logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki program do tworzenia bootowalnego USB po polsku? Szukam łatwego narzędzia

Irek_KAI 07 Lut 2006 01:04 36347 9
REKLAMA
  • #1 2270066
    Irek_KAI
    Poziom 11  
    Mam kłopot, chcę zrobić Bootujący PenDrive USB, ale wszystko z czym sie spotkalem na necie w tej materii jest niestety w nieznanym mi języku angielskim.
    Może ktoś podpowie mi (jeśli już robił takie coś) jakie programy są do tej operacji potrzebne ?

KAI.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2270262
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    W prawdzie nigdy tego nie robiłem, lecz sprawa wydaje się dość prosta.
    Jeśli twój bios posiada opcję "Boot from USB" wystarczy ją ustawić jako pierwszą w kolejności bootowania i gotowe(oczywiście na PenDriv'ie musi być jakiś system).
  • REKLAMA
  • #3 2270297
    Irek_KAI
    Poziom 11  
    Dzieki i za to, ale to zrobilem w pierwszej kolejnosci.
    Mi chodzi o to jakim softem utworzyc partycje aktywną, aby mogła byc potem partycją bootującą na PenDrive i jakim softem zainstalowac pliki systemowe na PenDrive, np. jak podczas formatowania dyskietki opcja: utworz dysk startowy i z głowy , tu niestety ot tak po prostu się nie da.
    Ale dziekuje za odzew, mysle ze takich niedoinformowanych jak ja jest wielu, a urzadzen magazynujacych dane USB, na rynku jeszcze wiecej.
    Tak ze czekam na konkretne porady.

Pozdrawiam.
  • #4 2270301
    kopcisię
    Poziom 13  
    Generalnie zależy to od tego jaki system chcesz mieć na PenDrivie.
  • #5 2270493
    Irek_KAI
    Poziom 11  
    W sumie to Microsoft DOS by mnie juz zadowolil, bo mialbym na nim diagnostyki i inne programy Ranish i inne...............
  • REKLAMA
  • #6 2270536
    kopcisię
    Poziom 13  
    To w sumie wystarczy przesypać pliki systemowe MS-Dos i tyle !
  • Pomocny post
    #7 2270550
    michal1256
    Poziom 12  
    Jest na HP-stronach cos co nazwali tam Windows-based Format Utility for HP Drive Key or DiskOnKey USB Device, ale działa z dowolnym "napędem" USB z pamięcią flash. Plik do ściągnięcia ma nazwę SP27213.exe - przyjemnego szukania :)
    Michał

Dodano po 3 [minuty]:

kopcisię napisał:
    To w sumie wystarczy przesypać pliki systemowe MS-Dos i tyle !

Nie, jeszcze trzeba zapisać tam odpowiednik dyskowego bootsektora. Umie to zrobić program o którym piszę tu gdzieś niedaleko.
    M.
  • REKLAMA
  • #8 2270629
    Irek_KAI
    Poziom 11  
    Dzieki serdeczne ide poszalec na stronach HP , a potem zobaczymy jaki tego efekt :D
    Mialbym Bootowalnego PenDriva , a to juz cos w razie awarii, bez kilogramów dyskietek :D
  • #9 2270732
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ten "odpowiednik" w dosie tworzy się poleceniem sys :(litera dysku)
  • #10 2271148
    Irek_KAI
    Poziom 11  
    Michal, podpowiedż na złoty medal !!! To jest to !!! Plik SP27213.exe zrobił wszystko w try-miga.
    Uztalił boot sector w PenDrive , poprosił o dyskietke z plikami systemowymi i ... jazdeczka na medal w kilka sekund.
    Zwlekalem z odpowiedzią , bo oczywiscie od razu zacząłem test PenDrive'a jako dysku bootujacwgo. REWELACJA !!!
    O to mi chodziło.
    Dzieki rowniez dla "kopcisie" , tez wiedziales o co mi chodzi , ale Michal podal mi konkretny plik na tacy. :D
    Pozdrawiam, mysle ze jeszcze nie raz skorzystam z Waszej pomocy, chociaz w niektorych sprawach nie jestem wcale takim laikiem, takze do rychłego na ELEKTRODZIE .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła tworzenia bootowalnego pendrive'a USB z polskojęzycznym oprogramowaniem. Kluczowym problemem było przygotowanie aktywnej partycji i instalacja plików systemowych na nośniku, aby mógł on pełnić funkcję dysku startowego. Rozwiązaniem okazało się użycie narzędzia Windows-based Format Utility dostępnego na stronach HP, o nazwie SP27213.exe, które formatuje pendrive, ustawia boot sektor i umożliwia skopiowanie plików systemowych, np. MS-DOS. Do nadania bootsektora w DOS używa się polecenia sys. Po zastosowaniu tego programu pendrive działa jako bootowalny nośnik, co jest wygodną alternatywą dla dyskietek w sytuacjach awaryjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA