logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6230 - Bluetooth nie działa z PC Suite na Windows XP SP2

bohas 30 Sty 2006 15:30 5670 9
REKLAMA
  • #1 2237535
    bohas
    Poziom 2  
    Witam!
    Jestem bezradny. Probowalem juz kilka metod poruszanych na forum elektrody i nie pomaga. Mam Nokie 6230, bluetooth bluesoleil. System XP z SP2 i kilka programow do płączenia z telefonem.Przy zakupie Bluetootha byla plyta ze sterownikami i bluetooth DZIAŁA w obie strony, ale nie dziala PC Suite, Oxygen II, Mobile Media Browser itp. Dorwalem sterowniki WIDCOMM i sciągnalem najnowsza wersje PC Suite 6,7. Zainstalowalem WID'a i PC Suite - Nie moge nawiazac polaczenia.W menadzerze urzadzen widnieje blue tooth i wykazuje ze urzadzenie dziala poprawnie. Moze ma ktos jakis sposob zeby to zadzialalo.
  • REKLAMA
  • #2 2239646
    phonex
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    a sciagnales najnowsza wersje bluesoleila?
  • #3 2240358
    bohas
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany :) Dziwne bo zeby PC Suit dzialal to musze zainstalowac WIDCOMM pozniej oryginalne sterowniki z Bluesoleil a do tego PC SUITE 6.7 bo wersja ktora dostalem razem z telefonem nie dziala. Dopiero wtedy wszystko dziala jak nalezy z tym ze inne programy typu OXYGEN lub Mobile Media Browser nie wykrywaja telefonu ale to juz nie istotne.
  • REKLAMA
  • #4 2379141
    ATOMICH 007
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    bohas napisał:
    Problem rozwiązany :) Dziwne bo zeby PC Suit dzialal to musze zainstalowac WIDCOMM pozniej oryginalne sterowniki z Bluesoleil a do tego PC SUITE 6.7 bo wersja ktora dostalem razem z telefonem nie dziala. Dopiero wtedy wszystko dziala jak nalezy z tym ze inne programy typu OXYGEN lub Mobile Media Browser nie wykrywaja telefonu ale to juz nie istotne.

Podrzuć mi jak możesz ten sterownik do WIDCOMM. A resztę spróbuję zrobić jak mówisz. Bo ja też z tym walczę od dni paru.
  • #5 2459268
    Tomek657
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    koledzy gdzie moge dorwac te sterowniki widcomma ja tez mam z tym problem jak mozecie to przeslijcie te sterowniki na adres tomeksiwek(_at_)op.pl
  • #6 2534657
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    Kurna skąd wziąć te sterowniki widcomm ?
    Sciągnąlem cos, zainstalowalem to mi powiedział ze mam wersje nie zarejestrowaną i nie moge sie podlaczyć do tego rodzaju urządzenia :?:
  • REKLAMA
  • #7 2534662
    charliecharlie
    Poziom 24  
    Ocena: 27
    Lukalago napisał:
    Kurna skąd wziąć te sterowniki widcomm ?
    Sciągnąlem cos, zainstalowalem to mi powiedział ze mam wersje nie zarejestrowaną i nie moge sie podlaczyć do tego rodzaju urządzenia :?:

poszukaj dobrze
    na google wpisujesz WIDCOMM i jest tego od groma

pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2537848
    ATOMICH 007
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Generalnie ja osobiście nie polecam zakupu tego urządzenia użytkownikom nokii. Bo nie jest do końca kompatybilny z nokia PC Suite.
  • #9 2539389
    kszysek
    Poziom 18  
    jak juz nawiązesz połączenie to jest całkowicie kompatybilny. Zresztą tu nei ma mowy o kompatybilności lub jej braku z nokią gdyż standard BT jest niezależny od producenta.

Najprostrzym rozwiazaniem jest, jesli ktoś posiada winXP SP2 pozwilić zainstalować się BT samemu na strach windowsa, dziala dobrze z większością programów, lecz nie obsluguje zestawu sluchawkowego BT. W takim przypadku to tylko widcomma ratuje.
  • #10 2539422
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 73
    System WinXP+SP2. Kompletny brak łączności 6230i z kluczem BT. Nie pomaga instalacja Bluesoleil ani stery widcomma. Nie wiem gdzie tkwi problem. BT w fonie działa bankowo bo z drugim fonem można się łączyć.
    Czy ktoś wie jaki BT trzeba kupić zeby działał z nokią 6230i i softem PCSuite ?

Niby standard Bluetooth a jakoś słabo z tym standardem. Porażka i tyle!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku możliwości nawiązania połączenia między telefonem Nokia 6230 a programem PC Suite na systemie Windows XP SP2 przy użyciu adaptera Bluetooth z oprogramowaniem Bluesoleil. Bluetooth działa poprawnie w obie strony, jednak PC Suite oraz inne programy jak Oxygen II czy Mobile Media Browser nie wykrywają telefonu. Rozwiązaniem okazała się instalacja sterowników WIDCOMM, następnie oryginalnych sterowników Bluesoleil oraz PC Suite w wersji 6.7, co umożliwiło prawidłową komunikację z telefonem. Mimo to inne aplikacje nadal nie wykrywają urządzenia. Użytkownicy zgłaszają trudności z dostępem do sterowników WIDCOMM oraz problemy z kompatybilnością niektórych adapterów Bluetooth z Nokia PC Suite. Wskazano, że standard Bluetooth jest niezależny od producenta, a w Windows XP SP2 można pozwolić systemowi na automatyczną instalację sterowników Bluetooth, co działa z większością programów, lecz nie obsługuje zestawów słuchawkowych Bluetooth. W przypadku problemów z zestawem słuchawkowym konieczne jest użycie sterowników WIDCOMM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA