logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa kodowanie haseł w phpBB i czy można je odzyskać?

Woszczu 23 Sty 2006 23:48 1271 4
REKLAMA
  • #1 2212413
    Woszczu
    Poziom 11  
    Mam takie pytanko... jak to własciwie jest z hasłami kodowanymi w md5...

z jednej strony aby zdobyc haslo trzebaby znaleśc taki sam ciag znaków jaki odpowidałby hasłu i (podobno) nie działa to w druga strone. A z drugiej strony po podaniu maila i loginu haslo zostaje wysłane na naszą skrzynke.

Albo czegos nie rozumiem, albo skrypt phpBB rozpodowuje hasla zakodowane w md5. Z góry dziekuje za objasnienie jak to sie dzieje. Mozna w jakis sposób odzyskiwać hasla majac dostep do bazy mysql?

Dodano po 8 [minuty]:

Własnie zauwazyłem, ze skrypt generuje nowe haslo a nie odkodowuje stare. Sorry.

Czy sa jakies sposoby odkodowania hasel zapisanych za pomoca skryptu phpBB?
  • REKLAMA
  • #2 2212483
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    nie mozna odkodowac hasla, bo w md5 nie siedzi haslo, tylko jego "skrot".
  • REKLAMA
  • #3 2212583
    Woszczu
    Poziom 11  
    Własnie troche poszperałem po necie, znalazlem odpowiedzi na moja aktualne pytanie, ale mam kolejne....

czy zna ktos program typu brut-force potrafiacy rozkodowac haslo w md5 dluzsze jak 12 znaków? Oczywiscie im szybszy tym lepszy. :)
  • REKLAMA
  • #4 2222614
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Woszczu napisał:
    czy zna ktos program typu brut-force potrafiacy rozkodowac haslo w md5 dluzsze jak 12 znaków? Oczywiscie im szybszy tym lepszy. :)
    Każdy program to potrafi, tyle że przy tej ilości liter przestrzeń przeszukiwania kluczy jest tak wielka że nie opłaca się szukać, no chyba że ktoś notorycznie wygrywa w totolotka.
  • #5 2222713
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA