logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łatanie uszkodzonych ścieżek - jak podejść do tematu?

BUNNIE 24 Sty 2006 22:12 1064 8
REKLAMA
  • #1 2215567
    BUNNIE
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam.
    Na początek pragne zaznaczyć że użyłem opcji szukaj, jak i google, i zadowalających efektów nie znalazłem. Dodam jeszcze że elektroniką interesuje się tylko jako hobby, nie skończyłem żadnej szkoły z tym związaną więc prosze o wyrozumiałość.
    Przechodząc do meritum; mam sprzęt w którym przerwane/popalone jest kilka ścieżek (dość drobnych). Kilka połączyłem kynarem uprzednio troszke zdrapując laminat. Niby wszystko ok, miernik pokazuje że wszystko jest w porządku. Żadnych zwarć itp.
    Ale dość ładnie to nie wygląda i tu moje pytanie: jakim sposobem moge połączyć ścieżki tak aby za bardzo nie było widać że coś przy tym było kombinowane?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2215589
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    obawiam sie ze nie ma takiej szansy aby polatac i nie bylo sladu
  • REKLAMA
  • #3 2215660
    BUNNIE
    Poziom 10  
    Rozumiem, ale chyba da sie zrobić tak aby to wyglądało jakoś schludnie? Bo ten kynar, no cóż, ładnie nie wygląda
  • #4 2216012
    j(o)zek
    Poziom 14  
    Witam.
    To zależy jak cienkie ścieżki i na jakiej długości są wypalone.
    Można spróbować jednym drucikiem wyplecionym z przewodu
    (linki). Drucik taki należy pobielić i ułożyć tak jak wcześniej biegła
    ścieżka. Jeżeli jest to większa odległość trzeba to polakierować.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2216628
    huk90
    Poziom 23  
    Ocena: 86
    zawsze mozna zrobic cos dokladnie i estetycznie jednak dla wprawnego oka nie ujdzie to uwadze ale jak urzadzenie bedzie dzialac to chyba nikt nie bedzie zagladal do srodka kolega jozek dobrze radzi drucik z linki ale czasami trzeba pamietac jakie prady poplyna tym drucikiem
    pozdrawiam
  • #6 2216973
    Maveric99
    Poziom 11  
    Można, nie drapiąc ścieżek - (bo faktycznie jest to nieestetyczne i na dodatek nie ma pewności czy napewno jest połączenie drucika ze ścieżką , czy drucika poprzez topnik (kalafonię) ze ścieżką) - spiąć najbliższe punkty lutownicze.
  • #7 2218193
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Jak jest to uszkodzenie na małym odcinku możana sprubować lkierem przewodzącym, tylko należy wiedzieć co tą ścieżką płynie, i oby to nie były jak już ktoś tutaj napisał "duże prądy". Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2227384
    robson321
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jak łatać ściezki? ja do tego celu uzywam kawałków drucików z np. rezystorów. Przeważnie rezystory mają długie nózki więc odcinam potrzebny mi kawałek nie niszcząc elementu. Zdrapuje maskownice ze ścieżki i łącze. Nie wygląda to pięknie ale lepiej niż jakis przewod biegnący przez całą płyte.
  • #9 2227449
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod naprawy uszkodzonych, drobnych ścieżek na płytkach drukowanych, ze szczególnym uwzględnieniem estetyki i trwałości połączeń. Podstawową metodą jest łączenie przerwanych ścieżek drucikiem wyplecionym z linki, który należy pobielić i ułożyć zgodnie z oryginalnym przebiegiem ścieżki, a następnie zabezpieczyć lakierem izolacyjnym. Alternatywnie można spiąć najbliższe punkty lutownicze bez drapania laminatu, co jest bardziej estetyczne i pewne. Na krótkich odcinkach stosuje się także kawałki odciętych nóżek rezystorów jako przewodniki, choć efekt wizualny jest mniej atrakcyjny. W przypadku niskich prądów możliwe jest użycie lakierów przewodzących na bazie grafitu lub srebra, jednak ich trwałość bywa ograniczona. Kynar jest uznawany za solidne rozwiązanie, choć nie zawsze estetyczne. Ważne jest uwzględnienie wartości prądów płynących przez naprawiane ścieżki, aby dobrać odpowiednią metodę i materiał przewodzący.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA