logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 29PT8304/12 MG2.1 - Regulacja zniekształceń trapezowych w trybie serwisowym

mentor_13 06 Lut 2006 10:51 2135 7
REKLAMA
  • #1 2266505
    mentor_13
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    witam
    wiem ze jest sporo o tych philipsach ale swojej usterki nie znalazlem a mianowicie
    tv ma zniekształcenia trapezowe obraz jest szerszy na dole z prawej strony lewa jest ok (moze troche za mocno rozciągnieta)
    moje pytanie czy w trybie serwisowym jest jakas regulacja zniekształceń trapezowych? jak sie do tego dobrac?
    jestem poczatkujący jesli ktoś jest w stanie mi pomoc prosze o dokladny opis
    z góry dzięki za wszelką pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2266664
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Witam
    Może to być spowodowane usterką i tu na początek należało by sprawdzić. Nie mniej nie zaszkodzi też sprawdzić w service_mode, ale za bardzo nie poprzestawiaj. Potrzebne informacje przesyłam na PW.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2267239
    mentor_13
    Poziom 11  
    dzieki za ta swietna instrukcje (z jakiego to czasopisma?)

jakiego typu moze to byc uszkodzenie?
    jezeli ktoś sie spotkał z czymś podobnym proszę o rady

zaglądanie to środka musze sobie darowac do soboty
    wyjazd i brak odpowiedniego śrubokręta
  • REKLAMA
  • #4 2268509
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2364
    Masz uszkodzony układ korekcji podstaw pamięć z wsadem.
  • #5 2273153
    mentor_13
    Poziom 11  
    "Masz uszkodzony układ korekcji podstaw pamięć z wsadem."

dzieki za zainteresowanie
    mam prośbę można troche jaśniej
    co znaczy podstaw pamięć z wsadem, jak to zrobić
    dział dla początkujących :)

ps TV ma coś takiego jak dziennik błędów i nic tam nie ma
  • REKLAMA
  • #6 2287937
    mentor_13
    Poziom 11  
    witam
    chciałbym jeszcze raz prosić o jakieś sugestje w w/w sprawie
    za wszelkie zainteresowanie z gory dziękuje
  • #7 2296594
    mentor_13
    Poziom 11  
    witam ponownie
    sprawa geometrii załatwiona
    okazuje się, że dało sie wyregulowć w miare dobrze w ustawieniach serwisowych

pojawił sie natomiast kolejny problem
    a mianowicie syczenie
    nie jest zbyt uciążliwe pozatym pojawia sie i zanika co jakis czas
    ale gdyby ktoś się spotkał z czymś podobnyj proszę o jakieś rady
  • #8 2296676
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Najlepiej sprawdzić miejsce w którym ono występuje (zaciemnienie). Najczęście w okolicy 'kapy' w/n (anoda lampy lineskopowej), podstawa kineskopu/ elektroda i układ ostrości oraz sprawdzenie styków i kabla z trafopowielacza do anody kineskopu.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Philips 29PT8304/12 MG2.1 wystąpiły zniekształcenia trapezowe obrazu, polegające na szerszym obrazie u dołu po prawej stronie oraz lekkim rozciągnięciu po lewej. Problem ten można częściowo skorygować poprzez regulacje w trybie serwisowym, co potwierdzono w dyskusji. Przyczyną zniekształceń może być uszkodzony układ korekcji geometrii, w szczególności pamięć z zaprogramowanym wsadem. Dalsze sugestie obejmują sprawdzenie elementów związanych z geometrią obrazu oraz ewentualnych usterek w układzie korekcji. Po wyregulowaniu geometrii pojawił się nowy problem – okresowe syczenie, które może pochodzić z okolic anody lampy lineskopowej, podstawy kineskopu, elektrody lub układu ostrości. Zaleca się kontrolę styków oraz kabla łączącego trafopowielacz z anodą kineskopu. Wskazano również, że telewizor posiada dziennik błędów, który jednak w tym przypadku nie wykazał nieprawidłowości.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA