logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór transformatora do zasilacza 7,5V 1A - jakie parametry?

PikaPL 26 Sty 2006 11:19 1255 9
REKLAMA
  • #1 2220718
    PikaPL
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Wiem,ze zadaje blache pytanie i pewnie wywolam nim niejeden usmiech politowania ale mam problem z dobraniem trafo do najprostszego zasilacza (trafo,pare diod-Z i kondensatorkow:) zeby na wyjsciu dawal on 7,5V i 1A.
    Pozdrawiam i czekam na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2220729
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    nie lepiej kupic sobie gotowy zasilacz na bazarze widzailem takie na 1A 1,5A z regulacja od 1,5-12V cena okolo 15-20zł

chyba ze sam chcesz zbudowac?
  • REKLAMA
  • #3 2220739
    PikaPL
    Poziom 11  
    Chcialbym sam zbudowac bo mam taka zasilka ale trafo w niej padl (niestety nie ma na nim zadnych oznaczn)
  • #4 2220824
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 450
    Witam, jeżeli trafo ci padł to morzesz go przewinąć. Rozwijając pofajczone zwoje a zarazem licząc ile ich jest. Następnie nawiń takim samym drutem (tej samej grubości) tą samą liczbę zwoi i po kłopocie. A tak nawiasem to padło ci wtórne czy pierwotne - pewnie wtórne. Pozdr, powodzenia
  • #5 2221425
    DTaras
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    konkretnie ma to być zaasilacz ze stabilizatorem liniowym czy nie??
    jak ze stabilizatorem liniowym to trafo na jałowym ok 8 V moc 10W
    jak bez to ok 6 V moc 6-8W
  • REKLAMA
  • #6 2221685
    PikaPL
    Poziom 11  
    Hmm...niebardzo wiem o co chodzi z tym stabilizatorem liniowym...ogolnie jedyne co tam jest w srodku to mostek prostowniczy z 4 diod-Z i kondesatorek 2200uF 16v...wiec mysle,ze bez :)
  • #7 2222021
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 450
    DTarasowi chodziło o to czy chcesz w budowie tego zasilacza zatosowac stabilizator. Jeżeli zastosujesz stabilizator to wydajność (napięcie i moc) wzrośnie a prąd płynący z końcówek uzwojenia wtórn. będzie bardziej "prosty" niż po samym mostku porównując z tym bez stabilizatora. Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2222130
    PikaPL
    Poziom 11  
    Dzieki :) juz wszystko wiem...
    Okazalo sie,ze taniej mnie wyjdzie kuienie czegos na Allegro niz zrobienie sobie samemu.

Mam jeszcze takie pytanko,czy jezeli teraz urzadzenie jest zasilane zasilka 7,5V 1A to zaszkodzi mu zasilka 7,5V 1,5A.No i czy wogole bedzie dzialac :)
  • #9 2227575
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    nie te 0,5A raczej nie zaszkodzi bedzie miał zapas prądowy. jesli tamten troche sie grzał po pewnym czasie to te 0,5A zapasu spowoduje w takim wypadku że nie bedzie sie grzał tak jak tamten

rozpisuje sie a pytanie było proste
    spokojnie mozesz podpiąc 1,5A
  • #10 2912017
    PikaPL
    Poziom 11  
    Witam!
    Podpiołem zasiłkę 1,5 A i wszystko śmiga aż miło! Chodz na poczatku sprzet nie chcial startowac na nowej zasiłce, to po "rozgrzaniu" zaczal smigac.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru transformatora do prostego zasilacza o parametrach wyjściowych 7,5 V i 1 A. Zalecane jest użycie transformatora o napięciu wtórnym około 6 V i mocy 6-8 W, jeśli zasilacz nie posiada stabilizatora liniowego, lub około 8 V i mocy 10 W, gdy stabilizator jest stosowany. W przypadku uszkodzenia transformatora możliwe jest jego przewinięcie, zachowując liczbę zwojów i grubość drutu. Zasilacz zasilany z transformatora 7,5 V 1,5 A nie zaszkodzi urządzeniu wymagającemu 7,5 V 1 A, ponieważ nadmiar prądu stanowi zapas, który może nawet zmniejszyć nagrzewanie się zasilacza. Ostatecznie autor zdecydował się na zakup gotowego zasilacza o parametrach 7,5 V 1,5 A, który działa poprawnie po rozgrzaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA