logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner DUAL CR 1730 - odpala jak stary TV lampowy

cougar24 03 Lut 2006 12:26 2495 3
REKLAMA
  • #1 2253127
    cougar24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Posiadam amplituner jak w temacie.

Czasami gdy z rana chce go włączyć szczególnie tuner dzieje się coś takiego:

Po naciśnieciu przycisku POWER, zapala się dioda i po chwili słychać mechanizm opóźniający załączenie. Dalej nic się nie dzieje, po chwili zaczyna się rozjaśniać wyświetlacz od tunera i widać na nim jak zaczyna się stroić radio i gdzieś po dopiero 1-2 minutach wszystko jest OK.

Po rozgrzaniu już nie ma takiego efektu.

Nie jestem elektronikiem, ale z tego co wyczytałem na forum to wydaje mi się, że są do wymiany kondensatory na zasilaczu, tym bardziej że sprzęt ma kilkanaście lat.

Czy mam racje? Jeśli nie to co to może być?

Ps. Nie mam schematów, nigdzie nie mogłem ich znaleźć.
  • REKLAMA
  • #2 2253222
    sebba33
    Poziom 13  
    sprawdz zimne luty albo gdzies masz spadek napiecia albo i masz jakis elektrolit kondensator walnietty wymien wadliwy proponował bym sprawdzic zimne luty pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2253639
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    wymiana kondensatorów ? po co? problem wydaje sie być dosyć prosty otwurz ten ampli tuner i postukaj jakims srubokretem po kondensatorkach po płytkach po elemętach byc moze masz gdzieś zimne luty i w ten sposób sie to objawia pozdrawiam :)
  • #4 2288933
    cougar24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Faktycznie gdzieś muszą być zimne luty, bo wystarczyło lekko stuknąć w samą obudowe a odrazu załapało, tylko kwestia je teraz znaleźć.

Dzięki za pomoc.
REKLAMA