logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cinquecento 700 - szybkie opadanie wskaźnika temperatury po włączeniu zapłonu

=Tesla= 06 Lut 2006 21:15 2372 7
  • #1 2269037
    =Tesla=
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    witam

witam ja swoja 700 mam na japonskim gazniku walcze juz dobty miesiac

stracilem awaryjki-zrobione
    parowaly mi strasznie szyby w srodku i plyn chlodniczy uciekal-naprawione nagrzewnica walnela

plyn zaczał uciekać na nowo-przewody chłodzace sie przetarły

mam jeden rozwalony układ od podcisnienia-ten z gory co nachodzi

ale wielki problem mam tu-od problemów z chłodzeniem:nagrzewnica i przewody przestał działac wskaznik temperatury
    sprawdzilismy wskaznik jest dobry po podlaczeniu do niego 4V itp dziala wychyla sie
    na wyłaczonym zapłonie opada powoli ale gdy przekręce zaplon opada bardzo szybko tak jak by ktos podłaczył odwrotnie plus i minus.

na wyłaczonym zapłonie po odłaczeniu czujnika napiecie na przewodach wskaznika wynosi 0V ale gdy przekrece wzrasta do 12V

nie wiemy o co chodzi z tym opadaniem wskaznika po przekreceniu zaplonu czemu zaczynma opadac tak szybko, jakby dostal odwrotnie napiecie

robilismy probe po odłaczeniu czujnika temperatury i na wyłaczonym zaplonie podlaczylismy do kostki przy czujniku z zasilacza 12V wskaznik sie nie wychylił a jak damy 12V na sam wskaznik odrasu przy zegarze to dziala

nie wiemy co jest grane ?????????

pomocy
  • #2 2269669
    CAMARENA
    Poziom 24  
    Ocena: 110
    trzeba było podać masę,czyjnik zwiera napiecie idące od wskaźnika do masy
    zazwyczaj gdy się da masę na czujnik to powinien on pokazywać max temperaturę
  • #3 2276430
    =Tesla=
    Poziom 19  
    zabardzo nie rozumiem na czujnik temperatury idą dwa przewody (jest to ten nowszy czujnik z ktorego wychodzą dwa przewody) przewody od wskaznika dochodzą do czujnika temperatury na przewodzie tuż przy czujniku jest zlączka po rozpieciu tej złaczki na wyłączonym zapłonie napięcie wynosi 0V po załaczeniu zapłonu wskazuje 12V

po zewrzeniu tych przewodów nic się nie dzieje wskaznik nic nie pokazuje

po dotknięciu do masy obojetnie którym przewodem nic nie pokazuje (na wyłaczonym i włączonym zapłonie)

ostatnią próbą ruszenia wskaźnika było podanie mu napięcia 12V z zasilacza (na wyłaczonym i włączonym zapłonie) nic... nawet się nie ruszył

nie mam innych pomysłów na ten wskaźnik
  • #4 2278191
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Ten czujnik temperatury a właściwie wyłącznik termiczny steruje załączeniem sterownika gażnika Aisan. czujnik temperatury masz z prawej strony silnika w okolicy kolektora wylotowego z jednym przewodem na typowy konektor .

Dodano po 12 [minuty]:

dodatkowo
    Załączniki:
    • Cinquecento 700 - szybkie opadanie wskaźnika temperatury po włączeniu zapłonu cq 700 cz. temp.gif (56.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Cinquecento 700 - szybkie opadanie wskaźnika temperatury po włączeniu zapłonu aisan.gif (45.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 2279678
    =Tesla=
    Poziom 19  
    witam ja posiadam cos takiego jak na zdjeciu poniżej tylko już bez zlaczki bo przy samej złączce był przeterty przewód teraz jest to zlutowane i zaizolowane.

ten czujnik znajduje się tuż przy pomce paliwowej dokładnie po prawej stronie przed popmką patrzac od przodu samochodu

na allegro ten czujnik nosi nazwę czujnika temperatury tylko ze kosztuje 99zł a ten z pojedyńczym przewodem na konektor kosztuje tylko 20-30zł

czyli jak napisałes Igy1:
    Ten czujnik temperatury a właściwie wyłącznik termiczny steruje załączeniem sterownika gażnika Aisan-czyli ten z dwoma przewodami?

czujnik temperatury masz z prawej strony silnika w okolicy kolektora wylotowego z jednym przewodem na typowy konektor-czyli to jest czujnik dzieki ktoremu wychyla sie wskaźnik temperatury?
    Załączniki:
    • Cinquecento 700 - szybkie opadanie wskaźnika temperatury po włączeniu zapłonu 84571386.jpg (66.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 2281916
    lgy1
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Tak dokładnie ten z jednym konektorem to jest czujnik temperatury do wskażnika .Jak zewrzesz przewód od niego do masy to wskażnik powinien wychylic się na max.
  • #7 2283686
    =Tesla=
    Poziom 19  
    wielkie dzięki za pomoc

w poniedziałek pobawie się w kanale ;)
  • #8 5815318
    TOMEK07131
    Poziom 1  
    Witam nabyłem miesiąc temu cc z japońskim gażnikiem z 1998 roku i chcę mu założyć wskaznik do temperatury , załorzyłem juz mu oryginalne zegary wyposażone we wskaznik i nic zadnych efektów :-( zmieniałem juz mu czujniki na nowe ale nie ma rzadnej reakcji ( nie działa ) czy wie ktoś morze jak to dokładnie podłączyć ? :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wskaźnika temperatury w Fiacie Cinquecento 700 z japońskim gaźnikiem, który po włączeniu zapłonu szybko opada, jakby był podłączony odwrotnie (plus i minus). Wskaźnik sam w sobie działa poprawnie po podaniu napięcia 4V lub 12V, jednak po podłączeniu do czujnika temperatury na wyłączonym zapłonie wskazuje 0V, a po włączeniu zapłonu napięcie wzrasta do 12V, co powoduje szybkie opadanie wskazania. Czujnik temperatury ma dwa przewody i znajduje się przy pompie paliwowej, natomiast inny czujnik z jednym przewodem, umieszczony przy kolektorze wydechowym, steruje wskaźnikiem temperatury i po zwarciu do masy powinien powodować maksymalne wychylenie wskaźnika. Problem może wynikać z nieprawidłowego podłączenia masy lub uszkodzenia przewodów, które były przetarte. Wskazano, że czujnik z dwoma przewodami to wyłącznik termiczny sterujący sterownikiem gaźnika Aisan, a czujnik z jednym przewodem odpowiada za wskaźnik temperatury. Próby zwarcia przewodów i podłączania do masy nie przyniosły efektu, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki instalacji elektrycznej i ewentualnej wymiany uszkodzonych elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA