kasprzyk napisał:
ile kamer chcesz podłączyć? (max z grzałką musisz liczyć 0,3A przy 12V) jaki zasilacz masz w komputerze?
dzieki za odpowiedzi!
do 16 kamer, ale ze wzgledow finansowych bede je stopniowo dokupywal.
zasilacz w komputerze (barton 2800+) mam Tagan 480W wiec ma duza nadwyzke mocy.
Niestety caly komputer już zuzywa jak narazie ok. 140W

wiec w przyszlosci chce kupic Dell'a PIII933 ktory ma zasilacz 110W i napewno bedzie zuzywal polowe tego co moj aktualny komp.
Cytat:
Na jaką odległość? Czym dłuższa "nitka" musisz zwiększać przekroje przewodów -
tez tak teraz znalazlem w necie, zeby lepiej nie oszczedzac na kablach zasilajacych po spadek juz o 1V moze spowodowac pogorszenie sie obrazu. Kamery bede mial na roznych odleglosciach, kilkanascie metrow, ale 70-80tez, wiec kupie 1mm^2
Cytat:
Kabel BNC? - czy przewód koncentryczny? - do 50metrów możesz najtańszy pojedyńczo ekranowany - powyżej tego staram się zakładać dobre przewody antenowe - kiedyś poruszany
teraz juz wiem, tylko pelny miedziany, czyli rdzen miedziany, i oplot tez miedziany, koszt ok 60zl za 100m.
I tez znalazlem ze musi byc rg-58, 75ohm, i wtyki BNC tez musza byc 75ohm, tylko jak je rozpoznam bo z wygladu chyba wogole sie nie roznia od tych 50ohm.
Cytat:
"Cały teren" - ...

wystarczy taki oświetlacz podczerwieni:
http://www.aldom.pl/katalog_produktow/cctv/promienniki_podczerwieni/rs20230________/
Musisz określić jaki obszar obserwacji Cię interesuje.
Jak halogen nie zareaguje na ruch, albo zostanie wyłączony prąd ... ? Miejsce obserwowane powinno być oświetlone cały czas.
wow! niezla cena za ten oswietlacz
gdyby tylko nie bariery celne to sprzet najlepiej by bylo zamawiac z
honk-kongu, cala elektronika tam tania jak barsz, kilkakrotnie mniej niz u nas.
rzeczewiscie.. musi byc ciągłe podswietlenie bo przeciez inaczej kamera nie wykryje zadnego ruchu.. o tym nie pomyslalem. Czyli pozostaje mi ekonomiczne podswietlanie zarowkami energooszczednymi i zastosowanie czulych kamer B/W 0,02 lux. A halogeny wlaczajace sie na ruch to jako dodatkowe oswietlenie.
Na terenie gdzie bede to instalowal sa rozne budynki i krzaki, wiec musi byc duzo kamer bo jest duzo zakamarkow, i nie wystarczy tylko jedna lampa IR.