logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować kompaktową skrzynię subwoofera do samochodu?

marcin01pol 24 Sty 2006 16:15 2550 10
REKLAMA
  • #1 2214122
    marcin01pol
    Poziom 2  
    czesc mam problem. mam tzw tube w samochodzie ale ma ksztalt walca i zajmoje mi za duzo miejsca w bagazniky i chcialbym zbudowac cos takiego zeby sie miescilo i troche miejsca jeszcze zostalo. tuba teraz gra bardzo ladnie i nie chial bym tego popsuc. mam wzmacniacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=81503811 (albo podobny ale chyba ten) do tego glosnik http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82468364 (moze podobny) moze nie jest to szalowe ale narazie nie ma kasy na wiecej a gra wystarczajaca jak dla mnie. i mam pytanko czy wymiary musza byc sciale okreslone bo chciabym zrobic to tak zeby wchodzilo na styk do bagarznia. i ile litrow powinno to miec mniej wiecej? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2214324
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Zacznijmy ze w samochodach mało kto ma tuby !!!!! TUBA TO SPECYFICZNA SKRZYNIA BASOWA a taki walec co masz w aucie to jest subwoofer polecam policzyć obiętośc skrzyni w jednym z wielu programów i zbudować skrzynie z płyty wiórowej lub drozszej MDF mozna ją tak wyprofilować by posaowała naprzykład do poku bagaznika i zajmowała jak najmniej miejsca
  • #3 2215663
    marcin01pol
    Poziom 2  
    wielkie dzieki a masz moze jakis link do takiego programu albo nazwe i zeby po polsku byl pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2215890
    Rademal
    Poziom 20  
    lepiej napisz do mnie mieszkamy niedaleko jakos sie dogadamy zresztą wysłalem Ci info na maila :)
  • #6 2215946
    xbuda
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam !! wiecie może jak wykonać taką obudowe w kształcie walca ?? mógłbym ją kupić ale to nie to samoco zrobić !! znacie jakiś sposób na wykonanie jej
  • #7 2216757
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    xbuda napisał:
    Witam !! wiecie może jak wykonać taką obudowe w kształcie walca ?? mógłbym ją kupić ale to nie to samoco zrobić !! znacie jakiś sposób na wykonanie jej

można to robić następująco (nie bedzie to dokładny walec) słożyć z płyty MDF lub wiórówki rurę która w przekorju wygląda jak ośmiokąt formny potem krawędzie mozna wyszlifować i jak się bardzo postarasz to mozę bedziesz miał równy walec ale jest to kupa pracy :D inną metodą jest kupienie prasowanego kartonowego walca firmy robią z nich pojemniki jeżeli jest do nie duży głośnik to spoko mozna tak zronbić chcyba ze chcesz włozyć tam jakiegoś potwora to moze taka skrzynia się rozlecieć wtedy trzeb szukać walca z kartonu o większym przekroju.
    Ja osobieście jestem za tym zeby suby do samochody robić kanciate nie walce bo zabierają mniej miejsca i mozna jest dokladnie dopasować do bagażnika tak jak to robiłem kiedyś w Deawo TICO tam skrzynia dokładnie przyległa do jednej ze scianek bagażnika zabierając tam mało miejsca w tym mikro bagażniku
  • REKLAMA
  • #8 2230470
    marcin01pol
    Poziom 2  
    oki dzieki. a mniej wiecej ile powinno miec to objetosci na glosnik o srednicy 30cm i czym najlepiej to wygluszyc i jak to zrobic?
  • #9 2230853
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    zalezy na jaki glosnik 30 cm, podaj wiecej szczegolow
  • REKLAMA
  • #10 2230984
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    jak głośnik klasy VK to dajesz mu 40l closed,
    a jak jest cicho to podbijasz charke dając br,
    ogólnie będzie nawal jednostajnego buuu,
    ale niektórzy to lubią :)
  • #11 2250709
    marcin01pol
    Poziom 2  
    glosnik jest taki jak napisalem na poczatku mozna sprawdzic jego parametry. i mam pytanie czy to mozna wygluszyc jakos i jak to zrobic najlepiej. no i pytanie glowne jaka pojemnosc ma byc skrzyni

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy kompaktowej skrzyni subwoofera do samochodu, która zajmowałaby mniej miejsca niż obecna tuba walcowa. Podkreślono, że tuba to specyficzny typ obudowy basowej, a obecny walec można zastąpić skrzynią z płyty MDF lub wiórowej, dopasowaną kształtem do bagażnika. Zalecane jest obliczenie objętości skrzyni za pomocą programów takich jak WinISD (dostępny na audiomania.info), które pomagają dobrać odpowiednie wymiary. Wskazano, że obudowy walcowe można wykonać z MDF formując ośmiokąt i szlifując krawędzie lub użyć gotowych kartonowych walców, jednak kanciaste skrzynie lepiej wykorzystują przestrzeń i są łatwiejsze do dopasowania. Dla głośnika 30 cm (ok. 12 cali) sugerowano objętość około 40 litrów dla obudowy zamkniętej (closed), z możliwością zastosowania obudowy bass reflex (BR) dla podbicia basu. Wygłuszenie można wykonać materiałami tłumiącymi, choć szczegóły techniki nie zostały dokładnie omówione. Całość ma na celu zachowanie jakości dźwięku przy mniejszym zajęciu przestrzeni w bagażniku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA