logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obwody elektryczne dla totalnie zielonych - teoria, zadania.

Wolodia 06 Lut 2006 00:55 7669 7
REKLAMA
  • #1 2265777
    Wolodia
    Poziom 2  
    Mam prośbe, jaką książke z obwodów elktrycznych byście polecili dla zupełnie początkujących? Byłbym też wdzięczny za podanie jakiegoś przejrzystego zbioru zadań (lub coś w tym stylu) dla zielonych żeby nie zniechęcić sie do tego już na początku.
    Miałem książke z "srebrnej serii" ale jest do niczego wg mnie.

PS Jeśli zadałem pytanie w złym dziale przensieście topic.
    Z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 2265856
    pakuz
    Poziom 14  
    Na początek najlepsza jest książka profesora Bolkowskiego "Elektrotechnika".
  • REKLAMA
  • #3 2273252
    Wolodia
    Poziom 2  
    A może zna ktos jakiś fajny zbiór zadań dla początkujących? Coś takiego żeby można było sie nauczyć metody węzłowej, oczkowej, praw Kirchoffa, Nortona, Thevenina i prądu harmonicznego.
    Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 2274459
    malyarni
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Karol Lubelski "Elektrotechnika teoretyczna I, II, III" zadania i teoria
  • REKLAMA
  • #5 2275526
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    To jak dla poczatkujacego to polecam ,,Zbiór zadań z elektrotechniki" Aleksy Markiewicz
  • #6 2298853
    Wolodia
    Poziom 2  
    Zna ktoś może jakąś łatwą książkedo Podstawy teorii obwodow? Może jakaś dla Technikum?
  • #7 2305774
    cubes
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Podstawy Teorii Obwodow Szabatina (takie szare, 3tomowe wydanie, my z tego sie uczymy na wat'cie, zawiera w sobie wszystko) - polecam
  • #8 2308865
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    ja zaczynalem od starych ksiazek "elementy elektroniczne" i "uklady elektroniczne" nie pamietam autora. wszystko ladnie opisane nawet obrazkowo wytlumaczone i porownane do instalacji wodociągowych:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy polecenia literatury z zakresu obwodów elektrycznych dla początkujących. Jako podstawową książkę wskazano "Elektrotechnika" profesora Bolkowskiego. Dla nauki metod analizy obwodów, takich jak metoda węzłowa, oczkowa, prawa Kirchhoffa, twierdzenia Nortona i Thevenina oraz prąd harmoniczny, polecono "Elektrotechnika teoretyczna I, II, III" Karola Lubelskiego oraz "Zbiór zadań z elektrotechniki" Aleksy Markiewicza, który jest przejrzystym zbiorem zadań dla początkujących. Na poziomie technikum rekomendowana jest książka "Podstawy Teorii Obwodów" Szabatina (wydanie trzytomowe), zawierająca kompleksowe omówienie tematu. Dodatkowo wspomniano starsze publikacje "Elementy elektroniczne" i "Układy elektroniczne", które zawierają przystępne, obrazkowe wyjaśnienia i porównania do instalacji wodociągowych, co może ułatwić zrozumienie podstaw elektroniki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA