logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar SL348XW - pompka terkocze i opóźnia wypompowanie wody

camel39 06 Lut 2006 22:10 3433 20
REKLAMA
  • #1 2269335
    camel39
    Poziom 11  
    sprawdziłem wszystkie węże i wymieniłem silnik pompki ale to niewiele pomogło,pompka terkocze i załącza się dopiero po dłuższej chwili - jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 2269404
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1609
    Sprawdż dokładnie filtr,tam prawdopodobnie jest coś ,co blokuje pompę.
  • REKLAMA
  • #3 2269439
    bolczyk13
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Czy wogóle nie odprowadza wody?Według tego co piszesz to pompka się załącza.Wyjmij wąż z odpływu
    i sprawdź czy podczas wypompowywania leci
    z niego woda.
    Pozdrawiam
  • #4 2269441
    camel39
    Poziom 11  
    nie,na pewno nic nie ma,to jest tak jakby się pompka włączała i wyłączała bardzo szybko tak że słychać terkotanie.

Dodano po 2 [minuty]:

nie za każdym razem tak się dzieje,co ktoreś płukanie załącza się z takim opóźnieniem
  • #5 2269613
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    wykręć filtr i sprawdź między łopatkami pompy czy nie leży np:5 groszy(może się ono cofać z węża spustowego)
  • REKLAMA
  • #6 2273528
    camel39
    Poziom 11  
    ale się wszyscy uparli na węże...
    zapewniam że są drożne,wydaje mi się że to jakaś usterka po stronie elektrycznej ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić
  • #7 2273590
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Pomogę Ci ale niestety żeby powiedzieć coś więcej należy pobrać wodę do pranie i wyłączyć pralkę a dołożyć napięcie na sam silnik pompy.Wyeliminujemy większość usterek o których piszą moi poprzednicy.
  • REKLAMA
  • #8 2273620
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 755
    A co tam za silniczek wstawiłeś? Coś porządnego, czy chińszczyznę?
    Na poprzednim też tak samo robiło? Zmierz napięcie na pompie.
  • #9 2273653
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    WItam. KOlego wywal te pompkę - prawdopodobnie zacina się mając gorącą wodę. Swoją droga te pompki magnetyczne maja swoją żywotność.W tej pralce zdaje mi sie pompka niesteruje elrktronika a programator.
  • #10 2273848
    camel39
    Poziom 11  
    tak , na poprzednim tak samo się działo,a silniczek polski jakiś
  • #11 2273916
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1497
    jak jesteś taki pewien ,że pompa dobra ,to zamiast jej włącz suszarkę do włosów jażeli suszarka będzie dobrze działała to pompa :pomimo ,że nowa to szmelc
  • #12 2766686
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  
    programtor, silnik i cała reszta działa, tylko niema siły wody odprowadzić... odprowadza gdy wąż leży na ziemi wylewa się ledwo...[/b]
  • #13 2766712
    Szopler
    Poziom 21  
    Ocena: 12
    a filtr oczyszczony? nie dostała się żadna skarpetka do pompy/węża? pompa kręci?
  • #14 2766715
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    pracuje pompa czy nie.a odprowadzac wezem bedzie wolno.Sprawdz filtr pompy moze zapchany.
  • #15 2766718
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    A typ pralki widnieje na obudowie?
  • #16 2766731
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Jeżeli pralka słabo wypuszcza wodę na leżącym na ziemi wężu to masz zatkany układ wypustu wody .Zacznij od sprawdzenia filtra .następnie wszystki węże odprowadzające(zbiornik-pompa;spustowy)a na końcu pompa.Powodzenia.
  • #17 2766816
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  
    mam identyczny problem....z wypompowaniem wody w tej pralce..... sprawdziłem przewod, filtr i nic, czysto
    a mimo to, pralka niema siły wypompować wody, tylko gdy wąż jest na ziemi to ledwo ledwo, wydaję mi się, że to wina cewki ale niewiem domyślam sie tylko...:(
  • #18 2767063
    toni51
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    mam taką sugestię nabierz wody do pralki potem ją wyłącz
    nastepnie połóż wąż odpływowy na podłodze oczywiście do jakieś
    miski jeżeli woda nie wycieka albo wycieka małym strumienim
    masz coś w wężach musisz zdemontować dolny wąż między
    zbiornikiem a pompą to ze pompa terkocze to dobry objaw
    bo ona zmienia obroty z lewch na prawe sprawdz jak montowałeś
    nowy silnik pompy czy wirnik nie jest za blisko filtra powodzenia
  • #19 2768298
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  
    mam ten sam problem!! takie same obiawy w tej pralce!
    nie ma siły odprowadzic wody gdy wąż jes wysoko, pompa pracuję i wylewa sie tylko wtedy gdy wąz lezy na ziemni! gdy wyłoczona pralka woda nie leci :(
  • #20 2769304
    POL02
    Specjalista AGD
    Ocena: 550
    Witam.
    Kilka informacji o nowych pompach magnetycznych.
    Silnik zbudowany jest z magnesu - wirnika i wzbudzenia 2p=2 biegunów.
    Silniki w tych pompach są synchroniczne tzn. pracują w synchronizacji z siecią 50Hz.Obroty tych silników wynoszą 3000obr/min i raz pracują w lewo raz w prawo (w zależności od synchronizmu).W synchronizm wpadają na zasadzie odbicia (przed synchronizmem słychać tzw. warkot).
    Synchronizator znajduje się w turbince,która obraca się o kąt 270stopni względem wałka.
    Jeżeli silnik nie wchodzi w synchronizm (słychać warkot) przyczyną może być uszkodzenie synchronizatora (zatarcia) lub zbyt niskie napięcie.
    Nie ma znaczenia zmiana napięcia w czasie gdy silnik pracuje (w ramach tolerancji).
    Brak wydajności przy wymianie silnika na nowy może być przyczyną złe ustawienie turbinki w świetle otworu tłoczącego. (sa niby zamienniki ale turbinki nie są w świetle otworu tłoczącego lecz częściowo schowane).Bardzo jest to istotne w tych pompach.Jeżel to nie będzie spełnione pompa będzie niewlaściwie pracowała.
  • #21 2769861
    camel39
    Poziom 11  
    witam
    jeżeli wąż jest tak nisko to woda zlatuje grawitacyjnie

może to cewka,nie wiem,nie mam kogo zapytać

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar SL348XW ma problem z pompą odpompowującą wodę, która terkocze i uruchamia się z opóźnieniem. Wymieniono silnik pompki na polski, jednak problem nadal występuje. Sprawdzono drożność węży i filtra, które są czyste i niezatkane. Objawy wskazują na szybkie włączanie i wyłączanie pompki oraz słabe wypompowywanie wody, szczególnie gdy wąż jest umieszczony wyżej niż poziom podłogi. Możliwe przyczyny to usterka elektryczna, niewłaściwe napięcie zasilania, uszkodzony synchronizator w pompce magnetycznej lub nieprawidłowe ustawienie turbinki względem otworu tłoczącego. Pompa magnetyczna w pralce jest silnikiem synchronicznym, który zmienia kierunek obrotów, a jej prawidłowa praca zależy od synchronizmu z siecią 50 Hz. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na silniku pompy, poprawność montażu wirnika oraz ewentualna wymiana pompki na oryginalną, gdyż zamienniki mogą mieć turbinki nieprawidłowo ustawione. Problem może również wynikać z braku siły pompy do wypompowania wody, co objawia się tylko minimalnym wypływem przy wężu leżącym na ziemi. Wskazane jest także sprawdzenie cewki i ewentualnych uszkodzeń elektronicznych sterowania pompą.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA