logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić zasilacz słoneczny - potrzebny schemat przykładowy

raze_j23 26 Sty 2006 02:09 1263 3
REKLAMA
  • #1 2220093
    raze_j23
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam prośbę ogromną. Czy ktoś mógł by mi napisać jak zrobić zasilacz ze wspomaganiem słonecznym - 12V, 2A. Najbardziej będę wdzięczna za jakiś schemat przykładowy.
    Jeśli możliwe byłoby to na maila sochmet(_at_)o2.pl.
  • REKLAMA
  • #2 2220777
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Witam.
    Kiedyś eksperymentowalem aby zrobić baterię słoneczną z użyciem tranzystorów 2N3055 (jeden "daje" ok 0.5V-w słoneczny dzień), wystarczy połaczyc szeregowo (wypr. E i C) odpowiednią ilość w/w tranzyst. .w twoim przypadku ok. 24szt i masz 12V i ok. 15A prąd obc., ale trzeba trochę zabawy przy tym, należy z każdego tranzyst. "zdjać" delikatnie kopułkę, a to zadanie zostawiam juz tobie.
  • REKLAMA
  • #3 2221363
    scoroop
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A jakim cudem tam jest 15A?
    Ten tranzystor moze tyle przez kolektor przepuscic, ale przy oswietlaniu go promieniami slonecznymi to nie da rady.
  • #4 2223406
    kaczepa
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Dawniej też próbowałem robić "baterię słoneczną" z tranzystorów przez odcięcie "pokrywek" ale mija się to z celem.Wydajność była mizerna.Można raczej rozważyć możliwość zakupu panelu ogniwa słonecznego , ale to zależy od możliwości finansowych.Sa takie panele ok 30 W.
    Pozdrawiam
REKLAMA