logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki programator do: P89C51RD2HBP

zibizibi2a 06 Lut 2006 16:42 861 1
REKLAMA
  • #1 2267794
    zibizibi2a
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam

Mam urządzenia w których muszę zmienić pewien wpis. Nie znam sie za bardzo na programowaniu niemniej chciałbym spróbować. W środku siedzi układ jak w temacie. Czym można zczytac jego zawartość?

Wszystko co przejrzałem na lektrodzie i programatory jakie widziałem na internecie odnoszą się do wersji Atmela ale do Philipa nic nie znalazłem.

Czy to może nie ma znaczenia i programator od Atmela nada sie do Philipsa. Chcę sobie kupić programator do tych układów ale nie wiem jaki, a nie chce wyrzucić kilku stówek w błoto.

Mógłby mi ktoś coś doradzić ??

Pozdrawiam
    ZiBi
  • REKLAMA
  • #2 2276214
    markosik20
    Poziom 33  
    Ocena: 147
    Witam.

Po wstępnych , szybkich oględzinach manuala do procka Philipsa nie zauważyłem większych różnic (co ciakawe niektóre fragmenty są jaby "skopiowane") między prockiem Atmela. Procek ATMELA (AT89C51RD2) programuje się trzema metodami. Ja wykorzystuję jeden z nich (który nie wymaga zakupu sprzętowego drogiego programatora), mianowicie programowanie przez UART z COM PC'ta. Procek ten ma swój Bootloader umieszczony fabrycznie w pamięci ROM. Trzeba zbudować układ z dwóch MAX232 (opis na stronie Atmela), sciągnąć program ładujący FLIP (także ze stronki Atmela), wpiąć się do procka (RST,PSEN,RxD i Txd) i można programować. Już nie pamiętam gdzie ale "owineła mi się o oczy" wypowiedź, żę procki te nie różnią się niczym.
    Myśle, że będzie to najtańsze rozwiązanie.

Z pozdr.
    MK
REKLAMA