logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SHARP Z-830 - Jaki toner i developer pasują do tej kserokopiarki?

stachu_poznan 08 Lut 2006 16:17 1308 8
REKLAMA
  • #1 2276463
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Mam problem skończył mi się Toner w kserokopiarce SHARP z-830 i nigdzie nie mogę znależć odpowiednika Tonera i developera jaki mozna wsypać do tego tonera.

Proszę o pomoc w tym temacie.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2276626
    rys57
    Moderator
    Ocena: 436
    ZT81TD1 , a developera raczej do tonera nie dosypuj.
  • REKLAMA
  • #3 2276723
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    No tak ale wsypałem jakiś toner z innego sharpa i drukuje białe kartki.

I symbol ZT81TD1 to jest symbol oryginalnego TONERA za 240zł.

Dzwoniłem do firmy która się tym zajmuje i mówili że trzeba wsypać developer i toner. Kazali mi szukać toneru od ksera SHARP Z7700 zapewniali że pasuje ale niestety nigdzie nie znalazłem takiego symbolu.

Powiedzieli także że koniecznie muszę wsypać developer, bo inaczej nie bedzię się mieszać dobrze.

Proszę o info co dalej??

Pozdrawiam i dziękuje.
  • #4 2277055
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Witam, zdaje się, że nieźle namieszałeś tym wsypaniem toneru od innego sharpa. Do każdej kopiarki jest inny toner, i to że jest tej samej marki nie ma nic do rzeczy. Wracając do Z830, do cartridge'a należy dosypać toneru od sharpa SF7700, czyli SF770T. Developera nie dotykać, starcza na co najmniej trzy, cztery napełnienia tonerem i "miesza się" dobrze.
    Ale w momencie kiedy nasypałeś innego toneru, to raczej kicha i trudno to będzie odkręcić. Więcej na pw.
    Pozdrawiam horse
  • REKLAMA
  • #5 2279774
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    A jak bym też dosypał tego developera to mi nie ruszy.
    Powinno się też wymieszać.
    Ale developera nigdy nie napełniałem ile trzeba tam wsypać.
    i czy może być też developer od SF-7700
  • #6 2279877
    Jadzeg
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Pasują zamienniki do Z 50 , Z 70 , Z 25 w www.arbiko.pl można kupić dobry sprawdzony zamiennik innych wynalazków nie polecam .Developer też od tych modeli pasuje
    Toner od SF 2030 też można wsypać ale oryginalny
  • REKLAMA
  • #7 2281275
    horse667
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 96
    Developera się nie dosypuje, tylko wymienia tzn wysypuje się cały, i wsypuje sie określoną masę nowego, sęk w tym że nie pamiętam ile konkretnie w tej maszynie go wchodzi, najlepiej nie ruszać. Jeśli chodzi o toner to nie radzę z eksperymentować z innym niż SF770T lub dedykowanym do napełnienia do kopiarek sharp z serii Z.
    pozdrawiam horse
  • #8 2282205
    print

Poziom 16  
    Ocena: 21
    Toner i developer można znaleźć w agawa.pl .
    Ja uzupełniam tonerem SF-730ST i jest OK.
    Konto firmowe:
    Printservis
    ul. Władysława Reymonta 6, Elbląg, 82-300 | Tel.: 55 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.printservis.elblag.pl
  • #9 2736038
    stachu_poznan
    Poziom 11  
    Ok dzięki za informację

Po dokładnym wyczyszczeniu wsypałem właściwy toner no i działa.

Dziękuje wszystkim uczestniczącym w tym poście.

Pozdrawiam

stachu_poznan

Temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem doboru odpowiedniego tonera i developera do kserokopiarki SHARP Z-830. Oryginalny toner do tego modelu to ZT81TD1, jednak zalecane jest stosowanie tonera SF770T, dedykowanego do serii Sharp Z, zwłaszcza do cartridge'a SF7700. Developer nie powinien być dosypywany do tonera, lecz wymieniany całkowicie, gdyż jego uzupełnianie jest trudne i wymaga precyzyjnej masy. Użytkownik, który wsypał toner z innego modelu Sharpa, miał problemy z drukiem (białe kartki). Zalecane jest unikanie eksperymentów z tonerami innych modeli, mimo że niektóre zamienniki z serii Z50, Z70, Z25 oraz toner SF2030 mogą pasować, jednak oryginalne materiały są preferowane. Toner SF-730ST również był wymieniany jako działający zamiennik. Po dokładnym wyczyszczeniu i zastosowaniu właściwego tonera problem został rozwiązany. Toner i developer można nabyć m.in. w sklepach internetowych takich jak agawa.pl czy arbiko.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA