Posiadam następujące pozycje książkowe "Programowanie sterowników PLC" - Legierski, Wyrwał,Kasprzyk, Hajda; "Programowalne sterowniki przemysłowe w systemach sterowania" - Kwaśniewski; "S5/S7 Windows Programowanie i symulacja sterowników PLC firmy Siemens" - Król, Moczko-Król. W każdej z ksiązek kupa teorii, co jest chyba standardem, marne przykłady (banalne). Wydałem pieniądze, a pożytek ... lipa. To ciekawe, że żadna z ksiązek nie porusza problemu od początku do końca. Mam na myśli skupienie się na konkretnej aplikacji, jednej lub więcej, ale na pewno złożonej, gdzie krok po kroku realizowany byłby program sterujący dla PLC z wykorzystaniem sygnałów analogowych (pomiary temperatury), funcji szybkich liczników (enkodery), wyjść impulsowych, sterowanie urządzeniami np. falownikami, czy serwonapędami )wybranym protokołem komunikacyjnym). Dodatkiem byłaby aplikacja dla pulpitu operatorskiego z edycją parametrów, danych, obsługą receptur. Jednym słowem od wyboru sprzętu i instalacji oprogramowania po końcowe uruchomienie systemu. Może kiedyś przyjdzie taki dzień... Proponuję przeglądąć Internet, jest sporo informacji za darmo, można szukać materiałów na stronach dystrybutorów sprzętu. Miłej lektury...