logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unitra PW3017 - nagłe wyciszanie dźwięku podczas odtwarzania muzyki

Deejay 06 Maj 2003 22:22 1670 7
REKLAMA
  • #1 202237
    Deejay
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    witam

mam pytanie zwiazane z tym wzmacholem

sluchajac sobie muzyke w pewnym momencie nagle mi sie wycisza dzwiek - robiac glosniej potencjometrem nic nie daje - sygnal z zrodla idzie ok- ale jak podkrece na chwile wzmocnienie w winampie to nagle zaczyna chodzic jakby nigdy nic - i zdarza sie to dosc czesto
  • REKLAMA
  • #2 202403
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    Ocena: 251
    Z treści twojego pytania domyślam się ze wzmacniacz współpracuje z komputerem jeśli tak to przedewszystkim sprawdz z innego źródła np. z CD
  • REKLAMA
  • #3 202557
    Deejay
    Poziom 12  
    a wiec zrodlo jest ok. bo sprawdzalem - poprostu jak by go ktos sciszal nagle i dopiero zwiekszenie mocy zrodla (winampa) pomaga
  • REKLAMA
  • #4 203386
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    nic mi nie powiedziales-czy na pewno sprawdzales z zewnetrznego zrodla?
    czy scisza sie na obu kanałach-ten wzmacniacz to praktycznie podwojne mono ze wspólnym zasilaczem-wiec spprawdz napriecia na zasilaniu przedwzmacniacza ,ale wontpie ze to to
  • #5 203403
    Deejay
    Poziom 12  
    Dorian Olech napisał:
    nic mi nie powiedziales-czy na pewno sprawdzales z zewnetrznego zrodla?
    czy scisza sie na obu kanałach-ten wzmacniacz to praktycznie podwojne mono ze wspólnym zasilaczem-wiec spprawdz napriecia na zasilaniu przedwzmacniacza ,ale wontpie ze to to
    tak sprawdzalem podlaczajac stacjonarny CD - i to samo tylko ze w tym przypadku musze troche poczekac albo mieszac ciagle galka volume i dopiero wskoczy - i dzieje to sie na 2och kanalach jednoczesnie - przy pozycji prawie na max - slychac jak tam cos gra - ale strasznie cicho
  • #6 203455
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 203538
    Deejay
    Poziom 12  
    ten wzmacniacz nie ma systemu opoznionego zalaczania glosnikow - a zadnych przekaznikow nie znalazlem

aa pytanie - czy ten wzmacniacz ma jakis wylacznik termiczny ??
  • #8 206617
    Dorian Olech
    Poziom 29  
    no cóż skoro sprawdzałes. TE WZMACNIACZE MIAŁY TERMIKI ALE ZABEZPIECZAJACE TRAFO
    Musisz rozebrac wzmacniacz i w momecie gdy zaniknie glos sprawdzic czy odzywa sie koncówka mocy-mozesz to sprawdzic dotykajac czyms metalowym do potencjometru.Jezeli uslyszysz burczenie znaczy ze koncówka pracuje
    ps.sprawdz zasilania a ja pomysle nad schematem odpisz

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza Unitra PW3017, który podczas odtwarzania muzyki nagle wycisza dźwięk na obu kanałach jednocześnie, a regulacja głośności potencjometrem nie przynosi efektu. Zwiększenie wzmocnienia w odtwarzaczu Winamp chwilowo przywraca dźwięk. Testy z różnymi źródłami, w tym z odtwarzaczem CD, potwierdziły, że problem występuje niezależnie od źródła sygnału. Możliwe przyczyny to zabrudzone styki przekaźników w torze audio, choć w tym modelu brak jest przekaźników i systemu opóźnionego załączania głośników. Wzmacniacz posiada zabezpieczenie termiczne chroniące transformator, które może powodować zaniki dźwięku. Zaleca się sprawdzenie napięć zasilania przedwzmacniacza oraz działania końcówki mocy w momencie zaniku dźwięku, np. poprzez dotknięcie potencjometru metalowym przedmiotem w celu wykrycia pracy końcówki mocy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA