logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić firewall w ENCORE ENDSL-AR4P i zablokować P2P? Transfer 100Mb/s?

gulgus6666 30 Sty 2006 10:11 2448 7
  • #1 2236412
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.
    Czy wie ktoś jak ustawić firewall w modemie/routerze ENCORE ENDSL-AR4P

Chce zablokować bratu młodszemu ściąganie z p2p.

Nie wiem jeszcze jak uzyskać transfer 100Mb .
    Mam normalnie w połączeniu karty ja i on po swojej stronie 100Mb ale jak coś przesyłam otoczeniem sieciowym to wysyła jedyne w najlepszym przypadku 1,2 MegaBajta/s.
    Nie wiem w czym tkwi problem.

Pomoże mi ktoś?
  • #2 2236473
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    co musisz zablokować click
    to jest do eMule

W opcjach LAN ustawisz szybkość
  • #3 2237106
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    gulgus6666 napisał:
    Witam.
    Czy wie ktoś jak ustawić firewall w modemie/routerze ENCORE ENDSL-AR4P

Chce zablokować bratu młodszemu ściąganie z p2p.

Nie zablokujesz żadnego P2P skutecznie na tym routerku.

Cytat:

Nie wiem jeszcze jak uzyskać transfer 100Mb .
    Mam normalnie w połączeniu karty ja i on po swojej stronie 100Mb ale jak coś przesyłam otoczeniem sieciowym to wysyła jedyne w najlepszym przypadku 1,2 MegaBajta/s.

Zwróć uwagę na jednostki na początek.
    1,2MB/s - to 10Mb/s.

Podaj jakie masz komputery i karty sieciowe.
  • #4 2237451
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Witam

Mam dwie karty sieciowe realtek RTL8139

Normalnie wiedac jak pracuje na 100Mbit bo świeci w niej nawet dioda zielona lecz transfer w sieci jest 10Mbit.

Kompy są oba na winxp i procki P4 oba celeronki 1,7 i 2 giga.

Dodano po 3 [minuty]:

Ten router to niby odpowiednik asmax ar804u
    W instrukcji jest blokada portów po IP jednak gdy ustawiam to i tak nie skutkuje.
    Nie mam pojęcia czemu-----------czyżby soft jakis trefny?

Dodano po 8 [minuty]:

A co do blokowania mu portów to on ściąga bitspiritem.
    A ten programik otwiera sporo portów .
  • #5 2238478
    mbo
    gulgus6666 napisał:
    Witam

Mam dwie karty sieciowe realtek RTL8139

Normalnie wiedac jak pracuje na 100Mbit bo świeci w niej nawet dioda zielona lecz transfer w sieci jest 10Mbit.

Kompy są oba na winxp i procki P4 oba celeronki 1,7 i 2 giga.

Podaj jak masz zarobione końcówki i ustawiony duplex (half/full)
    Sprawdź czy przy FTP będzie podobny transfer.

Cytat:

Ten router to niby odpowiednik asmax ar804u
    W instrukcji jest blokada portów po IP jednak gdy ustawiam to i tak nie skutkuje.
    Nie mam pojęcia czemu-----------czyżby soft jakis trefny?

A co do blokowania mu portów to on ściąga bitspiritem.
    A ten programik otwiera sporo portów .

Praktycznie wszystkie obecne programy P2P potrafią skakać po portach.
    Blokowanie ich nic więc nie daje.
  • #6 2239423
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Co do portów to już chyba zablokowałem jakoś w logu widać że blokuje sporo z tego ip co chciałem.

A co do LAN.
    To mam jeden kabel standardowy do routera w zestawie a drugi zrobiony w sklepie.

A co trybu pracy wszystko w transmisji mam na auto w routerze i w kartach czyli sam wykrywa czy hal czy full

Dodano po 3 [minuty]:

A co do tego ftp to nie wiem o co ci chodzi "mbo"

Bo ja to żadko używam i za bardzo akurat sie w to nie bawie więc nie wiem bardzo jak to zrobić.
  • #7 2241188
    gulgus6666
    Poziom 15  
    Już wiem co do końcówek:

Od routera do siebie mam przewód z taką samą kolejnością po obu stronach: pomar-biały/pomar/niebie-biały/niebieski/zielo-biały/zielony/brązowo-biały/brązowy/

A od routera do drugiego kompa przewód z końcówką jedną w takiej kolejności jak powyżej a druga końcówka:biało-zielony/zielony/biało- pomar/niebieski/niebiesko-biały/pomarańczowy/biało-brązowy/brązowy/

Dodano po 32 [minuty]:

POMÓŻCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy to przez to że jaden kabel jest scrosowany a drugi nie mam kiepski transfer z kompa na komp po sieci?

Bo croos jest aby potrzebny jak sie łączy dwie karty ze sobą.

A może powinienem ten zwykły scrosować i wszytstko będzie w porzo?

Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

Właśnie niedawno połączyłem oba kompy za pomnocą skrętki crosowanej bespośrednio pomiędzy kartami i transfer też na poziomie do 1200kB/s.
    Mimo że ikona wskazuje połączenie 100Mbit.

Może to ten przewód jakiś trefny a może kart albo jakiś ustawienia w BIOSIE.?

Nie mam innego przewodu żeby sprawdzić.
  • Pomocny post
    #8 2243036
    mbo
    gulgus6666 napisał:
    Już wiem co do końcówek:

Od routera do siebie mam przewód z taką samą kolejnością po obu stronach: pomar-biały/pomar/niebie-biały/niebieski/zielo-biały/zielony/brązowo-biały/brązowy/

A od routera do drugiego komputera przewód z końcówką jedną w takiej kolejności jak powyżej a druga końcówka:biało-zielony/zielony/biało- pomar/niebieski/niebiesko-biały/pomarańczowy/biało-brązowy/brązowy/

Końcówki są źle zarobione - poczytaj o standardzie TIA/EIA 586B

Cytat:

Czy to przez to że jaden kabel jest scrosowany a drugi nie mam kiepski transfer z komputera na komputer po sieci?

Bo croos jest aby potrzebny jak sie łączy dwie karty ze sobą.

A może powinienem ten zwykły scrosować i wszytstko będzie w porzo?

Skoro działa na obu typach przewodu to znaczy, że switch sam rozpoznaje i ustawia port aby działało połączenie.
    Jeśli zostaną poprawnie zarobione wtyczki to będzie działało tak samo dobrze na przewodzie prostym jak i skrosowanym.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji firewalla w modemie/routerze ENCORE ENDSL-AR4P w celu zablokowania ruchu P2P, zwłaszcza programów takich jak BitSpirit i eMule. Użytkownik ma problem z ograniczonym transferem sieciowym, mimo że karty sieciowe Realtek RTL8139 i połączenia wskazują 100 Mb/s, rzeczywista prędkość transferu w sieci lokalnej wynosi około 10 Mb/s (1,2 MB/s). Wskazano, że skuteczne blokowanie P2P na tym routerze jest trudne ze względu na dynamiczne porty używane przez programy P2P. Problem z niskim transferem może wynikać z nieprawidłowo zarobionych kabli sieciowych (wtyczek RJ-45) oraz nieodpowiedniego okablowania (kabel prosty vs. skrzyżowany). Zalecane jest stosowanie standardu TIA/EIA 568B przy zarabianiu końcówek kabli. Automatyczne wykrywanie trybu duplex (half/full) jest włączone, ale może nie działać poprawnie z powodu błędów w okablowaniu. Testy transferu FTP mogą pomóc w diagnozie problemu. Router ENCORE ENDSL-AR4P jest porównywany do modelu Asmax AR804U pod względem funkcji blokowania portów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA