logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VDO CDR 2005 - poszukuję zawartości EEPROM 24C16 do naprawy radia

polmarki 22 Sty 2006 11:33 4068 7
REKLAMA
  • #1 2206037
    polmarki
    Poziom 12  
    Ocena: 47
    Witam wszystkich Potrzebuję zartosci eepromu (24C16) do radia VDO CDR 2005 procesor Philips, gdyż w radiu nie ma eepromu został wylutowany. radio dostałem w serwisie opla i chciałbym z nim powalczyć może po wlutowaniu zaprogramowanego układu bedzie działać
  • REKLAMA
  • #2 2206130
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 912
    A nie uwaliłeś już przypadkiem przez czytanie w układzie szyny procesora ? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic434054.html

Nie napisałeś do jakiej wersji tego radia chcesz wsad. Zadajesz mało fachowe pytania, w tym radiu było kilka wersji programu w procesorze i różniły się rozmieszczeniem danych w pamieci.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 2206212
    polmarki
    Poziom 12  
    To Radio już nie miało eepromu. Mam jeszcze jedno takie samo moge szczytac zawartosc eepromu ale nie wiem w których komórkach jest zapisany kod. i licznik błedu bo (po podlączeniu jest 5 safe) chcialem najpierw zrobic to bez pamieci. Co do posta dotyczacego odczytywania pamieci bez wylutowywania scalaka chcialem zapytac czy ktos cos takiego robil i by mógł by sie podzielic swoja wiedzą:D.
  • #4 2206381
    SlaweK
    Poziom 43  
    Oczywiście czytanie w układzie nie jest trudne ale....
    - trzeba mieć pewność że szyna jest "spokojna" tzn nic po niej w tym czasie nie gada a do tego trzeba użyć oscyloskopu.
    - mieć podstawową wiedzę o jej działaniu żeby nie przeciągnać jej i nie uwalić portów w procesorze który akurat zechce na którąś daną odpowiedzieć i uwali sobie driver wyjściowy.
    - co do wiedzy to trzeba wiedzieć jak się dołączyć do szyny prawidłowo, przez jaki układ buforujący by zachować na niej odpowiednie poziomy impulsów które dobrze jest zobaczyć....
    - czasem trzeba podciągnąć ją. A znając jej zasadę nie jest to trudne choć prostego przepisu nie ma.
    - mieć sprawdzony sprzęt.

Raz uwalisz, raz się uda jak będziesz słuchał porad w stylu " ja podłączyłem Ponego , Willema... i odczytałem.
    W końcu magistrala I2C jest z natury przeznaczona do komunikowania się wielu urządzeń i jedno więcej czy jedno mnej nie robi jej różnych pod warunkiem zachowania jej zasad !

A dla laika to pozostaje nauczenie się lutowania, wyjęcie układu i przeczytaniu go w podstawce, klipsie czy wlutowanego w testową płytkę.

Ja osobiście wolę wyjąć chyba ze mam sporo rozkręcania i kilka takich samych radii. W sumie to z wlutowaniem około 5 min przy pewnej wprawie.

Ten sam problem miało wielu niedouczonych grzebaczy w innym radiu Philipsa, Gammie3 i to jest moja podpowiedź , pomyśl nad tym.

SławeK
  • REKLAMA
  • #5 2206563
    polmarki
    Poziom 12  
    Dziekuję za informację już zostałem wyleczony z pomysłu na czytanie zawartości eepromu bez wylutowywania.
    Pozostaje jednak problem z naprawą radia VDO czy pomoze mi Ktoś z tym problemem. Wylutowałem 24C16 z dobrego radia ale bez znanego kodu zczytałem zawartość i na tym koniec, dalej brak najważnieszej informacji ?
  • REKLAMA
  • #6 2206853
    SlaweK
    Poziom 43  
    A niestety, dalej już zabrania Regulamin forum...
    Mimo że na oko takie same radia to sprawdziłeś czy są to takie same wersje programu w procesorze ?

SławeK
  • #7 2207942
    polmarki
    Poziom 12  
    Oznaczenia na procesorze są takie same , wlutowałem eeprom i pokazuje na wyświetlaczu to samo czyli SAFE. Mogę wpisać kod po odczekaniu ale jak nie znam w którym miejscu jest zapisany to wpisując byle co ustalę tylko w którym miejscu jest licznik błedu. Bez podpowiedzi w którym miejscu siedzi kod nie ruszę a nie znalazłem na elektrodzie mapy bin do tego radia. Myslałem że gdybym miał taką mapę z kodem to ustaliłbym w którym miejscu jest zapisany i ustaliłbym wtedy oryginalny kod w moim radiu a w drugim bym podłożył to samo i po problemie a tak cały czas w miejscu.
  • #8 2211878
    polmarki
    Poziom 12  
    Dziękuję za zainteresowani tematem juz sobie poradziłem znalazłem w necie informację które komórki są odp. za kod i poszło na oryginalnym wsadzie

Podsumowanie tematu

✨ Tematem dyskusji jest problem z naprawą radia VDO CDR 2005, w którym brakowało układu EEPROM 24C16, wylutowanego z urządzenia. Autor poszukiwał zawartości pamięci EEPROM do zaprogramowania i przywrócenia funkcjonalności radia, zwłaszcza kodu zabezpieczającego oraz licznika błędów. Wskazano, że w radiu występowały różne wersje oprogramowania procesora Philips, co wpływa na rozmieszczenie danych w pamięci EEPROM i utrudnia znalezienie właściwego wsadu. Próby odczytu EEPROM bez wylutowywania układu zostały odradzone ze względu na ryzyko uszkodzenia magistrali I2C i portów procesora. Po wlutowaniu odczytanego EEPROM z innego radia, na wyświetlaczu pojawiał się komunikat "SAFE", a bez znajomości lokalizacji kodu nie można było go zmienić. Ostatecznie autor znalazł w internecie informacje o adresach komórek EEPROM odpowiedzialnych za kod zabezpieczający, co pozwoliło na przywrócenie oryginalnego wsadu i naprawę radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA