logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod NCK, po co to? Co daje odblokuj sieć/podsieć?

Tical 23 Sty 2006 08:46 36402 12
REKLAMA
  • #1 2209306
    Tical
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Co daje mi to, ze wchodzac do menu <**< w Personalizacje, w Siec lub Podsiec, jest wpisz kod NCK, zeby odblokowac (siec lub podsiec).
    Po wpisaniu NCK wyskoczylo, ze odblokowalem telefon w sieci, myslalem, ze to jest cos w stylu "zdejmij sim-lock'a kodem", ale wkladam inna karte i "Wloz karte SIM".
    Po co to? Co daje tamte Odblokuj siec/podsiec??

Pzdr! Peace!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2209366
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2081
    W erykach właśnie po wejściu w to menu jest możliwość odblokowania telefonu jeżeli wpiszesz kod NCK to usuwasz simlocka. I nie wiem z kąd masz taki komunikat możliwe że kartę masz uszkodzoną.
    pozdr
  • Pomocny post
    #3 2209371
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    To nie ma nic wspolnego... Po wlozeniu innej karty, teleefon nie powinien jej przyjac [majac locka] ale nie wyrzucac takiego komunikatu... sproboj przeczyscic zlacze od simki, spirytem itd.
  • REKLAMA
  • #4 2209417
    Tical
    Poziom 14  
    ninjahwdp napisał:
    To nie ma nic wspolnego... Po wlozeniu innej karty, teleefon nie powinien jej przyjac [majac locka] ale nie wyrzucac takiego komunikatu... sproboj przeczyscic zlacze od simki, spirytem itd.

Hej, karte mam sprawna, styki mam czyste, mowie jak jest.
    Wpisuje ten kod, wyskakuje "Odblokowano w sieci" (OK, dla pewnosci zrobie to jeszcze raz po pracy i spisze co sie wyswietla, DLA WAS).

Czyli wiecie po co to jest czy nie? Mam k700i, wkladam karte z Pop-a i wyskakuje "Wloz karte SIM", no moze karta sie uszkodzila, ale komunikat sie taki wyswietla.

Ale pytanie z kodem NCK i tym menu dalej pozostaje otwarte.

PZDR.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2209435
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Przecież masz już odpowiedź, jest to menu serwisowe gdzie wchodzi się celem usunięcia lub założenia simlocka na daną sieć. Do usunięcia potrzebny jest kod NCK a do założenia kod relockNCK i to wszystko w tym temacie.
    pozdr
  • Pomocny post
    #6 2209448
    grzesiek33
    Poziom 31  
    Ocena: 20
    - Skoro pojawia ci się "włóż kartę sim" oznacza że masz uszkodzoną kartę bądź telefon

- NCK jest blokadą na daną sieć w skład której wchodzi numer porząkowy dla kraju (w przypadku polski 260) i numer porządkowy providera w danym kraju (plus - 01, era - 02 i idea - 03). Każda sieć sprzedając telefon w swojej sieći zastrzega sobie możliwość założenia blokady aparatu na swoją właście sieć (i to robi) musi być jednak możliwość odblokowania takiego telefonu bez większych utrudnień. Na przykład po zakończeniu umowy promocyjnej klient za dodatkową opłatą (niemałą :) ) może sobie zażyczyć żeby mu usunięto blokadę telefonu ponieważ jest już jego własnością i provider ma obowiązek mu to umożliwić. Po to wymyślono te właśnie kody. Mam nadzieję że zaspokoiłem twoją ciekawość.
  • #7 2212790
    Tical
    Poziom 14  
    Chlopaki, to wlasciwie niepotrzebnie pisalem ten post, bo teraz sprawdzilem na innej karcie Idei i jednak nie mam juz simlocka :-D
    Czyli mozna sciagac sima z tego modelu tez kodem! To niezle, nie musze sie juz trudzic przez com-a.

POZDRO!!

Dzieki za pomoc!
  • REKLAMA
  • #8 2213001
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    oj, musisz się trudzić przez koma, inaczej tego kodu NCK ( Network Code Key )nie wyciągniesz...
  • #9 2224974
    Tical
    Poziom 14  
    arti123 napisał:
    oj, musisz się trudzić przez koma, inaczej tego kodu NCK ( Network Code Key )nie wyciągniesz...

Racja, ale trudzic sie w postaci sczytania "All codes" jest duzo szybsze i mniej ryzykowne niz zabawy, customizacje itd, po ktorych telefon lubi nie wstac lub miec problem z zasiegem czy logowaniem sie do sieci. ;)

A tak jeden klik programem, 3kliki wlacznikiem i masz wszystkie kody prawda?

POZDRAWIAM!!

Dodano po 2 [minuty]:

Tical napisał:
    Co daje mi to, ze wchodzac do menu <**< w Personalizacje, w Siec lub Podsiec, jest wpisz kod NCK, zeby odblokowac (siec lub podsiec).

Powroce jeszcze raz do pytania z tymze o co chodzi z ta podsiecia?

Jak to banal to sorki ale nie wiem :|
  • #10 2225019
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Możesz zablokować podsieć to wtedy fon będzie działał tylko z jedną kartą z tą którą zablokujesz, sprawdzałem i to działa.
    pozdr
  • #11 2225268
    Tical
    Poziom 14  
    tino2003 napisał:
    Możesz zablokować podsieć to wtedy fon będzie działał tylko z jedną kartą z tą którą zablokujesz, sprawdzałem i to działa.
    pozdr

:idea: to znaczy, ze jak zablokuje na mojej karcie podsiec to obojetnie jaka wloze karte (czy od ery czy idei czy plusa) to bedzie dzialac tylko i wylacznie na mojej:?:
  • #12 2226195
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ja tak raz zrobiłem, przyszedł klient i chciał aby założyć mu simlocka na erę zostawił telefon i poszedł, więc podłączyłem k700 pod Smarta odczytałem kody, włozyłem swoją kartę sim z ery do telefonu i wklepałem kod. Potem na wszelki wypadek włozyłem do fona kartę z plusa i pokazało że karta nie właściwa. Przyszedł klient wzioł fonka i poszedł sobie, na drugi dzień przychodzi że nie przyjmuje karty z ery, patrzę i żeczywiście okazuje że jest lock, wkładam swoją kartę i telefon chodzi. Dopiero wtedy załapałem że zamiast zablokować sieć ja zablokowałem podsieć i telefon działał tylko z tą jedną kartą.
    pozdr
  • #13 2908630
    Tical
    Poziom 14  
    Wszystko jasne, temat zamykam.

Pozdrawiam wszystkich!

Podsumowanie tematu

✨ Kod NCK (Network Control Key) służy do odblokowania simlocka na telefonie, umożliwiając korzystanie z kart SIM innych sieci niż ta, na którą telefon był pierwotnie zablokowany. W menu serwisowym telefonu, w sekcji Sieć lub Podsiec, wpisanie kodu NCK usuwa blokadę sieciową. Kod relock NCK służy natomiast do ponownego założenia blokady. W przypadku problemów z komunikatem "Włóż kartę SIM" po wpisaniu kodu NCK, przyczyną może być uszkodzona karta SIM lub telefon. Blokada podsieci pozwala na ograniczenie działania telefonu do jednej konkretnej karty SIM, niezależnie od operatora, co oznacza, że telefon będzie działał tylko z tą jedną kartą. Usunięcie simlocka kodem NCK jest wygodniejszą alternatywą dla odblokowywania przez interfejs COM, choć do odczytania kodu NCK często potrzebne są specjalistyczne programy. Dyskusja dotyczyła modelu Sony Ericsson K700i oraz operatorów Plus, Era i Idea.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA