sprawdziłem wszystkie węże i wymieniłem silnik pompki ale to niewiele pomogło,pompka terkocze i załącza się dopiero po dłuższej chwili - jaka może być przyczyna?
Czy wogóle nie odprowadza wody?Według tego co piszesz to pompka się załącza.Wyjmij wąż z odpływu
i sprawdź czy podczas wypompowywania leci
z niego woda.
Pozdrawiam
ale się wszyscy uparli na węże...
zapewniam że są drożne,wydaje mi się że to jakaś usterka po stronie elektrycznej ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić
Witam. Pomogę Ci ale niestety żeby powiedzieć coś więcej należy pobrać wodę do pranie i wyłączyć pralkę a dołożyć napięcie na sam silnik pompy.Wyeliminujemy większość usterek o których piszą moi poprzednicy.
WItam. KOlego wywal te pompkę - prawdopodobnie zacina się mając gorącą wodę. Swoją droga te pompki magnetyczne maja swoją żywotność.W tej pralce zdaje mi sie pompka niesteruje elrktronika a programator.
jak jesteś taki pewien ,że pompa dobra ,to zamiast jej włącz suszarkę do włosów jażeli suszarka będzie dobrze działała to pompa :pomimo ,że nowa to szmelc
Jeżeli pralka słabo wypuszcza wodę na leżącym na ziemi wężu to masz zatkany układ wypustu wody .Zacznij od sprawdzenia filtra .następnie wszystki węże odprowadzające(zbiornik-pompa;spustowy)a na końcu pompa.Powodzenia.
mam identyczny problem....z wypompowaniem wody w tej pralce..... sprawdziłem przewod, filtr i nic, czysto
a mimo to, pralka niema siły wypompować wody, tylko gdy wąż jest na ziemi to ledwo ledwo, wydaję mi się, że to wina cewki ale niewiem domyślam sie tylko...
mam taką sugestię nabierz wody do pralki potem ją wyłącz
nastepnie połóż wąż odpływowy na podłodze oczywiście do jakieś
miski jeżeli woda nie wycieka albo wycieka małym strumienim
masz coś w wężach musisz zdemontować dolny wąż między
zbiornikiem a pompą to ze pompa terkocze to dobry objaw
bo ona zmienia obroty z lewch na prawe sprawdz jak montowałeś
nowy silnik pompy czy wirnik nie jest za blisko filtra powodzenia
mam ten sam problem!! takie same obiawy w tej pralce!
nie ma siły odprowadzic wody gdy wąż jes wysoko, pompa pracuję i wylewa sie tylko wtedy gdy wąz lezy na ziemni! gdy wyłoczona pralka woda nie leci
Witam.
Kilka informacji o nowych pompach magnetycznych.
Silnik zbudowany jest z magnesu - wirnika i wzbudzenia 2p=2 biegunów.
Silniki w tych pompach są synchroniczne tzn. pracują w synchronizacji z siecią 50Hz.Obroty tych silników wynoszą 3000obr/min i raz pracują w lewo raz w prawo (w zależności od synchronizmu).W synchronizm wpadają na zasadzie odbicia (przed synchronizmem słychać tzw. warkot).
Synchronizator znajduje się w turbince,która obraca się o kąt 270stopni względem wałka.
Jeżeli silnik nie wchodzi w synchronizm (słychać warkot) przyczyną może być uszkodzenie synchronizatora (zatarcia) lub zbyt niskie napięcie. Nie ma znaczenia zmiana napięcia w czasie gdy silnik pracuje (w ramach tolerancji).
Brak wydajności przy wymianie silnika na nowy może być przyczyną złe ustawienie turbinki w świetle otworu tłoczącego. (sa niby zamienniki ale turbinki nie są w świetle otworu tłoczącego lecz częściowo schowane).Bardzo jest to istotne w tych pompach.Jeżel to nie będzie spełnione pompa będzie niewlaściwie pracowała.
✨ Pralka Polar SL348XW ma problem z pompą odpompowującą wodę, która terkocze i uruchamia się z opóźnieniem. Wymieniono silnik pompki na polski, jednak problem nadal występuje. Sprawdzono drożność węży i filtra, które są czyste i niezatkane. Objawy wskazują na szybkie włączanie i wyłączanie pompki oraz słabe wypompowywanie wody, szczególnie gdy wąż jest umieszczony wyżej niż poziom podłogi. Możliwe przyczyny to usterka elektryczna, niewłaściwe napięcie zasilania, uszkodzony synchronizator w pompce magnetycznej lub nieprawidłowe ustawienie turbinki względem otworu tłoczącego. Pompa magnetyczna w pralce jest silnikiem synchronicznym, który zmienia kierunek obrotów, a jej prawidłowa praca zależy od synchronizmu z siecią 50 Hz. Zalecane jest sprawdzenie napięcia na silniku pompy, poprawność montażu wirnika oraz ewentualna wymiana pompki na oryginalną, gdyż zamienniki mogą mieć turbinki nieprawidłowo ustawione. Problem może również wynikać z braku siły pompy do wypompowania wody, co objawia się tylko minimalnym wypływem przy wężu leżącym na ziemi. Wskazane jest także sprawdzenie cewki i ewentualnych uszkodzeń elektronicznych sterowania pompą. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.