logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel SCSI-przeróbka albo przejście z 50pin na 68...

saratech 02 Lut 2006 22:48 3695 5
  • #1 2251653
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Witam...Czy ktoś posiada więdzę lub schemat połączeń przewodu SCSI?
    Kupiłem nowy kontroler SCSI AHA2940 a poprzednio był AHA2920...Sęk w tym że kabel łączeniowy od scanera jest zakończony wtykiem męskim 50 pinowym a nowy kontroler ma wejście 68 pinowe...Musze przerobić kabel aby miał męski wtyk 68 pinów tylko nie znam wyprowadzeń obu wtyków 50 i 68...Proszę o pomoc.Dzięki i pozdrawiam.
  • #2 2251904
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    SCSI-II External Hi D-Sub (Differential)

SCSI-II External Hi D-Sub (Single-ended)

SCSI-III External Hi D-Sub (Differential)

SCSI-III External Hi D-Sub (Single-ended)

nie wiem czy warto się bawić, na allegro są przejściówki Amphenola SCSI 50 PIN / 68 PIN (żeński Hi D-sub do żeńskiego na taśme 50-pin) po 5 zł , trzeba by było połączyć taśmą z wtykiem 50-pin z jednej strony męskim z drugiej żenskim do gniazdka 50-pin na kontrolerze (bo na grzbiecie Twojego AHA-2940 powinno być kątowe gniazdko 50-pin).
  • #3 2251956
    saratech
    Poziom 21  
    Hmmm...ja szukałem przejscia dziś na Allegro...Tylko sęk w tym, że potrzebuje do zewnęrznego ogyginalnego kabla scanera taka przejsciówkę: kabel jest 50 pinowy męski...Czyli potrzebna jest przejsciówka z jednej strony żeńska-50 pinów a z drugiej męska 68 pinów do wpięcia w żeńską kontrolera...Na Allegro są takie owszem ale z obu stron żeńskie...I tu mam właśnie problem.Gdyby była taka przejścówka to bym kupił i nie zawracał sobie głowy ale niestety nie ma...Zaraz sprawdze te linki które mi podałeś...Dzięki...
  • Pomocny post
    #4 2252023
    WojtasJD
    Poziom 43  
    ja miałem na myśli aukcję

zakładam że ten kabel od skanera ma wtyki wysokiej gęstości (tzw. "Hi D-Sub") i jest to tak jak napisałeś "kabel jest 50 pinowy męski..."

teraz pozostaje kwestia połączenia 50-szpilkowego gniazda na grzbiecie AHA-2940 i 50-pinowego żeńskiego gniazda na tej przejściówce -> można oczywiście bezpośrednio wpiąć przejściówkę w gniazdko na kontrolerze ale to będzie niepraktyczne - lepiej przymocować przejściówke do obudowy (lub na 'śledziu') a brakujące połączenie zrobić tasiemką 50-żyłową (zaopatrzyć się w tanią popularną taśme do łączenia urządzeń wewnętrznych oraz wtyk _męski_ na taśmę 50-żyłową ; obciąć z jednej strony tasiemki wtyk żeński i zacisnąć ten męski).

Te zewnętrzne adaptery zazwyczaj są (za)drogie a ten który szukasz pewnie (z uwagi na 'popularność') pewnie będzie pieruńsko drogi.
  • #5 2252065
    saratech
    Poziom 21  
    Właśnie tą aukcje obserwowałem kiedy nadeszła Twoja wiadomośc...Zastanawiam się tylko czy nie lepiej po prostu uciąć ten kabel (wtyk 50 pinowy męski) i podlutować końcówkę 68 pinową męską zamiast dokładać sobie roboty...Jak myślisz? To wogóle będzie działać?

Dodano po 17 [minuty]:

Jesli moge Cię prosić to wejdz na Aukcje o numerze 83948990 i powiedz mi co o tym sądzisz...Czy to nie jest to czego ja szukam?
  • #6 2252149
    WojtasJD
    Poziom 43  
    odnośnie tej aukcji (NOWA TAŚMA SCSI LVD + TERMINATOR) to stosuje się do połączenia wewnętrznych szybkich urządzeń jak HDD; terminacje pewnie możesz włączyć w skanerze no i wszystkie wtyki są 68-pin ...

Skoro jesteś z Warszawy to przyda Ci się informacja o firmie Meditronik

jak nie chcesz się bawić w przeróbki to:
    http://www.meditronik.com.pl/el-komp/m3100.htm

(-> Kable do podłączania urządzeń SCSI 2 do kontrolera SCSI 3 ...)

to chyba to czego szukasz:
    Kabel SCSI-przeróbka albo przejście z 50pin na 68...

co do ucinania kabla to troche szkoda;
    czy masz wtyk 68pin 'Hi D-Sub' na kabel ("końcówkę 68 pinową męską") ?

(znalazłem takie w sprzedaży ale na taśmę a to nie o to chodzi).
REKLAMA