logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić elektronikę w gitarze z jednym humbuckerem? Kondensator 2A473J?

Nep 30 Sty 2006 23:25 3271 4
REKLAMA
  • #1 2239603
    Nep
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Mam gitarę na jednym humbuckerze. Chciałbym w niej wymienić elekronikę, gdyż jest zniszczona, trzeszczy itp.
    Poniżej przedstawiam schemat ideowy elektroniki w gitarze. Czy ktoś miałby pomysł jak możnaby ją było zmienić "na lepsze"? Istnieje wogóle taka możliwość? Jeśli tak to prosiłbym o link do schematu, a najlepiej szybkie rozrysowanie schematu ideowego Smile
    I prosiłbym o informacje:
    1. Co to jest to 2A473J? Czy to może być kondensator 0,02 mikroF?
    2. Czy potencjometry powinny być jeden 500kOm (głośności) a drugi 550kOm (barwy), czy oby dwa 500kOm? i o co chodzi z typami - A, B? u mnie obydwa są typu "A".
    Załączniki:
    • Jak wymienić elektronikę w gitarze z jednym humbuckerem? Kondensator 2A473J? moja gitka.JPG (8.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2239774
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    a to znaczy liniowy b- jakiśinny ale nie pamiętam wiem że jest stosowany do głośności.
    Jest prosty sposób naprawy tego trzeszczenia mianowicie weź strzykawke z igłą najlepiej nabież troche oleju silnikowego (tylko nie zużyty) ti wpuść ze dwie kropelki do środka tych pokrenteł (potenciomertów) trzeszczenie znikni.

Dodano po 1 [minuty]:

Ładnie rysujesz
  • REKLAMA
  • #3 2239817
    Nep
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Nie zniknie, bo kable są z serii "najlepszy bo najtańszy", tak jak cała elektronika. Z tego co widziałem to niektóre gitary z singlami mają więcej elektroniki w sobie niż moja gitka z humbem. Jednak bylbym za wymianą całej elektroniki na INNĄ, a jeśli się nie da to chociaż chciałbym wiedzieć czym jest i jaką ma rezystencje to 2A473J, żebym ewentualnie mógł wymienić elektronikę na taką samą, tyle że nową.

Dziękuje, wiem że moj talent plastyczny się marnuje :D
  • REKLAMA
  • #4 2249979
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    wygłąda że jest to potencjometr 4,7 K pczywiście liniowy
  • #5 2282467
    zami
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Cytat:
    chciałbym wiedzieć czym jest i jaką ma rezystencje to 2A473J

Prawdopodobnie jest to kondensator foliowy (taki zielony prostokątny) ;) o pojemności 47nF. Przyznam, że pomógł mi w tym Tówj rysunek ;)
REKLAMA