logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niski transfer między D-Link DL-624 a DWL-2000AP+ - jak poprawić?

krzycho_g 31 Sty 2006 20:14 1209 6
REKLAMA
  • #1 2242681
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Mam problem z moją siecią WLAN. Po założeniu sprzętu i odpaleniu sieci okazało sie że acces pointy łącza sie ze sobą ale niestety mają słaby transfer danych. Dla próby postawiłem je koło siebie i wynik był jeszcze gorszy. Oba acces pointy to d-linki - 1 to DL-624 a 2 to DWL-2000AP+. Gdy prawidłowe łącze powinno sie miescic w granicach 6,5 do 6,75 MB/s moje łącze posiada 1,2 MB/s (przy acces pointach położonych obok siebie). W czym tkwi problem? Wszystkim którzy odpowiedzą na moje pytanie z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 2242994
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    krzycho_g napisał:
    Mam problem z moją siecią WLAN. Po założeniu sprzętu i odpaleniu sieci okazało sie że acces pointy łącza sie ze sobą ale niestety mają słaby transfer danych. Dla próby postawiłem je koło siebie i wynik był jeszcze gorszy. Oba acces pointy to d-linki - 1 to DL-624 a 2 to DWL-2000AP+. Gdy prawidłowe łącze powinno sie miescic w granicach 6,5 do 6,75 MB/s moje łącze posiada 1,2 MB/s (przy acces pointach położonych obok siebie). W czym tkwi problem? Wszystkim którzy odpowiedzą na moje pytanie z góry dziękuje.

Masz link o poprawnej przepustowości.

To sprzęt 802.11b - czyli 11Mb/s, dla transferu użytkownika z tego maksymalnie jest 5,5Mb/s, co daje przesył plików na poziomie 0,6MB/s
    Rozszerzenie DLink'a daje teoretycznie 22Mb/s , czyli 1,2MB/s jest bardzo dobrym wynikiem.
  • REKLAMA
  • #3 2243460
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Jesteś pewien że jest to sprzęt typu 802.11b???? Wszędzie pisze że oba acces pointy obsługują formaty 802.11g!!! Nawet ten DL-624 mozna podkrecić do 108Mb/s (13,5MB/s) ale tylko przy adresie statycznym - nie mogę zastosować tej opcji w DWL-2000AP bo ten ap poprostu jej nie ma - można z niego wycisnąc jedynie 54Mb/s (6,75MB/s). Oba są ustawione na tryb pracy "G only", transfer - Auto, oraz promieniowanie anteny na "highest".

mbo - dzięki za rade, widzę że co nieco orientujesz sie w tych sprawach ale nie wiem skąd masz takie informacje że to sprzęt typu 802.11b?
  • #4 2243569
    mbo
    krzycho_g napisał:
    Jesteś pewien że jest to sprzęt typu 802.11b???? Wszędzie pisze że oba acces pointy obsługują formaty 802.11g!!! Nawet ten DL-624 mozna podkrecić do 108Mb/s (13,5MB/s) ale tylko przy adresie statycznym - nie mogę zastosować tej opcji w DWL-2000AP bo ten ap po prostu jej nie ma - można z niego wycisnąc jedynie 54Mb/s (6,75MB/s). Oba są ustawione na tryb pracy "G only", transfer - Auto, oraz promieniowanie anteny na "highest".

Musisz wziąć pod uwagę, że z deklarowanej przepustowości pozostaje około 50% na transfer użytkowy. Reszta idzie na narzuty i komunikację samych urządzeń WLAN.
    Masz załączony WEP lub WPA ?
    Jaki firmware jest na obu urządzeniach ?

Cytat:

mbo - dzięki za rade, widzę że co nieco orientujesz sie w tych sprawach ale nie wiem skąd masz takie informacje że to sprzęt typu 802.11b?

Nie sprawdziłem tego dokładnie i niestety pomyliłem podane urządzenie ze starszymi modelami.
    Faktycznie podany sprzęt działa jako 802.11G.
  • REKLAMA
  • #5 2243611
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Obecnie cały czas włączone jest szyfrowanie WPA 64 bitowe. Dzisiaj ustawiałem na 128 bitów i ku mojemu zdziwieniu ap nie mogły sie połączyć. Jeśli chodzi o firmware to nic nie zmieniałem na obydwóch jest oryginalny (ten DL624 coś mi sie nie podoba, mamy przypuszczenia że gość sprzedał nam sprzęt wcześniej naprawiany jako nowy - ale to tylko przypuszczenia). Szyfrowanie ma cos do ilości przesyłu?
  • REKLAMA
  • #6 2243730
    mbo
    krzycho_g napisał:
    Obecnie cały czas włączone jest szyfrowanie WPA 64 bitowe. Dzisiaj ustawiałem na 128 bitów i ku mojemu zdziwieniu ap nie mogły sie połączyć. Jeśli chodzi o firmware to nic nie zmieniałem na obydwóch jest oryginalny (ten DL624 coś mi sie nie podoba, mamy przypuszczenia że gość sprzedał nam sprzęt wcześniej naprawiany jako nowy - ale to tylko przypuszczenia). Szyfrowanie ma cos do ilości przesyłu?

Sprawdź przy wyłączonym szyfrowaniu - teoretycznie nie powinno się prawie nic zmienić.
    Następnie wgraj do obu najnowsze firmware i powtórz testy.
  • #7 2243768
    krzycho_g
    Poziom 11  
    Nie wgram nowego firmware ponieważ to utrata gwarancji. Jeśli sprzęt "kopnie w kalendarz" to wtedy owa gwarancja będzie jak znalazł.... A co do tego szyfrowania to nie jestem taki pewien, ale spróbuje (w końcu tonący brzytwy sie chwyta). Naprawdę nie ma jakiego logicznego wyjaśnienia tej dziwnej sytuacji? Jeśli sie ktoś zna na sprzęcie d-linka to niech powie czy jest jakaś możliwość sprawdzenia czy sprzęt był serwisowany???

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niskiego transferu danych między dwoma punktami dostępowymi D-Link DL-624 i DWL-2000AP+ w sieci WLAN. Mimo ustawienia obu urządzeń w tryb 802.11g ("G only") i maksymalnej mocy anten, transfer osiąga jedynie około 1,2 MB/s, podczas gdy oczekiwany wynik to 6,5–6,75 MB/s. W dyskusji zwrócono uwagę, że rzeczywista przepustowość użytkowa w standardzie 802.11g wynosi około 50% nominalnej, co tłumaczy niższe prędkości. Szyfrowanie WPA 64-bitowe jest aktywne, a próba zwiększenia do 128-bitowego powoduje problemy z połączeniem. Zalecane jest wyłączenie szyfrowania w celu testów oraz aktualizacja firmware’u obu urządzeń, choć autor obawia się utraty gwarancji przy wgrywaniu nowego oprogramowania. Pojawiły się też wątpliwości co do oryginalności i stanu technicznego DL-624. Wskazano, że narzuty protokołu i zabezpieczeń wpływają na efektywny transfer, a różnice w obsłudze statycznych adresów IP i prędkości maksymalnej mogą ograniczać wydajność połączenia między tymi modelami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA