logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak poprawnego ładowania po naprawie telefonu SIEMENS GIGASET C100

leon.euro 27 Sty 2006 11:35 1263 6
  • #1 2224843
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    pytanie wymieniłem charczeg 5 pinowy układ i nadal lipa po 30 sekundach nadal pokazuje ze bateria jest naładowana na maxa:(

co mozna jeszcze z tym zrobic - bo przewaznie ten uklad pomagał na wszystkie jazdy z ładowaniem ale moze sie myle to prosze mnei sprostowac:)

pozdrawiam leon.
  • #2 2224885
    xxxmalyxxx
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    witam
    zobacz to gdzies to znalazlem
    Załączniki:
    • Brak poprawnego ładowania po naprawie telefonu SIEMENS GIGASET C100 C100-CHARGE.jpg (21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 2224958
    leon.euro
    Spec od GSM
    no własnie ten kondensator wymieniłem na nowke... wiec dioda mi nie jest potrzebna...:(

pozdrawiam leon.
  • #4 2225000
    xxxmalyxxx
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    ale to co jest zaznaczone to jest uklad a nie kondensator trzeba go
    wylutowac i podlaczyc diode
  • #5 2225037
    leon.euro
    Spec od GSM
    tak ale jak wymienic ten 5 pinowy układ na nowy to wszystkie usterki z ładowaniem mijały przynajmniej jak do tej pory...:) a teraz własnie nie:(

pozdrawiam leon.
  • #6 2584510
    ---Andrzej---
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    heee :D ha :D miałem taki sam problem co ja się nie zawalczyłem z nim, wymieniałem U202 i R210 i co nie tylko i wszystko nowe wrzucałem i co i nic po 30 sek. znowu się wyłączał ale po 5godzinach znalazłem problem :idea: . Wywaliłem wszystko i wrzuciłem diodę zamiast U202 i działa jak marzenie tylko się grzeje troszeczkę. Diodę wiozłem z innego szrotu c100 na fotce zamieszczam skąd ją wylutowałem
    Załączniki:
    • Brak poprawnego ładowania po naprawie telefonu SIEMENS GIGASET C100 C100 ładow.JPG (66.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2585247
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    Cytat:
    Wywaliłem wszystko i wrzuciłem diodę zamiast U202 i działa jak marzenie tylko się grzeje troszeczkę
    zastanawiam sie po jaką w takim razie cho****producent wstawia tam jakieś układ.Wstawienie w ten sposób diody powoduje że acu jest ładowany cały czas.Po pierwsze albo będzie niedoładowany lub (częściej) przeładowany i szybko diabli go wezmą.
    leon.euro tylko tak jak robisz.Może wstawiasz niesprawny układ lub gdzieś jest przerwa w połączeniach.

ftb

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku poprawnego ładowania telefonu Siemens Gigaset C100 po wymianie 5-pinowego układu ładowania. Pomimo wymiany układu, bateria po około 30 sekundach nadal wskazuje pełne naładowanie, co sugeruje, że problem nie został rozwiązany. W dyskusji pojawiła się sugestia, że zamiast układu można zastosować diodę, co w praktyce pozwoliło na poprawne ładowanie, choć dioda się lekko nagrzewa. Jednakże stosowanie diody zamiast oryginalnego układu może prowadzić do przeładowania lub niedoładowania baterii, co skraca jej żywotność. Możliwe przyczyny problemu to uszkodzony lub niesprawny układ 5-pinowy, przerwy w połączeniach lub błędny montaż. Wymiana kondensatora nie przyniosła efektu, a oryginalny układ jest zalecany przez producenta do prawidłowego zarządzania procesem ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA