Witam. Kolejny problem, z którym sie borykam to zestawienie linku na odległości ok 6 km. Mianowicie, na ok 6 km ode mnie (widocznosc ok) jest osiedle, na jednym z bloków (5 pietrowy) znajduje sie puknkt dostepu (5.5 Mbps i filtrowanie po MAC) na antenie kierunkowej ;P (nie wiem jakiej bo jak dzwoniłem to kolesia, który zajmuje sie sprawami tech. nie było a kobieta z biura nie miała pojecia) ale pojechałem zobaczyc i faktycznie jest to jakas kierunkowa yaga tylko jakas dziwnie duza (ok. 150 cm dł.) o polaryzacji poziomej. Problem tkwi w tym ze jest ona ustawiona do mnie pod katem ok. 45 st. Obecnie mam na dachu yage 18 dbi o polaryz. prawoskretnej i łapie mi sygnał ok 50% ale zaraz znika, a czasem to przez dłuższy czas nie łapie. Moje zapytanie: Czy jest możliwość złapania dobrej jakości sygnału a jesli tak to jaka powinienem zastosować antene ?? Myslałem nad parabola 23 dBi albo jakas Grid 23 dBi, Która byłaby lepsza? w gre wchodzi maszt 2m na kominie . Do dyspozycji mam karte d-link 520+ i 12m H-1000 a takze router DI 524. Prosze o pomoc bo nie chce sie pakowac w niepotrzebne koszty