logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć składową zmienną napięcia w obwodzie z tranzystorem bipolarnym?

spanko 30 Sty 2006 17:49 1725 4
REKLAMA
  • #1 2238066
    spanko
    Poziom 11  
    mam takie zadanko jak w zalaczniku niby z pozoru proste ale juz sie tyle mecze i nie mam pomyslu na nie . mianowicie chodzi o obliczenie składowej zmiennej napiecia tresc zadania zreszta podana jest w zalaczniku :) moge tylko dopowiedziec ze ten kondensator stanowi zwarcie dla zmiennego bardzo prosze o pomoc, chociazby jakas wskazowke z gory dziekuje :)
    Załączniki:
    • Jak obliczyć składową zmienną napięcia w obwodzie z tranzystorem bipolarnym? zadanie.jpg (75.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2238287
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    Zadanie jest bajecznie proste.
    Wiemy że składowa stała wynosi 2.5V i z tego obliczamy prąd kolektora.
    Ic=(6-2.5)/200=17.5mA, potem obliczamy re=26mV/Ic=1.5, następnie obliczamy Rwe samego tranzystora.
    Ponieważ nie mamy podanego wzmocnienia prądowego beta to przyjmujemy do obliczane wartość bety równej 100.
    Z tego obliczamy Rwe=re*beta=1.5*100=150.
    Teraz obliczamy wzmocnienie samego wzmacniacza Ku=Rc/re=130. Ponieważ źródło sygnału nie ma rezystancji wewnętrznej. Wiec możemy pominąc R1 i diody ale R2 zmiesza nam sygnał tworzy się dzielnik napięć z Rwe wiec wzmocnienie skuteczne wynosi Kus=Rwe/(R2+Rwe)*Ku=150/(5k+150)*130=
    =150/5.15k*130=29m*130=3.7=4V/V wiec składowa zmienna na wyjściu wynosi
    20mV*4=80mV i oto masz swoje rozwiązanie.
    Pozdrawiam :D
  • REKLAMA
  • #3 2238361
    spanko
    Poziom 11  
    nom to mi rozjasnia sytuacje wsumie brakowalo mi tylko wspolczynnika beta.i wlasnie w zwiazku z tym mam pytanie czy wartość bety jezeli nie jest podana zawsze przyjmujemy 100 ? i dlaczego , od czego to zalezy ?
    pozdrawiam i dziekuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #4 2238488
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 888
    Tak do uproszczonych obliczeń przyjmujemy zazwyczaj betę równą 100( dla tranzystorów dużej mocy 50 albo i mniej), bo prawie każdy tranzystor małej mocy w zakresie średnich prądów będzie miał betę większą niż 100. Beta zależy od typu tranzystora i od temperatury, od prądu Ic, beta maleje, gdy Ic rośnie. I żeby poznać dokładna wartość bety musiał być ja zmierzyć dla konkretnego tranzystora w danym punkcie pracy lub odczytać z katalogu przybliżoną wartość bety dla danego prądu Ic.
  • #5 2238688
    spanko
    Poziom 11  
    juz wszystko rozumiem :) wielkie dzieki za pomoc pozdrawiam :)
REKLAMA