logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

reduktor LPG równolegle i szeregowo do nagrzewnicy - passat

sebapark 24 Sty 2006 19:40 13405 10
REKLAMA
  • #1 2214907
    sebapark
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    hej,
    w moim passacie b3 2l 1992 GT silnik 2e mam zamontowany reduktor LPG równolegle. jest zawsze nagrzany. Mam jednak problem bo ogrzewanie wnętrza już jest marne. Wczoraj wracałem z Poznania do wrocławia (-25st) i zamarzła mi pepsi na podłodze. powietrze z kratek było lekko ciepłe. Mom przeczucie że cały obieg leci przez reduktor i tylko troszkę do nagrzewnicy.

pytanie: czy zamienic podłączenie reduktora na szeregowe czy założyć na połączeniu równoległym dławik ?

czy w pasacie regulacja temp nawiewu powietrza reguluje przepływem wody przez nagrzewnice? bo jesli tak to nie bedzie można wpiąc reduktora szeregowo.

dzieki za rady
    Sebastian
  • REKLAMA
  • #2 2214959
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Masz pewnie zamulona nagrzewnice i dlatego nie grzeje, w pasku jak i wiekrzości nowych aut nie ma kranu i woda cały czas płynie przez nagrzewnicę.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • REKLAMA
  • #3 2214978
    lukasz lodz
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    ja mam szeregowo w sierce i wg mnie tak powinno byc jest wery o.k zobacz czy masz gorący reduktor. chyba że masz niedrożną nagrzewnice to może rzeczywiscie obieg płynu kończy się na reduktorze.
  • #4 2214985
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    witam zobacz jakirj srednicy masz trojniki pewnie 16 mm jesli tak to wymien je na 19mmi bedzie ok bo to tu jest problem pozdr
  • #5 2215005
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Witam.
    Wszystko da się zrobic, ale zauważ, że w niektórych samochodach, po podłączeniu szeregowo parownika, będzie on ogrzewany TYLKO podczas włączonego obiego na nagrzewnice(ciepłe powietrze). Jeśli się wyłączy, parownik zamarznie.
  • REKLAMA
  • #6 2215622
    sebapark
    Poziom 12  
    jutro z ciekawości bede spradzał srednice trójników, ale jesli mam przymuloną nagrzewnice to i tak wszystko popłynie lekką drogą przez nowy reduktor :).

reduktor zawsze mam gorący dlatego przeczuwam że wszystko płynie przez niego. Wydaje mi się że szeregowo bedzie idealnie. Przez nagrzewnice zawsze płynie płyn niezalerznie od pokrętła ciepła w samochodzie, więc powinno być ok.

dzięki za rady, a jak podłącze to opowiem wam co i jak bo mróz dalej we Wrocławiu koło -20st

Sebastian
  • #7 2216294
    karex
    Poziom 12  
    Z tym podłączaniem reduktora szeregowo z nagrzewnicą to różnie bywa. Pomijając zamykanie dopływu cieczy przy wyłączaniu ogrzewania (jw było napisane dotyczy głównie starszych aut) to wiele parowników ma małą przepustowość wody, a co za tym idzie ogrzewanie może być tragiczne. Jeżeli nagrzewnica nie będzie zamulona to płynu powinno spokojnie wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #8 2216756
    prezes11
    Poziom 23  
    Ocena: 123
    trojniki 2razy 19mm wpinasz w uklad samochodu a trzeci kruciec 16mm do reduktora to samo z drugim zmien je na 2razy19 jeden raz 16
  • #9 2217027
    sebapark
    Poziom 12  
    sprawdziłem:

trojniki fi19mm.

Dzwoniłem do serwicu LPG bo instalacja na gwarancji że mi zimno a oni na to że mam przeczyscic nagrzewnice (jeden na drugiego zwala). Monutją tak we wszystkich autach (czyli równolegle) i jest tak ma być.

najpierw zacisnę troszkę wąż do nagrzewnicy i go troszkę przydławie. Zobacze czy bedzie ciepło.

Pozdrawiam
    Sebastian
  • #10 2845686
    steed1
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    pewnie zapchana nagrzewnica. w tym modelu nie ma odcinania dopływu w nagrzewnicy, płyn stale płynie ;)
  • #11 3218057
    sebapark
    Poziom 12  
    Witam po długiej przerwie ale przed zimą.

chcę wszystkim podziękować za pomoc.

Wymieniłem własnie termostat i temperatura silnika skoczyła o około 20stopni i tym samym nagrzewnica również daje straszne ciepło.

Sam silnik rozgrzewa się bardzo szybko a temp oleju to 84...90 st
    Reduktor LPG pracuje w tym podłączeniu bardzo dobrze.

Pozdrawiam
    Sebastian

Podsumowanie tematu

✨ W Passacie B3 2.0 1992 z silnikiem 2E użytkownik ma zamontowany reduktor LPG podłączony równolegle do nagrzewnicy, który jest stale gorący, jednak ogrzewanie wnętrza jest słabe. Problem może wynikać z zapchanej lub przymulonej nagrzewnicy, przez co obieg cieczy chłodzącej omija nagrzewnicę i płynie głównie przez reduktor LPG. Dyskutowano o możliwości zmiany podłączenia reduktora na szeregowe lub zastosowania dławika na połączeniu równoległym, jednak podłączenie szeregowe może powodować zamarzanie parownika przy wyłączonym ogrzewaniu, a także ograniczać przepływ cieczy przez nagrzewnicę, co pogarsza ogrzewanie. Zalecano sprawdzenie średnicy trójników – wymiana z 16 mm na 19 mm może poprawić przepływ. W Passacie B3 nie ma zaworu odcinającego przepływ wody przez nagrzewnicę, więc płyn chłodzący przepływa stale. Ostatecznie wymiana termostatu podniosła temperaturę silnika o około 20°C, co poprawiło efektywność nagrzewnicy i ogrzewanie wnętrza. Reduktor LPG pracuje prawidłowo w obecnym podłączeniu równoległym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA