logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson ICC20 - Błąd 25, brak napięcia 5V, problem z TDA 8139 i obrazem

emito 21 Sty 2006 23:08 1775 2
REKLAMA
  • #1 2204975
    emito
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    witam //
    mam problem z tv Thomson z płytą ICC20 -odczyt z kodów błyskowych wskazuje na usterkę braku napięcia na lini 5v (kod 25) //pod lupę wziołem uk ład TDA 8139 -zamontowałem inny z wylutu tv wystartował ,ale widoczne pole obrazu było przycięte po 10 cm z obu stron do tego linia ,,ramki,, mocno falowała ,,po ok 30sek przeszedł z stand-by -przy próbie kolejnego załączenia pojawił się błąd 25 jak na wstępie .
    Zamówiłem nowy układ po wlutowaniu go na moment pojawiła sie dioda zielona bez WN a po chwili wszystko wróciło do błędu 25 //przy próbach zalączania dioda z czerwonej zmienia się na pomarańczową na moment pojawia się WN i przechodzi w stand-by -
    kondensatory w przetwornicy wymianiłem .
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2205601
    JacekRTV
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Sprawdź kondensator CL033 (510nF/250V) w układzie odchylania poziomego i proponuję podstawić ramkę TDA8177F, podejrzane jest też trafo H. Często przy uszkodzeniu w układach odchylania autodiagnostyka nie działa prawidłowo. Pozdrawiam Jacek.
  • #3 2208793
    emito
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    dzięki za podpowiedz to nie był kondensator cl033 ale ten trop doprowadził mnie do usterki . Uszkodzony był TR. IRF630FP //co ciekawe położenie jego na płycie (pochylenie ) doprowadziło do uszkodzenia kondensatora CL101 (został przytopiony) -niestety nie podam prawidłowej wartości bo z opisu zostało tylko kawałek ....2n -ja zastosowałem 2.2n //narazie działa .
    pozdrawiam i jeszcze raz dzięki
REKLAMA