logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 21PT1546/58 - gaśnie ekran, ciemne paski, syczenie po włączeniu

pasylw 29 Sty 2006 16:15 4581 6
REKLAMA
  • #1 2233784
    pasylw
    Poziom 12  
    Mam pytanie. Mój telewizor Philips 21PT1546/58 zaczyna odmawiać
    posłuszeństwa - mianowicie po włączeniu za jakis czas gaśnie ekran.
    Zdarza mu się czasem że zanim się wyłączy to obraz się sciemnia na
    ciemno szaro zielony i widać na nim cienkie paski w poprzek i zaraz
    się wyłączy. Być może zawilgotniał bo zdarzało mu się syczeć po
    włączeniu ostatnio. Nawet jak sie "niby wyłączy" to za 2 minuty znów mogę go uruchomić.
    Tzn. on właściwie się nie wyłącza tylko zachowuje się jakby kineskop gasł i głos znikał - bo dioda na Tv swieci się tak jakby w dalszym ciągu był włączony - wystarczy tylko pilotem go wyłączyć i ponownie włączyć i znów kilka minut pochodzi :cry: a poźniej lekko "pyknie" i wszystko znika. Przepraszam za te powtarzanie słowa włącza/wyłącza ale trudno było mi znaleźć odpowiednie wyrazy.

Telewizor był kupiony w marcu 2003 roku i chyba
    juz nie ma gwarancji.

Moje pytanie brzmi czy to może być jakaś kosztowna awaria? albo czy ewentualne przeniesienie go do innego cieplejszego pomieszczenia mu pomoże. Nie chcę go samemu naprawiać bo zupełnie się na tym nie znam tylko proszę mniej wiecej o pomoc w kwesti kosztów-lub poradę czy sam mógłbym mu jakoś pomóc. Dziękuję za ewentualne odpowiedzi. :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2233867
    jasiek2010
    Poziom 26  
    Ocena: 28
    Witam,TV rzeczywiście młody więc jakaś poważniejsza usterka nie powinna się zdarzyć ,choć w elektronice... ale, Philipsy mają zabezpieczenia np przed wilgocią,czy niską temperaturą dla uchronienia przed poważnymi uszkodzeniami ,możesz wziąść suszarkę do włosów i pogrzać trochę przez obudowę do środka,wtedy będzie wiadomo czy to takie zabezpieczenie się odzywa.A tak na marginesie to gdzie ten TV stoi ze takie warunki mogą panować,również na zimne luty jest chyba za młody, a pozatym ,chyba nie czujesz się na siłach konkretniej podejść do niego,bo jeśli dioda się świeci tak jakby nadal chodził,to raczej wymaga ingerencji wewnątrz,bo zabezpieczenia go poprostu wyłanczają,a u Ciebie nic takiego sie nie zdarza(np wyłączenie do stby.) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2234231
    pasylw
    Poziom 12  
    No zobaczymy położyłem go koło kaloryfera i jest nagrarzany i wysuszony na 100% :D zobaczę ile pochodzi. Jak na tę chwilę chodzi juz 5 minut. Dzięki za odpowiedzi - poobserwuję go nadal. Szoda go jak dotąd chodził bez problemu. K.K. dzieki ale nic mi to nie mówi nie jestem elektronikiem mam nadzieje że nie jest to...odpukać jakaś kosztowna część.....elektroniki tego TV. pozdrawiam:D

Dodano po 1 [godziny] 20 [minuty]:

Odpukać jest 19.29 i TV nadal po dokładnym oszuszniu pracuje. Widocznie te Philipsy są czułe na wilgoć - dziwne inne sprzęty w tym pomieszczeniu działają w porządku (wieża, komp, dekoder polsatu itp.) I temperatura bynajmniej w pokoju nie jest za niska - tak z 18 stopni. Tylko go (TV) przeniosłem w inne miejsce (dalej od okna).:?:
  • REKLAMA
  • #5 2236858
    pasylw
    Poziom 12  
    Niestety dzis nadal szwankuje - zauważyłem że dziś przed zanikiem obraz lekko rozciąga się w prawo i lewo a także w górę i dół. Wiec to chyba nie jest wina tego że jest wilgotny tylko pewnie cos nawala.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2236914
    danao
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Z tego co obecnie dopisaleś to będzie problemik z zasilaniem.podskakuje napięcie i działa zabezpieczenie...dlatego go wyłącza...
  • #7 2244998
    pasylw
    Poziom 12  
    Zawiozłem telewizorek do mechanika :) na miejscu mi go naprawił - spowodowane było to niejakim zimnym lutem - gdzieś przy wysokim napięciu . Zdziwił się że w tak "młodym" Philipsie takie rzeczy już się dzieją ale w zamian za to iż mu zostawiłem schemat tego telewizorka do skserowania to dostałem zniżkę :) - twierdzi że za parę lat mu się przyda jak więcej ludzi zacznie mu znosic takie "rzadkie" i "udane" typy :) do naprawy.
    Dziękuję wszystkim za rady.

Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 21PT1546/58 po włączeniu wykazywał problemy z gaśnięciem ekranu, pojawianiem się ciemnych pasków oraz syczeniem, co mogło wskazywać na zawilgocenie lub usterkę elektroniczną. Po przesuszeniu urządzenia przy pomocy suszarki i przeniesieniu w inne miejsce, problem częściowo ustąpił, jednak obraz nadal ulegał deformacji i zanikowi. Diagnoza wskazała na problem z zimnym lutem w obwodzie wysokiego napięcia, co powodowało niestabilność zasilania i aktywację zabezpieczeń. Naprawa polegała na przelutowaniu uszkodzonych połączeń, co przywróciło prawidłowe działanie telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA