logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić grot do lutownicy oporowej samodzielnie?

AXELF 06 Lut 2006 15:02 15401 12
REKLAMA
  • #1 2267347
    AXELF
    Poziom 20  
    Ocena: 49
    Witam mam pewne pytanie grot w lutownicy oporowej już mi się zużył i mam takie pytanie z czego mogę go samemu zrobić ? proszę o pomoc i dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 2267374
    methodx
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Z pręta miedzianego
  • #3 2267504
    Marek-35
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Przewod miedziany nie w emalii , średnica od 1 do 2 mm .
  • REKLAMA
  • #4 2267614
    MORT
    Poziom 26  
    Ocena: 179
    Przewod elektryczny taki jak jest w scianie :) Miedziany. Sciagasz izalacje i masz super grocik.
  • #5 2267770
    AXELF
    Poziom 20  
    a nie jest on troszke za cienki ? oryginalny grot miał 4,5mm i wyglądał jak gwóźdź.A czy można skręcić taki cienki drut żeby wyglądał jak spirala?
  • REKLAMA
  • #6 2267850
    paweldziadoszxxx
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    jak sobie wezmiesz cienki to ci sie bedzie szybko grzał jak wezmiesz grubszy to sie bedzie wolniej grzał cienszy ci sie szybko przepali a grubszy bedzie ci dłuzej słuzył osobiscie wole cienki szybko sie grzeje a jak sie spaliu to z wyiana nie ma takiego problemu przeciez:D
  • #7 2267912
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    Ale to jest lutownica oporowa! Ja radziłbym zakupic taki grocik- u mnie w sklepiku 2,5zł. Jak nie chcesz płacić- hmm musisz poszukać grubego pręta miedzianego. Pozdro
  • REKLAMA
  • #8 2268070
    AXELF
    Poziom 20  
    ooo wreszcie ktoś zauważył że to lutownica oporowa, cienki drut do tego raczej za dobrym sposobem by nie był bo ona nagrzewa się do wysokiej temperatury.A ten pręt to musi być miedziany czy może być jakiś inny materiał ???Prosiłbym jeszcze o jakieś wskazówki skąd można taki pręt wziąć.
  • #9 2268587
    dartomis
    Poziom 16  
    Ocena: 16
    Możesz kupić 10 szt grotów na giełdzie elektronicznej za ok 1 zł
    Pozdrawiam
  • #10 2269492
    procek
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Drut możesz kupić w najzwyklejszym sklepie metalowym, koledzy pisza ze powinien to być drut nie w emalii, moze byc i w emalii tylko sa duze problemy z takimi grotami zanim emalia sie przepali do gołego druta zmarnujesz troche czasu i zdrowia jak ci lutola nie bedzie chciała chwycic cyny ;]
  • #11 2271012
    AXELF
    Poziom 20  
    a mogę zastosować poprostu miedziany gwóźdź co wyglądem przypomina grot i jest tej samej grubości lub z aluminium ??
  • #12 2271074
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Aluminium odpada, bo ze względu na pasywację, nie "będzie łapać" cyny.
    Kiedy mi się grot "skończył" próbowałem zwykłego "gwoździa" - kiepsko to szło. Musisz znaleźć miedź o takiej średnicy (lub większej i spiłować), albo sklep elektroniczny pozostaje.
    Mam taką lutowniczke (made in haraszo) i lutuje sie nią lepiej niz trafem (leciutka więc łatwiej nią operować). Do tego można dorobić kilka grotów o różnej grubości końcówki, i zmieniać stosownie do potrzeb.
  • #13 2271247
    AXELF
    Poziom 20  
    dzięki forestx

Podsumowanie tematu

✨ Do wykonania grotu do lutownicy oporowej zaleca się użycie pręta miedzianego lub miedzianego drutu o średnicy od 1 do 4,5 mm, najlepiej bez izolacji emaliowej, gdyż emalia utrudnia lutowanie. Cienki drut nagrzewa się szybciej, ale jest mniej trwały, natomiast grubszy nagrzewa się wolniej, lecz jest bardziej wytrzymały. Aluminium nie nadaje się ze względu na pasywację, która uniemożliwia przyjmowanie cyny. Można także kupić gotowe groty na giełdzie elektronicznej lub w sklepach metalowych za niewielką cenę. Przy samodzielnym wykonaniu warto dobrać średnicę grotu zbliżoną do oryginalnej (około 4,5 mm) i ewentualnie spiłować pręt do odpowiedniego kształtu. Lutownica oporowa wymaga materiału dobrze przewodzącego ciepło i łatwo przyjmującego cynę, dlatego miedź jest najlepszym wyborem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA