logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 7650 - jakie aplikacje i gry można zainstalować na Symbianie?

sexbik 06 Lut 2006 13:44 1944 29
REKLAMA
  • #1 2267158
    sexbik
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam

chciałbym kupic nokie 7650. Z tego co wiem to plusem jest to ze jest na systemie symbian no i trudno jej nie zauwazyc

Jakie bajery można dograc do tego fonu?
    Czy jej pamiec jest wystarczająca?
    Moze ma ktos zjecia wykonane tym telefonem?
    Jak sie grywa te dodatki irdą kablem kablem serwisowym?
    Czy programy pisane na c++ wejdą na niego?
    Czy polecacie?

i co jeszcze powiecie.

ps. ai jakie ma funcka i nieodsyłajcier mnie do głupich tekstów źrudłowych bo praktyka z teorią są inne. POrzestudiowlem juz opisy na aukcjach (tam ze super) opisy na www.telefonia.wp.pl tam tez ze super na stronie noki tam tez ale co wy o niej powiecie.

aha i macie jakis linki do stron polskich osymbianie bow google pustkijak nie wiem.

pozdro
  • REKLAMA
  • #2 2267234
    pioter18
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jak sam napisałeś wielką zatetą tego telefonu jest jego oryginalność. Jednak tutaj bym zastanowił się czy wart go kupować, przecież on już swoje lata liczy.
    Co do bajerów jakie można dograć do tego tel. to np.:
    -pilot do telewizora, wieźy itp.
    -kompas (jednak obsługa jest troszke skomplikowana
    w zasadzie to możliwoci są nieograniczone.
    Co do zdjęć to jest to zwygłu aparat VGA więc ze zdjęciami nie pokombinujesz, ani nie wyślesz ich na konkuirs fotografii cyfrowej. Ale jeżeli chcesz tylko utrwalić niezapomniane chwile to jest on wystarczający.
    Co do wgrywania to polecam Bluetooth. Irda nie zbyt szybko przesyła informacje, nawet niewielkie gry.
    Natomiast wadą tego telefonu jest jego rozmair i waga.
    reasumując. Jest to telefon warty uwagi, jednak warto zastanowić się nad zakupem czegoś nowszego.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2267335
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    podro pozdro
  • #4 2267336
    leati78
    Poziom 16  
    Mysle, że lepszym rozwiązaniem będzie zakup 3650, a to dlatego ,ze 7650 mają montowaną tasme łączącą wyświetlacz z płytą główna i własnie ta taśma sprawia wiele problemów, jest bardzo felerna i często się ją wymienia. Natomiast 3650 to taki sam telefon tylko bez taśmy. Tak z technicznego punktu widzenia polecam Ci inny model. Reszte powiedział mój przedmówca. Pozdrawiam
  • #5 2267369
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    wtrącę swoje 3 grosze :) Miałem 7650 ponad rok i nie sprawiała mi zbyt wiele problemów, jednak tak jak wspomniał leati78 problem to taśma, jednak ja sobie z nią poradziłem. Wzięłem dwie łyżeczki kuchenne i rozebrałem to ustrojstwo, jak sie okazało, ta taśma nie trzymała się zbyt dobrze (przez co czasami nie działała mi klawiaturka bądz telefon sie wyłanczał) Wziąłem przycisnąłem tą tasme i zakleiłem odrobiną "Kropelki" Wszystko śmigało az miło :) Jednak zmieniłem ten telefon na Nokię Ngage ze względu na... pamięć. Otóż 7650 nie obsługuje żadnych kart pamięci, dysponuje ona nie wielką pamięcia wewnetrzną (3,6mb) i jesli chodzi o drobne programiki to wystarczała, ale nieco lepsze gry nie chodziły bo poprostu zajmowały zbyt duzo miejsca, tak więc pomyśl nad 3650 lub 3660. Ale ogólnie to 7650 był dobrym telefonem. Dodam że do wgrywania plikow uzywałem irdy na Płytę główną i było ok :)
  • REKLAMA
  • #6 2267491
    leati78
    Poziom 16  
    Miałeś dużo szczęścia, że przy pomocy takich narzędzi nie wydarłeś tej taśmy całej z płyty :) Dodam, ze im starszy telefon tym starsze części i szybciej padają.
  • #7 2267525
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    Ja to otwierałem tak, jak to sie otwiera takim specjalnym kluczem :) a po co kupowac klucz ?? są łyżeczki :)
  • #8 2267568
    sexbik
    Poziom 13  
    Zastanawiałem się nad 3650 ale jest o 100-150zł droższa no a ja groszem nie śmierdze :(
  • #9 2267696
    1Paluch1
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam!!!
    Ja miałem 3650 a to jest coś podobnego tylko 7650 nie ma KARTY MMC a 3650 ma.
    Telefonik zarąbisty jest a bajerów mozesz miec tyle że ty nie zmieścisz tego na tym fonie.
    Masz dużo takich bajerków pod SYMBIANA że chodzi jak KOMPUTER :)
  • REKLAMA
  • #10 2270842
    sexbik
    Poziom 13  
    dobra

a czym najlepiej wgrywac kablem/irdą (te piloty itp)
  • #11 2270860
    leati78
    Poziom 16  
    U mnie w komisie mają takie same ceny 7650 i 3650- do 350 zł kupisz. Myśle, że na aukcji dostaniesz jeszcze taniej.... a tak na marginesie POCZTA POLSKA wprowadziła usługę, otwarcia paczki przy kurierze za opłatą 5 zł. Takze teraz oszuści będą mieć już dużo mniejsze pole do popisu :)
  • #12 2271119
    ninjahwdp
    Poziom 28  
    szkoda tylko ze 3650 ma taka zakrecona klawiature, a 3660 juz jest troche drozsza... ;/
  • #13 2272311
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    Chłopie ja na giełdzie w sosnowcu widziałem 3650 i 7650 w tej samej cenie wiec wez tą 3650, nie pozalujesz :) a ja i kumpel wszystko wgrywalismy irdą, jesli chodzi o kabel do 7650 to jest badziew bo trzeba rozbierac za kazdym razem rozbierac telefon (kabel sie podlancza pod wyswietlacz, tak wiec zdecydowanie polecam Irde lub BT)

Dodano po 7 [minuty]:

a jeszcze jedno, chciałeś stronki z symbianem to masz :)

http://www.mobilesmania.com

www.n6600.so.pl

www.red-symbian.com

www.nng-team.pl (lub prv.pl)

www.ngage.pl

http://smart.nokiazone.ru/

www.gsmfreaks.vel.pl

www.telix.pl
  • #14 2272815
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Ja właśnie zakupiłem taki telefon :D. Jestem jego świerzym użytkownikiem, dokładnie od soboty ;). Pamięć, zdecydowanie za mało. Mam jedną grę, pilota i parę dzwonków i już zostało tylko 800 kb wolnego miejsca :/. W moim egzemplarzu nie ma problemów z taśmą, jak narazie<odpukać>. Problemy w tym modelu bywają też, z guziczkiem od włączania. Mój kolega miał to po pewnym czasie nie mógł włączyć telefonu :/. Mój jest z początku 2003 roku. No i oczywiście rejstrator wide wgrany mam, którego nie ma w orginale, to też zajmuje trochę miejsca.
  • #15 2272943
    szefx
    Poziom 11  
    do nokii 7650 nie ma kabla do kompa. te kable ktore proponuja na allegro nie sa do wgrywania softu lecz jest to jakis kabel serwisowy, jedyny sposob na wgranie jakis kolwiek programow to przez irde lub BT. Chyba ze ktos juz ulozyl soft do tego kabla.
    Ja mialem i zeby nie MON to trzymalby do teraz.

Pozdro
  • #16 2279035
    sexbik
    Poziom 13  
    Dobra zainwestuje w irde. A na allegro 7650 kupisz za 250 a 3650 350 wiec bańka roznicy ktorej nie mam :/
  • #17 2279505
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    Ja ci dobrze radze, wstrzymaj sie, dozbieraj troche kasy (tez bylem napalony na 7650 a pozniej zalowalem) no i kup irde :) a napewno nie pozalujesz :)
  • #18 2281359
    sexbik
    Poziom 13  
    nom myśle jednak nad 3650 bo aby mozna karte wrzucic i jak jade w trase to filma na 128mb z 2 filmy (co normalnie 1400mb zajmują) i szafa gra a tu 4 mb i co sam program do audio i mi juz nic nie wejdzie.

dzisiaj bacik kupil 3650 z jakims samsungiem bez bateri za 300zł zobacze telefon i jak wzbudzi podziw to dozbieram.

Ma ktos zdjecia robione tym albo tym telefonem? (7650 albo 3650)
  • #19 2283941
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    no ja chyba jeszcze gdzieś mam :)

Dodano po 5 [minuty]:

Niestety nie mam :( ale wiem ze byla gdzies jakas stronka na necie gdzie byly pokazane foty z 7650 :)
  • #20 2285084
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Robione z owego aparatu, przezmenie moim telefonem :)
    Załączniki:
    • Nokia 7650 - jakie aplikacje i gry można zainstalować na Symbianie? Kopia Fotka(11).jpg (32.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia 7650 - jakie aplikacje i gry można zainstalować na Symbianie? Fotka(37).jpg (31.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Nokia 7650 - jakie aplikacje i gry można zainstalować na Symbianie? Fotka(05).jpg (36.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 2287547
    sexbik
    Poziom 13  
    spoko dzienki :)

dj volt jestes moze na romety.pl albo gdzies? Tez mam moplika (o ile ten na fotce to twoj :D)

Mam jeszcze pytanie

Mam telefon i w nim karte pamieci (nokia 3660). I co kupić czytnik kart czy irde? irda bardziej mi by sie przydala bo w domu mam jeszcze soniaka. Ale czy irdą obsłuże karte pamieci/ dogram pilot itd

pozdrawiam
  • #22 2288305
    IGNAC_2004
    Poziom 12  
    Pewnie że obsłużysz :) w 3650 i 3660 jest taka opcja aby on zapisywał wiadomości bezpośrednio na Karcie MMC, i IrDą spokojnie sobie wszystko wgrasz :)
  • #23 2288398
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ja jestem na www.motorcom.bbs.pl pod nickiem G@D.

Jeśli chodzi o wgranie pilota przez irdę to ja do swojej 7650 przesłałem normalnie plik instalacyjny, a potem zainstalowałem z poziomu telefonu i tyle. Symbian to Symbian :D.
  • #24 2293326
    sexbik
    Poziom 13  
    dobra dziękuje za odpowiedzi moje niejasności zostałyrozwiane.

edit: jednak nie kłutka bo nie mam takiej opcji.
  • #25 2321791
    sexbik
    Poziom 13  
    Witam, a jaka bateria będzie lepsza?
    Litowo -jonowa ( 800) czy Polymer (1900) ?

pozdrawiam
  • #26 2345528
    djharuss
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Wiatm.Jestem zadowolonym posiadaczem noki 7650.Jestem bardzo zadowolony z tego telefonu.Jak go kupilem to wymienilem baterie wlasnie na polymer.Jeszcze nigdy mnie nie zawiodla.Trzyma tyle ile potrzeba.Jak by mozna rozbudowac pamiec w tym telefoniku to byl by serio super.Serodecznie polecam ten model dzieki wielkiej funkcjonalnosci!Zakupilem do niego najtansza irde i przesylam wszystko co chce.pozdrawiam!
  • #27 2367434
    DJ Volt
    Poziom 25  
    A jak się ma zainstalowaną ta aplikacje do robienia filmików, to czy można je potem na komputerze odtwarzać? Jeśli tak to w jaki sposób?
  • #28 2369098
    sexbik
    Poziom 13  
    No raczej pytanie dziwne.

Najpierw masz film na komputerze, zmieniasz programem na mniejszą roździelczość (plik wtedy z 700mb okolo 130 np. wazy) potem wgrywasz divixy czy jakies programy na telefon i filmik (jak czytałem tak mówie).

pozdro

(na zgłoszenie do moderatora się nie obraze)
  • #29 2369538
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Chyba mnie źle zrozumiałeś. Ten telefon nie miał możliwości kręcenia filmików video. Jednak po wgraniu odpowiedniej aplikacji możemy robić krótkie około 12 s filmiki. Moje pytanie brzmi: jak te filmik odtowrzyć na komputerze? Te zrobione telefonem. Jak wyślę coś takiego przez irdę na komputer to ma roszerzenie 3GP.
  • #30 2370034
    sexbik
    Poziom 13  
    no w 3650 mam taką fukcje ale co i jak to bym musiał sprawdzić a na allegro wystawilem i mam spakowana wiec dupa :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Nokia 7650 to telefon z systemem Symbian, ceniony za oryginalność, ale mający już swoje lata i ograniczoną pamięć wewnętrzną (3,6 MB), bez możliwości rozszerzenia kartą pamięci MMC. Użytkownicy polecają rozważenie modeli 3650 lub 3660, które mają większą pamięć i obsługę kart MMC. Wgrywanie aplikacji i gier odbywa się głównie przez IrDA lub Bluetooth, gdyż kabel serwisowy wymaga rozbierania telefonu i nie jest wygodny do codziennego użytku. Do popularnych aplikacji należą piloty do TV, kompas oraz gry, jednak ze względu na ograniczoną pamięć, bardziej rozbudowane programy mogą nie działać. Aparat VGA pozwala na robienie zdjęć o podstawowej jakości, a dzięki dodatkowym aplikacjom można nagrywać krótkie filmiki w formacie 3GP, które można odtwarzać na komputerze. Problematycznym elementem modelu 7650 jest taśma łącząca wyświetlacz z płytą główną, która często wymaga naprawy lub wzmocnienia. Wymiana baterii na litowo-polimerową poprawia czas pracy urządzenia. Dostępne są polskie strony i fora poświęcone Symbianowi, gdzie można znaleźć dodatkowe aplikacje i wsparcie. Ogólnie Nokia 7650 jest funkcjonalnym telefonem, ale ze względu na ograniczenia sprzętowe i wiek, warto rozważyć nowsze modele z serii 36xx.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA