logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z dźwiękiem - jeden kanał strasznie cichy

mat125 27 Sty 2006 22:49 1323 5
REKLAMA
  • #1 2227561
    mat125
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Wielka prośba o pomoc bo chyba dostanę białej!
    Sprzęt:
    Płyta gł. K7VTA3
    Procek Duron 1000
    Grafika Nvidia Gforce2Mx400 64 MB
    Windows XP pro
    Problem
    Podczas odtwarzania filmów i mp3 prawy kanał jest w 80% wytłumiony. Problem nie występuje przy dźwiękach z CD i systemowych windows.
    Sprawdzałem ze zintegrowaną kartą AC'97, Avacsem Soundmanem 5.1 i SB PCI 128 - wszędzie to samo, także na różnych slotach PCI.
    Balans i siłę dźwięku głośników mam oczywiscie ustawione pośrodku, słuchawki sprane na oba kanały :-)
    Najpierw myślałem że to jeden kanał w karcie poleciał, ale teraz już nie mam pomysłu. Wyczyściłem rejestr programem CleanMyRegistry, co też nic nie dało.
    Co dalej ???? Macie jakiś pomysł????
  • REKLAMA
  • #2 2228092
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    A czy te słuchawki podłączasz bezpośrednio do karty??
    Może wina lezy na lini komputer - wzmacniacz. Obstawił bym kabel.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2230746
    mat125
    Poziom 11  
    No tak, jeszcze jest opcja, że jedno ucho mi nie działa :-)
    Sorki za złośliwość. Kabel to dobry pomysł, ale sprawdzałem bezpśrednio na sprawnych słuchwkach i przez 2 różne kable do wzmaka. Poza tym dźwięki systemowe, jak pisałem SĄ ODTWARZANE DOBRZE NA OBA KANAŁY (*.wav). Na razie doszedłem, że filmy są też ok, kaszani się na mp3 i na mpeg. Gdzie znaleźć jakiś systemowy mixer/dekoder do tych formatów, moze tam jest coś przestawione????
    PZdr
  • REKLAMA
  • #4 2230819
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    Sprawdx w ustawieniach tych programów którymi odtwarzasz te formaty (winamp,mediaplayer lub inny).Uruchom dxdiagnoze i przetestuj wszystkie opcje dźwięku i muzyki.
  • REKLAMA
  • #5 2231224
    mat125
    Poziom 11  
    Ale ze mnie lamus :-D
    Odpaliłem inne programiki niż Mediaplayer którego zazwyczaj używam i okazło się że jest wszystko ok.
    Wtedy zacząłem szukać w Mediaplayerze..
    i przypomniałem sobie że z rok temu się bawiłem ustawieniami, bo jedną kolumnę miałem b. blisko, a druga daleko od kompa :-)
    No i jak wtedy przestawiłem tak zostało. A teraz kupiłem SB 128 PCI bo myślałem że karta na płycie siadła.
    No nic w każdym razie wszystko działa jak powinno, a ja mam dźwięk 3 razy lepszy niż ze zintegrowanej AC'97
    P.S. Ciężko mi było znaleźć te suwaki, odpalałem sobie Regulator głośności, a nie zauważałem że tam jeszcze cóś jest.
  • #6 2232763
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    :)
    Jakby to powiedział pewien znany Pan. "Brawo Jasiu"
REKLAMA