logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ożywić uszkodzone wentylatorki?

Izydor Kasza 30 Sty 2006 00:40 881 2
REKLAMA
  • #1 2235954
    Izydor Kasza
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Mam kilka wentylatorków, które używałem do chłodzenia zasilacza(właściwie samego mostka). W każdym z nich uszkodzony jest układ sterujący silnczkiem. Czy ktoś wie czym można go zastąpić?
    Próbowałem wyszukiwarką znaleźć coś na temat tego elementu ale nic się nie pokazywało.
    Te wentylatorki są na 12V, a ja podłączałem je do trafa 17V tylko przez diodę. Inne uszkodziłem podłączając omyłkowo do 36V.
    :?:Proszę o jakieś podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2236106
    Greg
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    jaki to układ sterujący ??? jakie wentylatorki???nic na ten temat nie piszesz ??? skąd mamy wiedziec jak ci pomoc skoro z twojego postu nic nie wynika...
  • #3 2238279
    Izydor Kasza
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Podaję szczegóły: DC BRUSHLESS, model MJ802512M, DC12V, 0,12A.
    Na układzie scalonym jest sumbol: 276 013F. Ten układ jest wielkości tranzystora małej mocy i ma 4 wyprowadzenia. Wentylatory mają średnicę 8 cm i kosztują od 9 do 12 zł. Nie jest to dużo, ale po co wyrzucać coś jeśli da się jeszcze naprawić.
    Mnie w ogóle nie podoba się to,że produkuje się coraz więcej urządzeń jednorazowego użytku, ale to całkiem inna sprawa.
    Przepraszam za niekompletny post ale wydawało mi się, że fachowcom wystarczy bo sam się za takiego nie uważam.
    Dzięki za odzew.
    pozdrawiam
REKLAMA