logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Polar PDN885 Narastający hałas podczas odwirowywania,

Sławek73 07 Lut 2006 12:24 4440 20
REKLAMA
  • #1 2271015
    Sławek73
    Poziom 2  
    >>Mam pytanko!?!
    >>Ostatnio POLAR PDN885,podczas odwirowywania,oraz na zwiększonych obrotach bembna słyszalny jest,hałas,narastający SZUM!.
    >>Zdjąłem górną pokrywę by się przyjżeć,i mam przeczucie jak by hałas pochodził z mocowamia bębna (coś jakby łożysko!!)
    >> Jak to naprawić,i czy samemu dam sobie z tym rade,,bo wygląda mi to na skomplikowaną naprawę.
  • REKLAMA
  • #2 2271061
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    wyłącz z prądu ściągnij tylną pokrywę ,zdejmij pasek i zakręć kołem pasowym( wtedy będziesz pewny czy to łożyska ,czy coś innego)
  • REKLAMA
  • #3 2272741
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 2273045
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Nie koniecznie łożyska na bębnie. U mnie okazały się uszkodzone łożyska na wirniku od silnika.
  • #5 2273075
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2273232
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    skryn napisał:
    ...pamiętaj o wkręceniu śruby (fi 8mm)....

Witam.
    :?: a nie przypadkiem fi 10 :?:
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • #7 2273248
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2273330
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Witam. Miałem dziś na warsztacie taką praleczkę i fi 10
  • #10 2273338
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #11 2273410
    luk_jag
    Specjalista AGD
    Ocena: 257
    Moja skromna rada, to obejrzyj dokładnie oś bębna bo jeżeli długo tak chodziła to wymiana łożysk nic nie da(a jeżeli da to na krótko). w grę wchodzi wymiana bębna, krzyżaka bądź naprawa osi bębna.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 2273792
    Trabancik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wymieniając łożyska bębna wskazane jest wypełnić smarem rowek simeringu, aby simering nie został zbyt szybko wytarty przez oś bębna.
  • #13 2275343
    wjmarcia
    Poziom 13  
    ...bo pociekła na nie woda z krzyżaka bębna...
    Akurat nie . Najpierw strzeliły łożyska na silniku, a za jakiś czas dopiero na bębnie.
  • #14 2275493
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    wjmarcia napisał:
    ...bo pociekła na nie woda z krzyżaka bębna...
    Akurat nie . Najpierw strzeliły łożyska na silniku, a za jakiś czas dopiero na bębnie.

to normalka :wink:
    najpierw puszcza simmering i woda leci na łożyska silnika
    a łożyska bębna zaczynają szumieć sporo później od łożysk silnika :wink:

wielokrotnie sprawdzone :D
    pralka sąsiada PS663 tak hałasowała że u mnie w domu tynk się z sufitu sypał :wink:

na odległość słyszałem że to łożyska silnika :?
    niedawno kupił nowego Mastercooka :D okazało się że łożyska na silniku dosłownie "gruchotały" a łożyska na bębnie dopiero cichutko szmerały i nie było jeszcze luzów :wink:

PS
    teraz mi się tynk z sufitu nie sypie 8O
  • Pomocny post
    #15 2278431
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 2282017
    wjmarcia
    Poziom 13  
    Zgodzę się z Wami ,ale jak by był wyciek z siemeringu to na bębnie miałbym rdzawy nalot, albo chociaż jakiś ślad po wyciekającej wodzie, a tu nic. Może to jakiś odosobniony przypadek, bo naprawa silnika i łożysk bębna była rozciągnięta w czasie na jakiś dwa lata
  • #17 2282291
    reperator
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    A może by ktoś oczyścił koło pasowe silnika z resztek gumy pochódzącej z paska???????????????????????????????????/
  • #18 2282557
    eeban
    Specjalista AGD
    ja sie tu produkuje a gościa od dwóch dni ani słychu
  • #19 2282569
    PS 663S BIO
    Poziom 31  
    Ocena: 189
    eeban napisał:
    ja sie tu produkuje a gościa od dwóch dni ani słychu

ano, pewnie już dawno ma nową pralkę :|

Cytat:
    Zgodzę się z Wami ,ale jak by był wyciek z siemeringu to na bębnie miałbym rdzawy nalot, albo chociaż jakiś ślad po wyciekającej wodzie, a tu nic. Może to jakiś odosobniony przypadek, bo naprawa silnika i łożysk bębna była rozciągnięta w czasie na jakiś dwa lata

przypadek :wink:
  • #20 2282590
    eeban
    Specjalista AGD
    przypadek jak najbardziej odosobniony :D
  • #21 2305722
    Sławek73
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim,za pouczające porady,w sprawie PDN885,,Pralka jest już naprawiona.
    Niestety z powodu braku czasu,oraz smykałki do majsterkowania,Naprawę wykonał miły Fachowiec-kasując mnie na-120zł.
    >>Obiecał,że teraz znowu pochodzi kolejne 6lat.
    >>>>>>>>>Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PDN885 podczas odwirowywania generowała narastający hałas, prawdopodobnie spowodowany uszkodzonymi łożyskami bębna. Zalecano odłączenie pralki od zasilania, zdjęcie tylnej pokrywy oraz paska, a następnie ręczne obracanie koła pasowego w celu potwierdzenia źródła hałasu. Wymiana łożysk wymaga demontażu czerwonego, żeliwnego krzyżaka poprzez odkręcenie czterech śrub i wybijanie osi po uprzednim zdjęciu koła pasowego. Konieczne jest także wymienienie simmeringu oraz wypełnienie rowka simeringu smarem, aby zapobiec szybkiemu zużyciu uszczelki. W dyskusji pojawiły się uwagi, że hałas może pochodzić także z łożysk silnika, które często ulegają uszkodzeniu wcześniej niż łożyska bębna. Wymiana łożysk i simmeringu jest możliwa do wykonania samodzielnie, jednak w przypadku braku doświadczenia zalecane jest skorzystanie z usług fachowca. Koszt profesjonalnej naprawy wyniósł około 100-120 zł. Po naprawie pralka powinna działać bezawaryjnie przez kolejne lata.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA