logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta 002 Basic - skaczące napięcia z zasilacza, brak reakcji urządzenia

przemoc0 21 Sty 2006 14:21 3117 9
REKLAMA
  • #1 2203088
    przemoc0
    Poziom 11  
    Podczas ogladania filmu dvd nagle sie wylaczylo i nie daje znaku zycia. Mierzylem napiecia wychodzace z zasilacza i skacza np raz jest 12 a potem 6 i tak caly czas. Co moze byc teog przyczyna ??
  • REKLAMA
  • #2 2203625
    serwis_sat
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Posprawdzaj elektrolity i diody.
  • REKLAMA
  • #3 2227196
    przemoc0
    Poziom 11  
    Posprawdzlaem i wszystkie elektrolity i diody sa ok
    Przyczyna musi byc cos innego :/
  • #4 2236983
    Krzycho2612
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    ja bym nie sprawdzal kondzolkow ale je odrazu wymienil najlepiej wszystkie w DVD Manta najczesciej padaja
  • #5 2324060
    przemoc0
    Poziom 11  
    wymienilem elektrolity i nadal bylo to samo, wymienilem diody i przestal dzialac, nie bylo napiecia zadnego, wsadzilem stare diody i nadal nie dziala. Mam prosbe- czy ktos wie jakie san apiecia na poszczegolnych kablach wychodzacych z zasilacza, ja mam tam dwa zlacza i z kazdego wychodza po 3 kabelki, w jednej sa dwie masy a w drugiej nie ma wcale masy
  • REKLAMA
  • #6 2329913
    przemoc0
    Poziom 11  
    mam napiecia i wynika ze jest tam
    masa
    +5V
    +12V
    -24V
    i dwa napiecia 3,3V prądu zmiennego
    Mam pytanie do czego sluzy to napiecie -24V
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 2336333
    awy
    Poziom 19  
    Ocena: 58
    Witam
    Sprawdź kondensatory ceramiczne po pierwotnej stronie przetwornicy. Jest tam jeden taki chyba 10n bodajże oznaczony C11 strasznie wredny powoduje blokowanie się przetwornicy.
    Pozdrawiam AWY
  • #8 2338078
    przemoc0
    Poziom 11  
    Wymienilem ten kondensator i zasilacz dziala ale wczenisejsze usterki, czyli skaczace napiecie nadal jest, i zauwazylem ze zasilanie +5V jest zwarte z masa, odlaczylem wyswietlacz i kieszen od plyty i zwarcie nadal bylo, w jakim elemencie moze byc to zwarcie ??
  • #9 2338182
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 2339981
    przemoc0
    Poziom 11  
    Witam, co do zasilacza to nie sprawdzalem jeszcze ale zwarcie jest na tej plytce z pamięcią ale nie moge zlokalizowac dokladnie w ktorym miejscu :| Licze na wasze propozycje

Podsumowanie tematu

✨ DVD Manta 002 Basic przestał działać podczas odtwarzania filmu, zasilacz wykazuje niestabilne napięcia (np. 12V spada do 6V). Sprawdzono elektrolity i diody, które były w porządku, jednak wymiana elektrolitów i diod nie rozwiązała problemu, a po wymianie diod urządzenie całkowicie przestało się włączać. Zasilacz posiada dwa złącza z trzema przewodami, w tym masę, +5V, +12V, -24V oraz dwa napięcia 3,3V AC. Wskazano na kondensator ceramiczny (około 10nF, oznaczony C11) po stronie pierwotnej przetwornicy, który może powodować blokowanie się zasilacza. Po wymianie kondensatora zasilacz zaczął działać, ale nadal występują skaczące napięcia oraz zwarcie między +5V a masą, które nie ustępuje po odłączeniu wyświetlacza i kieszeni płyty. Sugerowano sprawdzenie diody D7, kondensatora filtrującego, a także podmianę transoptora U2 i układu sterującego U3. Zwarcie może znajdować się na płytce z pamięcią, jednak dokładna lokalizacja nie została ustalona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA