logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 610C - problem z wydrukami tekstów

ufomak 21 Sty 2006 14:44 1763 7
REKLAMA
  • #1 2203177
    ufomak
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Mam problem z wydrukami tekstu (czarno bialego) czcionki wygladaja tak
    jak by brakowalo tuszu,zaznaczam ze tusz czarny to podobno zamiennik.
    Wszelkie manipulacje tzn. wyczyszczenie i wyrownanie pojemnikow z tuszem nie daja poprawy.
    Natomiast strona testowa jest wydrukowana bezblednie, chyba ze strona testowa jest drukowana z pojemnika kolorowego to by wyjasnialo moj problem
    dzieki za odpowiedz
    pozdrawiam forumowiczow
  • REKLAMA
  • #2 2203802
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Jak drukuje się test dysz (czyli przy włączonej drukarce wciskasz i trzymasz power, 5 razy wciskasz resume i puszczasz power), czy w wydruku "kreseczek są przerwy??
  • REKLAMA
  • #3 2203979
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Mogę dołączyć się do tematu?/ Bo akurat wczoraj miałem problem z taką drukarką.
    Nie chce nic drukować. Jakby nie przesyłało danych do drukarki z kompa. Kabel w porządku (sprawdzałem na innym) Robiłem jej reinstal (nie pomogło) Doszedłem ze to może kwestia portów ale na LPT 0 konfliktów.
    Wogóle nie pobierała kartek, nic głucha na wszelkie drukowanie, wyskakiwał tylko ekran żeby sprawdzic czy drukarka jest dobrze podłączona. :/ O co tu chodzi???
    Z góry dzieki za pomoc i przepraszam że zmieniam trochę temat, ale może przy okazji ktoś coś dopisze....
  • #4 2204057
    wary2
    Poziom 14  
    Ocena: 221
    Wiesz, co co (do drukowania w czarno białym) to naj prawdopodobniej wina pojemnika z czarnym one nie są zbyt dobrej jakości nawet jeśli kupisz taki uzupełniony to może być walnięty... Jeśli napełniałeś ten pojemnik mógł w nim zaschnąć tusz lub uszkodziła się jakaś z dysz też miałem ten problem... Radziłbym kupić nowy oryginalny jak cię nie stać to przynajmniej kup jakąś dobrą podróbe... "Najpawdopodobniej to pojemnik"

Dodano po 2 [minuty]:

A co do drukarki to czy ona sama w sobie drukuje czy nie... JAk naprzykład przytrzymiesz klawisz "kartki" może w mnie jakiś sterownik padł napisz czy sama potrafi drukować.....
  • REKLAMA
  • #5 2204146
    ufomak
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    jezeli chodzi o wydruk kresek na tescie, to tak sa przerwy w pierwszym pasku czarnym mniej wiecej do polowy lini
    kreska kolorowa jest ok.
    natomiast czcionka wyraznie do polowy od gory jest jakby niedodrukowana,a dolna jej czesc jest ok.
    Mam pytanie czy jest jakis domowy sposob na ewentualne przemycie dysz.
  • #6 2204232
    wary2
    Poziom 14  
    Ocena: 221
    Niby jest trzeba wyssać cały tusz z dysz zalać je takim płynem można do kupić razem z zestawem do napełniania i troszke wydrukować nim... Ja sam prubowałem wyssać płyn i zalać zwykłą wodą troszke wymyłem gorącom, powiem że nawet pomogło.... Spróbuj napełnić ten pojemik do pełna tuszem moze to pomoże ... A tak na teraz to przemyj spód pojmika czyli dysze jakąś szmatką ze spirytusem........
  • REKLAMA
  • #7 2306093
    dartomis
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    najlepiej do czyszczenia dysz uzyj eteru.Niestety trudny do zdobycia.
    Czasem sprawdza sie pły dodawany do płyt czyszczących, choć nie znam jego składu chemicznego.
  • #8 2307793
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam
    Swego czasu zauważyłem,że przyczyną złej jakkości wydruku było niezbyt dokładne odessanie tuszu po napełnieniu kartridża -za małe podciśnienie w nim.Także technika napełniania jest istotna-należy ściśle przestrzegać zawartych wskazówek w instrukcji napełniania.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy jakości wydruków czarno-białych na drukarce HP DeskJet 610C, gdzie czcionki wyglądają na niedodrukowane, co sugeruje brak tuszu w czarnym pojemniku, który jest zamiennikiem. Test dysz wykazał przerwy w czarnych paskach, natomiast kolorowe wydruki są poprawne. Czyszczenie i wyrównanie pojemników nie przyniosło efektu. Zalecane jest sprawdzenie stanu dysz poprzez test dysz i ewentualne przemycie ich domowymi sposobami, np. użyciem spirytusu lub eteru, choć ten ostatni jest trudny do zdobycia. Wskazano, że problem może wynikać z niskiej jakości lub zaschnięcia tuszu w zamienniku czarnego pojemnika. Również technika napełniania pojemnika ma znaczenie, gdyż niewłaściwe odessanie tuszu może pogarszać jakość wydruku. Wskazano możliwość wymiany na oryginalny lub lepszy zamiennik pojemnika z tuszem. Dodatkowo, sugerowano sprawdzenie, czy drukarka sama potrafi wydrukować stronę testową bez udziału komputera, co może wskazywać na problem ze sterownikami lub połączeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA