logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kupno ksera SHARP SF 7750 na co zwrócić uwagę ???

bonczkins 27 Sty 2006 10:56 1652 8
REKLAMA
  • #1 2224737
    bonczkins
    Poziom 2  
    witam
    przymierzam sie do zakupu takiej kserokpiaki, na co powinienem zwrocić uwage pzred zakupem? i jak ocenic stan np bębna itp? jestem generalnie laikiem w tej dziedzinie i wszelkie wywody "lopatologiczne" moga uchronic mnie od zakupu zlomu:)

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc

Piotr
  • REKLAMA
  • #2 2226428
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    Fajna kopiarka tamtych lat !!!
    Czas leci a My się starzejemy. - Nie wiem ile jeszcze jest nowych części do tego modelu (tej rodziny 7700, 7800...) w Polsce. Chyba mało. Jak by co to niestety polecam - Austria/Wiedeń/ Maria Hilfer Str. - mają gratki za grosiki...:)
    Przy zakupie zwróć uwagę na odgłos pracy podczas kopiowania.
    Musi szumieć, szumieć "lekko", jednostajnie, jak wentylator :).
    Nie może być powtarzających się "stękań".
    Nie może się "męczyć" !!!, musi pracować cicho i lekko.
    Zespoły - tzw."Wywoływaczki" przy zajechaniu (bez wymiany developera) się rozpadają i tak właśnie pracują przed kompletnym rozkładem.
    W utrwalaniu słaby punkt to koło zębate wałka teflonowego.
    Przy dużych przebiegach, pod nim ( na szasi maszyny) zbiera się szary pył.
    Lampa ekspozycyjna (halogen naświetlający) w optyce może być podbrązowiona - jeżeli tak to bliska zgonu.
    Tasmy ślizgowe scanera się łuszczą (falowanie obrazu)
    Przewód zasilający lampę w scanera (ruchomy) się łamie i potem robi zwarcie (tzw kaplicę)
    Dość dobry wyznaczik przebiegu to klawiatura. Wytarcia i przebarwienia to wymowny znak zużycia.
    Bębny są w nich nie złe, ale mają małą średnicę. I tak robią większe przebiegi od Canona.
    Niestety, jeżeli chodzi na tzw.nieoryginalnym tonerze np.KATUN to kopie będą "twarde" - przeczernione, a wtedy "nie zobaczysz stanu bębna"
    Zrób kopię przy otwartej klapie oryginałów - tzw.APLĘ
    Na nowych, świerzych materiałach
    powinna być jednolicie czarna, bez przebarwień czy białych pasów, no i nie powinna się zatrzymać w kopiarce (zaciąć)
    Sprawdż czy są proste na kopii linie wzdłużne.
    Tuleje wałków Registra lubią się wycierać i wtedy krzywi.
    Ale...
    poza tym że starawy model - to naprawdę fajna ( ! ) kopiarka
    (niedoceniona wśród "biurowców")
    Na razie tyle.
  • REKLAMA
  • #3 2226473
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Nie polecam tego urządzenia nawet za darmo. No chyba, że ma to być forma eksponatu, bo jeśli chodzi o walory użytkowe to zdecydowanie lepiej kupić starego Canona. Do starych Sharpów jest duży problem z dostaniem części, a ten jest po prostu bardzo stary.
    To moja prywatna opinia, ale myślę, że wiele osób znających to urządzenie w pełni ją podzieli(opinię).
    pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #4 2226975
    serwek
    Poziom 26  
    "hors667" ...a ja za darmo go wezmę.......:)

Canon kieeeedyś był tani w zakupie i dlatego jest popularny. Jest do nich dużo gratków bo jest (jeszcze) ich dużo w obsłudze.
    Fiat-ów na ulicy wśród samochodów też jest dużo, ale czy świadczy to o jakości...? :(
    Sharp (choć za nim nie przepadam ! ) często przeganiał Canona.
    Był poprostu drogi ( no droższy).
    Ale tu akurat chodzi o Sharpa ! a nie inne Marki...;)
    W dodatku o konkretny model.
    Człowiek się pyta w dobrej wierze to mu szczerze i od serca Piszcie.
    To nie konkurs świadectw ani nie przetarg !
    Pozdro
  • #5 2226989
    machina73
    Ocena: 8
    Serwek ma rację.

Nie kupuj tego złomu.

machina
  • #6 2227990
    maribt
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    hehe Canon tani w zakupie. Chyba krótko jesteś na tym rynku kolego :)
    ... a tak poza tym to canona porównuj z mercem a z maluchem można porównać minolty, sharpy itp.
  • #7 2228400
    serwek
    Poziom 26  
    Kolego !!!!!!!!! - "marbit" :D Po raz kolejny powtarzam że to nie konkurs !
    Co do pobytu na rynku - pohamuj swoje wywody o Innych bo ich nie znasz.
    Ja się zajmuje głównie Minoltą i Konicą a o n ich nie piszę - to nie miejsce na kadzenie !!!
    Tu się pisze o MODELU : SHARP SF 7550 !!!!!!!!!!!!!!!
    Pozdrawiam KOLEGO
  • #8 2228741
    horse667
    Ocena: 96
    Kolego serwek, nie wiem co cię tak urzekło w tym modelu 7750. Nie wiem czy nie mylisz z 7850 (to nie próba wymądrzania się) ,który owszem był dużo bardziej udany, szczególnie pomysł z rotacyjną kasetą. Ja chociaż od kilku lat serwisuje głównie sharpy z owym modelem miałem do czynienia tylko dwa razy, i nie chciałbym więcej. Koszmarne rozwiązanie z dwoma sekcjami otwieranymi (do transportu jest dostęp po otwarciu maszyny na zawiasach z prawej strony, a do bębna po otwarciu do góry całego skanera). Wiem że to nie konkurs wiedzy historycznej, ale próbuje ostrzec klienta przed nabyciem miny, no chyba , że tak jak wspomniałem miał by być to eksponat z historii kserografii(owszem nowatorskie rozwiązania jak na początek lat dziewięćdziesiątych, a może i wcześniej).
    bez odrobiny cynizmu horse
  • REKLAMA
  • #9 2231451
    serwek
    Poziom 26  
    "hors667" i tu Masz rację. Pomysł z otwieraną podwójnie, łamaną konstrukcją źle się czasami odbija na samopoczuciu Serwisanta.
    Mi też daaaaawno, dawno temu nóżka podpierająca omsknęła się i cała optyka runęła w dół, łamiąc "lampi CEL". Mocno to przeżyłwem. Ale przy którejś, kolejnej delegacji do Wiednia nabyłem na zapas, za grosze 3 koplety.
    Pomysł z rotacyjną kasetą (kiedyś super nowość) podobno fiksował, ale ja nie miałem żednych problemów, przynajmniej nie przypominam sobie.
    Miałem w obsłudze dużo tych kopiarek i wspominam je naprawdę dobrze.
    Fajne Staruszki.
    Ja wolę je od 7800/7850 :), ale to moje subiektywne doświadczenia.
    Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zakupu kserokopiarki Sharp SF 7750, z naciskiem na ocenę stanu technicznego urządzenia przez laika. Zwrócono uwagę na charakterystyczne objawy zużycia, takie jak hałas pracy – powinien być lekki i jednostajny, bez powtarzających się stękań czy oznak „męczenia się” maszyny. Istotne są elementy eksploatacyjne: stan bębna, developera (wywoływaczki), koła zębatego wałka teflonowego w utrwalaczu, lampa ekspozycyjna (halogen) w optyce, taśmy ślizgowe skanera oraz przewód zasilający lampę skanera, które mogą ulegać uszkodzeniom i powodować problemy z jakością kopii. Wskazano na trudności z dostępnością części zamiennych do modeli z rodziny 7700/7800 w Polsce, co może utrudniać serwisowanie. W dyskusji pojawiły się opinie krytyczne, sugerujące, że Sharp SF 7750 jest przestarzały i lepiej rozważyć inne marki, np. Canon, ze względu na lepszą dostępność części i serwisu. Jednak niektórzy uczestnicy podkreślali unikalne cechy modelu, takie jak konstrukcja z dwoma sekcjami otwieranymi i rotacyjną kasetą, choć rozwiązania te bywają problematyczne w serwisie. Ogólnie zaleca się ostrożność przy zakupie, dokładne sprawdzenie stanu technicznego i rozważenie dostępności części zamiennych, zwłaszcza bębna, developera i elementów optycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA