logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecana książka do nauki programowania sterowników PLC dla początkujących

robert_mal 22 Sty 2006 15:24 3422 10
  • #1 2206945
    robert_mal
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.Mam taką porosbe.potrzebuje ksiązke o sterwonikach plc.jestem początkującym elektronikiem i chciałbym sie nauczyc własnie programować sterwoniki.prosze o informacje o godnej poleceniu dla pocztątkującego kiążki z której można sie czegos nauczyć.chetnie bym taką kupił jeśli znacioe takie to gdziemozna je kupić chyba że wy macie na sprzedaż
    Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy! [h]
  • #3 2213243
    jamzy
    Poziom 17  
    Witam

Polecam książkę "Programowanie sterowników PLC" panów: Tadeusza Legierskiego, Jerzego Kasprzyka, Janusza Wyrwał, Janusza Hajda. Wydawnictwo Pracowni Komputerowej Jacka Skalmierskiego.
    Oto link do jednego ze sklepów internetowych:
    http://www.wirtualny.sklep.pl/cgi-bin/towary.e?N=4415

Pozdrawiam Jamzy SQ5CZZ
  • #5 2219126
    krozan
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    grigor ta książka wcale nie jest taka wspaniała, raczej powiedziałbym średnia
  • #6 2224713
    remistar
    Poziom 2  
    Polecam książkę "Programowanie sterowników PLC" panów: Tadeusza Legierskiego, Jerzego Kasprzyka, Janusza Wyrwał, Janusza Hajda. Wydawnictwo Pracowni Komputerowej Jacka Skalmierskiego.

I moge ją tanio odstąpić --->gg 300016
  • #7 2225813
    mahonxx
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Witam.
    Wiem że wyszła książka" Sterowniki programowalne PLC" aut. Andrzej Ruda, Remigiusz Olesiński wyd. COSIW .
    Książki nie miałem w ręce, ale mam inną z tego wydawnictwa i jest bardzo przyzwoita.
  • #8 2225988
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    A ja polecam na poczatek zapoznanie sie z materialami dostepnymi w Internecie za darmo. Na stronie http://www.zse.bydgoszcz.pl/~automatyka/ jest kilka pozycji godnych zainteresowania, m.in. ABC programowania sterownikow PLC firmy OMRON (CPM-1) i Podrecznik programowania sterownika LOGO firmy SIEMENS. Najlepiej sciagnac PDF-y i wydrukowac na jakims laserze.
  • #9 2233104
    Hubert Kasiński
    Poziom 12  
    Posiadam następujące pozycje książkowe "Programowanie sterowników PLC" - Legierski, Wyrwał,Kasprzyk, Hajda; "Programowalne sterowniki przemysłowe w systemach sterowania" - Kwaśniewski; "S5/S7 Windows Programowanie i symulacja sterowników PLC firmy Siemens" - Król, Moczko-Król. W każdej z ksiązek kupa teorii, co jest chyba standardem, marne przykłady (banalne). Wydałem pieniądze, a pożytek ... lipa. To ciekawe, że żadna z ksiązek nie porusza problemu od początku do końca. Mam na myśli skupienie się na konkretnej aplikacji, jednej lub więcej, ale na pewno złożonej, gdzie krok po kroku realizowany byłby program sterujący dla PLC z wykorzystaniem sygnałów analogowych (pomiary temperatury), funcji szybkich liczników (enkodery), wyjść impulsowych, sterowanie urządzeniami np. falownikami, czy serwonapędami )wybranym protokołem komunikacyjnym). Dodatkiem byłaby aplikacja dla pulpitu operatorskiego z edycją parametrów, danych, obsługą receptur. Jednym słowem od wyboru sprzętu i instalacji oprogramowania po końcowe uruchomienie systemu. Może kiedyś przyjdzie taki dzień... Proponuję przeglądąć Internet, jest sporo informacji za darmo, można szukać materiałów na stronach dystrybutorów sprzętu. Miłej lektury...
  • #10 2240280
    grigor1
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    krozan powiedział:
    Cytat:
    grigor ta książka wcale nie jest taka wspaniała, raczej powiedziałbym średnia

Ja nie twierdzę, że jest wspaniała, ale na początek jest wystarczająca, nie mąci w głowie niepotrzebnie, a wiele wyjaśnia.

Pozdrawiam
  • #11 2255418
    uC
    Poziom 14  
    Proponuje ksiazke Bogdana Broel-Platera "Sterowniki programowalne, wlasciwosci i zasady stosowania".

Duzo z niej wzialem:)

Pozdrawiam,
    Piotr

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji polecano książki do nauki programowania sterowników PLC dla początkujących elektroników. Najczęściej rekomendowana jest pozycja "Programowanie sterowników PLC" autorstwa Tadeusza Legierskiego, Jerzego Kasprzyka, Janusza Wyrwała i Janusza Hajdy, wydana przez Pracownię Komputerową Jacka Skalmierskiego. Wspomniano także książkę "Sterowniki programowalne PLC" autorstwa Andrzeja Rudy i Remigiusza Olesińskiego (wyd. COSIW) oraz "Sterowniki programowalne, właściwości i zasady stosowania" Bogdana Broel-Platera. Część uczestników dyskusji zwraca uwagę, że dostępne książki zawierają dużo teorii, ale brakuje w nich praktycznych, złożonych przykładów aplikacji, które krok po kroku omawiałyby programowanie PLC z wykorzystaniem sygnałów analogowych, liczników, wyjść impulsowych czy komunikacji z falownikami i serwonapędami. Zwrócono również uwagę na darmowe materiały dostępne online, np. na stronie ZSE Bydgoszcz, gdzie można znaleźć podręczniki do programowania sterowników OMRON CPM-1 oraz Siemens LOGO w formacie PDF. Linki do sklepów internetowych oferujących książki również zostały podane.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA