logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM 2215 - migająca dioda i zmiana barw obrazu, co może być przyczyną?

Zbynia 07 Maj 2003 01:05 1268 3
REKLAMA
  • #1 202412
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    Witam
    Problem polega na tym że ostatnio zaczęła mi się świecić (czasem mryga) dioda oznaczająca funkcję przesuwania obrazu w pionie.Czasem przez to (po długim działaniu) obraz zaczyna zmieniać barwę (z ciepłej na zimną kilka razy w ciągu minuty ) później przestaje.Dzisiaj jak ta dioda się włączyła to zgasł mi obraz na kilka sekund i nie mogłem zmienić na inne funkcje (korekty obrazu).Podejrzewam że mi przycisk coś nie łączy ale może to nie to.........
    Jeszcze nie rozbierałem i nie sprawdzałem bo narazie nie mam czasu ale może wkrótce.......
    Może ktoś wie co to mogłoby być???
    Dzieki
  • REKLAMA
  • #2 207409
    Zbynia
    Poziom 31  
    Dzisiaj byłem zmuszony rozebrać monitor.Całkiem mu odbiło.Mryganie diody przerodziło się w zaniki obrazu co jakiś czas.Przy wyłączaniu komputera obraz zaczął dziwnie znikać (z takim szybkim bardzo jasnym błyskiem).Dzisiaj po włączeniu także znikł, gdy się pojawił był bardzo przejaśniony a na całym ekranie pojawiło około 20 linii poziomych (w równych odstępach) połączonych ze sobą "przekątnymi" (od początku jednej do końca niższej linni przechodziła ta przekątna).Nie działała regulacja jasności (ptencjometr).Kontrast działał i kolory też były ale słabo widoczne.Po kilku minutach działania zanikał kontrast i kolor a obraz stawał się kompletnie niewidoczny.Już się przeraziłem że będę musiał zainwetować w nowy monitor a jestem na razie bez grosza (za tego dałem 70pln 2 lata temu uzywany).
    Rozebralem ,sprawdziłem luty i połączenia ale wszystko było w porządku.

Rozwiązaniem problemu było wyczyszczenie monitora z kurzu.Okazało się że był straszliwie zakurzony.Ciekawe gdzie stał ale wszędzie była około pięcio milimetrowa warstwa kurzu !!!!
    Po wyczyszczeniu okazało się że wszystko działa jak należy!!!!!
    A tak się zmartwiłem :D

Uważajcie na kurz !!!!
    Wbrew pozorom robi świetne zwarcia na układach scalonych..........
  • REKLAMA
  • #3 464000
    Zbynia
    Poziom 31  
    ha!!!
    i problem powrócił - tym razem odkurzacz nie pomógł :(
    sprawa wygląda tak: jak się właczy to moze działać i 3 dni jednak wystarczy że włączy się go na chwilę i za kilka sekund pstryknie się wyłącznikiem a już nie załapie przy właczeniu - łapie dopiero po kilkunastu minutach....jesli chcę go właczyć wcześniej to czasem mrygnie ale i tak albo nie świecą się żadne diody albo zaczynają sobie migać po kolei w różnej kombinacji.Czasem przy takim włączeniu załapuje przekaźnik i bardzo szybko włącza się i wyłącza powodując denerwujące pstrykanie i pisk z przetwornicy(tak jakby nie mógł załapać) - nie mogę zainstalować systemu bo pierwszy restart i już brak reakcji monitora - mrygnie dioda ale ciemność dalej.......podobnie przy zmianie rozdzielczości chociaż czasem załapie ale nie zmienia synchro i obraz jest "dziwny"(no raczej wiecie o jaki mi chodzi - taki ponakładany kilkukrotnie, rozciągnięty i powykrzywiany).Nie działa sterowanie(jeśli działa to przez pierwsze kilka sekund/minut),działa natomiast pętla rozmagnesowywująca (przycisk z tego samego panelu).Wyłączanie podobnie jak wcześniej - nie nadąża przekaźnik z wyłączeniem obrazu tylko obraz znika z błyskiem a dopiero później słychać przekaźnik,podobnie przy zmianie częstotliwości odświeżania/rozdzielczości(jak zrąbie obraz) to nie pstryka przekaźnik tylko zmienia rozdzielczość/odświeżanie.........

zimnych lutów brak - przlutowałem wszystko co tylko dało się przelutować....Uszkodzonych elementów nie widać gołym okiem...

podejrzewam jakiś elektrolit(chyba wymienię wszystkie) ale pewien nie jestem.....

i jeszcze czasem traci ostrość co chwila(takie krótkotrwałe zaniki) chociaż pomogła mu regulacja fokusa na jakiś czas..........

no teraz niestety rozłożyłem ręce bo za bardzo się nie znam a szkoda mi tego monitorka - ma świetny obraz z idealnym odwzorowaniem kolorów,wyraźny jak brzytwa(dopóki nie zacznie szwankować) i dobrą zbieżność - ma już swoje lata(8) ale bardzo go lubię i jestem zadowolony (nigdy nie był naprawiany) - żadnych przebarwień czy wypaleń a działa naprawdę długo i często.....(możliwe że to już jego kres)
    Jakbyście mi pomogli to byłbym wdzięczny bo raczej to jakaś pierdułka robiąca problem (posprawdzałbym napięcia ale tylko kilka jest na płycie opisanych a schematu nigdzie nie trafiłem) tym bardziej że potrafi działać nonstop długi czas ale wystarczy pstryknąć i już są problemy.....
    może coś się grzeje za bardzo???(w sumie mam blisko grzejnik gorący bardzo a wcześniej (lato) też zimno nie było chociaż zamrażacz nie pomógł(nie dużo miałem więc na wszystko nie starczył)
    dobra nie smęcę czekam na odpowiedzi i rady
    dziękuję.........
  • #4 465130
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Ja bym rozpoczął od wymiany elków w zasilaniu (zarówno po stronie wtórnej jak i pierwotnej przetwornicy. Piszesz że ma już swoje lata, nie był w naprawie i jest dużo i często używany - wszystko to wpływa na elki.
    Pozdrawiam.
REKLAMA