Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pralka polar sl348xw problemy z wypompowaniem wody

camel39 06 Lut 2006 22:10 2875 20
  • #1 06 Lut 2006 22:10
    camel39
    Poziom 9  

    sprawdziłem wszystkie węże i wymieniłem silnik pompki ale to niewiele pomogło,pompka terkocze i załącza się dopiero po dłuższej chwili - jaka może być przyczyna?

    0 20
  • #2 06 Lut 2006 22:21
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika

    Sprawdż dokładnie filtr,tam prawdopodobnie jest coś ,co blokuje pompę.

    0
  • #3 06 Lut 2006 22:28
    bolczyk13
    Poziom 18  

    Czy wogóle nie odprowadza wody?Według tego co piszesz to pompka się załącza.Wyjmij wąż z odpływu
    i sprawdź czy podczas wypompowywania leci
    z niego woda.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 06 Lut 2006 22:30
    camel39
    Poziom 9  

    nie,na pewno nic nie ma,to jest tak jakby się pompka włączała i wyłączała bardzo szybko tak że słychać terkotanie.

    Dodano po 2 [minuty]:

    nie za każdym razem tak się dzieje,co ktoreś płukanie załącza się z takim opóźnieniem

    0
  • #5 06 Lut 2006 23:08
    eeban
    Specjalista AGD

    wykręć filtr i sprawdź między łopatkami pompy czy nie leży np:5 groszy(może się ono cofać z węża spustowego)

    0
  • #6 07 Lut 2006 21:45
    camel39
    Poziom 9  

    ale się wszyscy uparli na węże...
    zapewniam że są drożne,wydaje mi się że to jakaś usterka po stronie elektrycznej ale nie bardzo wiem jak to sprawdzić

    0
  • #7 07 Lut 2006 21:56
    luk_jag
    Specjalista AGD

    Witam. Pomogę Ci ale niestety żeby powiedzieć coś więcej należy pobrać wodę do pranie i wyłączyć pralkę a dołożyć napięcie na sam silnik pompy.Wyeliminujemy większość usterek o których piszą moi poprzednicy.

    0
  • #8 07 Lut 2006 22:00
    zayzayer
    Specjalista AGD

    A co tam za silniczek wstawiłeś? Coś porządnego, czy chińszczyznę?
    Na poprzednim też tak samo robiło? Zmierz napięcie na pompie.

    0
  • #9 07 Lut 2006 22:05
    reperator
    Poziom 18  

    WItam. KOlego wywal te pompkę - prawdopodobnie zacina się mając gorącą wodę. Swoją droga te pompki magnetyczne maja swoją żywotność.W tej pralce zdaje mi sie pompka niesteruje elrktronika a programator.

    0
  • #10 07 Lut 2006 22:35
    camel39
    Poziom 9  

    tak , na poprzednim tak samo się działo,a silniczek polski jakiś

    0
  • #11 07 Lut 2006 22:48
    eeban
    Specjalista AGD

    jak jesteś taki pewien ,że pompa dobra ,to zamiast jej włącz suszarkę do włosów jażeli suszarka będzie dobrze działała to pompa :pomimo ,że nowa to szmelc

    0
  • #12 26 Cze 2006 22:53
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  

    programtor, silnik i cała reszta działa, tylko niema siły wody odprowadzić... odprowadza gdy wąż leży na ziemi wylewa się ledwo...[/b]

    0
  • #13 26 Cze 2006 22:58
    Szopler
    Poziom 21  

    a filtr oczyszczony? nie dostała się żadna skarpetka do pompy/węża? pompa kręci?

    0
  • #14 26 Cze 2006 22:59
    nokia 3650
    Poziom 20  

    pracuje pompa czy nie.a odprowadzac wezem bedzie wolno.Sprawdz filtr pompy moze zapchany.

    0
  • #15 26 Cze 2006 22:59
    PS 663S BIO
    Poziom 31  

    A typ pralki widnieje na obudowie?

    0
  • #16 26 Cze 2006 23:02
    zbyszeks0
    Specjalista AGD

    Jeżeli pralka słabo wypuszcza wodę na leżącym na ziemi wężu to masz zatkany układ wypustu wody .Zacznij od sprawdzenia filtra .następnie wszystki węże odprowadzające(zbiornik-pompa;spustowy)a na końcu pompa.Powodzenia.

    0
  • #17 26 Cze 2006 23:24
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  

    mam identyczny problem....z wypompowaniem wody w tej pralce..... sprawdziłem przewod, filtr i nic, czysto
    a mimo to, pralka niema siły wypompować wody, tylko gdy wąż jest na ziemi to ledwo ledwo, wydaję mi się, że to wina cewki ale niewiem domyślam sie tylko...:(

    0
  • #18 27 Cze 2006 01:26
    toni51
    Poziom 12  

    mam taką sugestię nabierz wody do pralki potem ją wyłącz
    nastepnie połóż wąż odpływowy na podłodze oczywiście do jakieś
    miski jeżeli woda nie wycieka albo wycieka małym strumienim
    masz coś w wężach musisz zdemontować dolny wąż między
    zbiornikiem a pompą to ze pompa terkocze to dobry objaw
    bo ona zmienia obroty z lewch na prawe sprawdz jak montowałeś
    nowy silnik pompy czy wirnik nie jest za blisko filtra powodzenia

    0
  • #19 27 Cze 2006 14:40
    xxxlopesxxx
    Poziom 2  

    mam ten sam problem!! takie same obiawy w tej pralce!
    nie ma siły odprowadzic wody gdy wąż jes wysoko, pompa pracuję i wylewa sie tylko wtedy gdy wąz lezy na ziemni! gdy wyłoczona pralka woda nie leci :(

    0
  • #20 27 Cze 2006 20:25
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Kilka informacji o nowych pompach magnetycznych.
    Silnik zbudowany jest z magnesu - wirnika i wzbudzenia 2p=2 biegunów.
    Silniki w tych pompach są synchroniczne tzn. pracują w synchronizacji z siecią 50Hz.Obroty tych silników wynoszą 3000obr/min i raz pracują w lewo raz w prawo (w zależności od synchronizmu).W synchronizm wpadają na zasadzie odbicia (przed synchronizmem słychać tzw. warkot).
    Synchronizator znajduje się w turbince,która obraca się o kąt 270stopni względem wałka.
    Jeżeli silnik nie wchodzi w synchronizm (słychać warkot) przyczyną może być uszkodzenie synchronizatora (zatarcia) lub zbyt niskie napięcie.
    Nie ma znaczenia zmiana napięcia w czasie gdy silnik pracuje (w ramach tolerancji).
    Brak wydajności przy wymianie silnika na nowy może być przyczyną złe ustawienie turbinki w świetle otworu tłoczącego. (sa niby zamienniki ale turbinki nie są w świetle otworu tłoczącego lecz częściowo schowane).Bardzo jest to istotne w tych pompach.Jeżel to nie będzie spełnione pompa będzie niewlaściwie pracowała.

    0
  • #21 27 Cze 2006 22:53
    camel39
    Poziom 9  

    witam
    jeżeli wąż jest tak nisko to woda zlatuje grawitacyjnie

    może to cewka,nie wiem,nie mam kogo zapytać

    pozdrawiam

    0
  Szukaj w 5mln produktów