logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do wirtualnego dysku CD z folderu plików na Windows 98?

kidzar89 29 Sty 2006 14:04 3475 10
REKLAMA
  • #1 2233222
    kidzar89
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.

Znalazłem jakieś stare auta i postanowiłem odpalić je na laptopie bez cd. gra została zainstalowana przez sieć z innego kompa ale mówi żeby jej dac cd.
    Mam możliwość skopiowania płyty z gra na laptopa ale skąd gra będzie wiedziec gdzie jest ten folder ?

Chce zainstalować program któremu podał bym ścieżkę do tego folderu i utworzył by wirtualny dysk cd i po kłopocie.

Próbowałem daemona i inne programy z tej rodziny ale one obsługują tylko obrazy płyt cd (*.iso) a ja mam poprostu folder z plikami.
    prosze o podanie takiego programu.
    Aha i ten program ma chodzić na windowsie 98.

pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2233244
    labas
    Poziom 17  
    Witam
    Program Alcohol powinien pomóc , zrób obraz folderu z plikami.
  • REKLAMA
  • #3 2233285
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Są takie programiki HIDE lub fakeCD, w necie pełno o nich informacji. Ponadto poszukaj emulatorów Cd na google.pl
  • REKLAMA
  • #4 2233329
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Nero ma taka funkcje
  • REKLAMA
  • #5 2236678
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Jest jeszcze Clone CD
  • #6 2236885
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    a ja proponuje deamon tools lub virtual cd :D
  • #7 2237581
    himen111
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Alcohol 120% jest dobry do takich rzeczy :)
  • #8 2237993
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    W nero jako nagrywrke wybierz Image recorder, wtedy nero nie bedzie wypalał płyty tylko zapisze wszystko w pliku obrazu .nrg, takie pliki z łatwością obsługuje Daemon Tools.
  • #9 2238122
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    On nie chce nagrywać płyt ani robić obrazów on chce włączyć grę bez CD!
  • #10 2238346
    kkyrtap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    polecam deamon tools, świetny programik pozdrawiam
  • #11 2238941
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Ludzie nie umiecie czytać ?
    kidzar89 poszukuje programu, który emuluje CD poprzez podanie mu ścieżki do katalogu gdzie przechowywane są pliki gry. Czyli dokładnie, katalog ma emulować CD a nie obraz.

Wasze porady wymagają stworzenia obrazu z plików gry i zamontowanie go w dowolnym emulatorze CD (Daemoon, Nero, Alcohol itp.).
    Jest to rozwiązanie problemu ale trochę naokoło.

I nie powtarzajcie się z wymienianiem emulatorów CD ...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu działającego na Windows 98, który umożliwi utworzenie wirtualnego napędu CD bez konieczności tworzenia obrazu ISO, bezpośrednio z folderu z plikami gry. Problem polega na tym, że gra wymaga obecności płyty CD, a dostępne programy takie jak Daemon Tools obsługują jedynie obrazy płyt, a nie foldery. W odpowiedziach sugerowano użycie programów do tworzenia obrazów płyt, takich jak Alcohol 120%, Nero (funkcja Image Recorder), CloneCD oraz Daemon Tools, które pozwalają na montowanie obrazów ISO lub NRG jako wirtualnych napędów CD. Wskazano również na programy HIDE i fakeCD, które mogą emulować napęd CD, jednak brak jest jednoznacznego potwierdzenia istnienia narzędzia, które bezpośrednio emuluje napęd CD z folderu plików bez tworzenia obrazu. Dyskusja podkreśla, że standardowe rozwiązania wymagają konwersji folderu do obrazu ISO/NRG, a następnie montowania go w emulatorze CD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA