logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można używać kabla 9V z J.A.F BB5 do Nokii 6630? Wgrywanie softu przez USB?

m_at_i 30 Sty 2006 20:22 1304 9
REKLAMA
  • #1 2238760
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Na pewnej strone ukazało sie od J.A.F informacja:

""Hi

This is last warning mesage!
    DO NOT USE 9V battery with BB5 phones.
    Using this in wrong way it will damage your phone hardware.
    If you have cables with 9V battery connector cut that extension NOW.
    JAF ""

I mam ptyranie to sie ma odnosic ze nie mamy uzywa do jafa kabla do 6630 z 9V bo juz sam nie wiem,. I czy moge wgrac soft za pomoca usb bo w jafie jest taka opcja
  • REKLAMA
  • #2 2238773
    leon.euro
    Spec od GSM
    Ocena: 39
    tak z luzu ale nie uzywaj zadnych bateri czasem bo uwalisz fona:)

pozdrawiam leon.
  • REKLAMA
  • #3 2238918
    wasylwek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 87
    Jak juz jest temat JAFa i kabli moze mi ktos powiedziec jaki rezystor jest w kablu 6100 do Jafa? Chodzi mi o ten miedzy stykiem BSI i masą w baterii ?Trudno mi połączyć (własciwie to nie mogę) Nokię 3100 i Jafa a korzystam z kabli od tornado.
    P.S. moja pierwsza bb5 (6630) pod tornadem i HWK nijak nie chciała mi sie flaschowac przez adaptor 9V.Jak podłączyłem bezposrednio to poszła od ręki.
    pozdrawiam.
  • #4 2239015
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ja ile ma byc pinów w tym kablu bo ja ma kabel od tornado i mam obawy.
  • REKLAMA
  • #5 2239055
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    kabel powinien byc 7 pinowy a z ta batertia 9v idzie znakomicie tylko diode trzeba dolozyc , co do fleszowania przez usb to jesli chodzi o 6630 i jafa to niepolecam niewiem dlaczego ale u mnie 2 szt odlecialy :)
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • REKLAMA
  • #6 2239139
    ptasznikos
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ja bez problemu flashowalem 6630 via DKU-2 (jafem oczywiscie). Trzeba tylko mieć w miare naładowaną baterie. Ja na wszelki wypadek wyciągam karte pamięci, chociaż nie wiem czy to coś zmienia :) Ewentualnie jeśli sie uwali to 7 pinowym kablem sie postawi. Ale ja jeszcze nie uwaliłem poprzez dku-2.
  • #7 2239151
    m_at_i
    Poziom 15  
    Ale cos wiecej czy jakies sterowniki czy co?? Jak sie chce zrobic pod USB
  • #8 2239226
    Tech mobil

GSM Product Supporter
    Ocena: 34
    pod usb ok ale robisz na wlasne ryzyko hehe
    1 uruchamiasz jafa zaznaczasz opcje usb
    2 podpinasz właczony telefon komputer powinien go wykryc
    podajesz mu sciezke do sterownikoiw sa one w program\odeon\sterowniki adsl cos tak9iego niepamietam jak to dokładnie idzie i instalujesz sterowniki troche tego bedzie j
    3 jak zainstalujesz sterowniki na właczonym telefonie zczytaj telefon jafem powinno byc ok
    4sprubuj wejsc w tryb fleszowania znowu popros o sciezke do sterownikow podaj ja i zainstaluj i to wszystko puzniej mozesz juz fleszowac
    Konto firmowe:
    P.P.U.H. Tech Mobil Tomasz Zawisza
    Siedliska Sławęcińskie 57, Skołyszyn, 38-242 | Strona WWW: www.techmobil.pl
  • #9 2239278
    m_at_i
    Poziom 15  
    To juz wole poczekaj do jutra i na zwykłym kablu bez jako takiego ryzyka
  • #10 2240479
    m_at_i
    Poziom 15  
    Aha mam jeszcze jedno pytanie czy musze miec jeszcez jakis adapter? Czy normalny abel od Tornado bedzie pasował do 6630

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o stosowaniu kabla zasilanego 9V z programatorem J.A.F do telefonów Nokia BB5, w szczególności modelu 6630. Ostrzega się przed używaniem baterii 9V bezpośrednio, gdyż może to uszkodzić sprzęt, zalecając usunięcie takiego złącza z kabla. Kabel do J.A.F powinien mieć 7 pinów, a przy zasilaniu 9V konieczne jest dodanie diody zabezpieczającej. Flashowanie Nokii 6630 przez USB za pomocą J.A.F jest możliwe, ale wiąże się z ryzykiem uszkodzenia telefonu – niektórzy użytkownicy doświadczyli awarii dwóch egzemplarzy. Do poprawnej pracy pod USB wymagane jest zainstalowanie odpowiednich sterowników, które znajdują się w katalogu programu J.A.F. Alternatywnie, bezpieczniejszym rozwiązaniem jest użycie standardowego kabla (np. od Tornado) bez baterii 9V. W przypadku problemów z flashowaniem przez adapter 9V, bezpośrednie podłączenie kabla 7-pinowego działa skutecznie. Przy flashowaniu przez DKU-2 (kabel USB) zaleca się mieć naładowaną baterię i ewentualnie wyjąć kartę pamięci. Pojawiły się także pytania o rezystor między stykiem BSI a masą w kablu do Nokia 6100 oraz kompatybilność kabli Tornado z modelem 6630.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA