logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 6 kamer do komputera i zgrywać obraz? Jakie oprogramowanie?

yamter 09 Lut 2006 18:20 2997 16
  • #1 2281311
    yamter
    Poziom 1  
    Witam,

chciałbym podłaczyć 6 kamer do komputera tak aby zgrywały obraz , wiem że potrzebuję softu, lecz co z kamerkami, prosiłbym o pomoc , jeśli można to linki do tematów lub na strony o takiej tematyce lub sprzęcie, jak to zrobić, jak zlutować czy coś w tym stylu, jak zaprogramować , jaki soft , wszsytko co może być mi w tej kwestji pomocne,

dzięi z góry , pozdrawiam
  • #2 2282190
    tadzmierz
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    Witam.
    Najprosciej jest to zrobic uzywajac osmiowejsciowej karty.Kupic ja mozna www.dipol.com.pl,www.delta.poznzn.pl, Allegro.Kamer jest duzo ale trzeba wybrac takie, ktore spelnia wymagania.Polaczyc je kablem koncentrycznym, ktory powinien miec dodatkowo dwie zyly do podlaczenia zasilania.Do tego potrzebny bedzie zasilacz na 12V i wtyki BNC.Wszystko do kupienia w w/w adresach.Ponadto polecam dipola gdzie jest zamieszczony kurs TV dozorowej.Pozdrawiam Tadzmierz
  • #3 2283433
    nomad22
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Witam
    Co do kabla koncentrycznego z zylami zasilajacymi.Jezeli masz mozliwosc to doloz pare zlotych i kup osobno kabel zasilajacy i osobno koncentryk.Parametry koncentryka bez zyl zasialajacych sa lepsze.Pamietaj by kupowac koncentryk przeznaczony do anten sate;itarnych.
    Pozdrawiam.
  • #4 2283471
    czubi82
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Niekoniecznie. Przy odległościach do 50m w praktyce równie dobrze sprawdza się zwykły YWD.
    Karty rejestrujące są tanie ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Najlepszą opcją są rejestratory tyou Stand-Alone (nota bene najczęściej na Embedded Linux) Dostępne są wersje na różną ilość wejść wizyjnych i wejść alarmowych. W standardzie teraz jest TCP/IP, usb i FireWire. Jednak cena takich urządzeń waha się w przedziale od 2 tys (za szrot :)) do kilkunastu tys za sprzęt kategorii PRO. Co do kamer to najlepiej 480 linii i obiektyw 3,5-8 mm (cena regulowanych już nie jest taka wysoka jak kiedyś) Pozdrawiam.
  • #5 2285423
    nomad22
    Poziom 16  
    Jezeli chodzi o przewod to kazdy ma swoje doswiadczenie, moje jest takie ze najlepiej dawac dobry przewod ,ktory nie jest wiele drozszy, a zapewni Ci najlepsza jakosc przekazu.
    Co do obiektywow to jezeli bedziesz umieszczal kamere w malym pomieszczeniu to uzyj obiektywu 2,8 do 12mm(szeroki kat widzenia)
    Jezeli bedziesz stosowal kamery na zewnątrz to zastosuj obiektywy z auto irysem.
    Pozdrawiam
  • #7 2288505
    marcin4642
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Nie jest dobrym pomysłem zasilanie kamer z najbliższego żródła energii poniedważ można trafić na niezgodną fazę i jest problem, dalej w trakcie serwisowania jest kłopot, przy przeróbkach i aranżacjach wnętrz ciągle ktoś wycina zasilanie a tak z jednego punktu tylko do kamer i po kłopocie.
    Lepsze parametry mają obiektywy o stałej ogniskowej ale trzeba się wysilić i policzyć jaka ogniskowa nas interesuje lub skorzystać z przyżądu.
  • #8 2288924
    nomad22
    Poziom 16  
    Bardzo trafna uwaga odnosnie zasilania i roznych faz, mialem taki przypadek, kamery slabo chodzily.
    Co do stalej ogiskowej to trzeba uwazac, bo co zrobimy jesli cos sie komus po miesiacu odwidzi i kamera bedzie potrzebna w innym miejscu:)
    Pozdrawiam
  • #9 2291352
    krz220
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ogniskowa i faza to prawda, ale trzeba uważać na kabel ostatnio pokazał sie chińczyk tani . Ja jak kupuję nowy wynalazek traktuję go magnesem jeżeli przyciąga to dowidzenia.Ostatnio wyciągałem 400m kabla z ziemi .Przy młych odległościach nie problem ale dalej to już totolotek.
  • #10 2297225
    bogdan5
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    witam czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego traci się jakość przy zasilaniu z innej fazy? zabardzo tego nie kapuję , wiem że tak jest ale dlaczego ? zasilanie jest prądem stałym i odfiltrowane kondensatorami a czasem jest kłopot.
  • #11 2596970
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    zasilanie z innej fazy to raczej niebezpieczenstwo ze moze powstac roznica potencjalow pomiedzy kamerka a karta DVR, chyba o to chodzi.

Natomiast mam tez pare swoich pytan, wiec podczepie je do tego topicu.

1. czy moge zasilac kamery bezposrednio z linii 12V komputera? to chyba wygodne rozwiazanie, bo zadnych dodatkowych zasilaczy nie musze podlaczac, wystarczy ze do kazdej z kamer pociagne osobny kabel 2-zylowy. A zasilacz komputerowy spokojnie pociagnie te dodatkowe kilka amperkow.

2. jaki kabel uzyc do zasilania? z tego co znalazlem to 2x0.5mm, ale moze warto grubszy? czy nie warto?
    czy musi to byc linka, np. glosnikowy. Czy moge uzyc druta, takie jak kable telekomunikacyjne sprzedaja nieraz w szpulkach.

3. Jaki kabel BNC?? Z tego co znalazlem to RG6 jest o wiele lepszy niz RG58/59. Natomiast Rg6 jest tez tanszy, bo szpulka 100m kosztuje ok 30zl, a RG58 conajmniej 2x wiecej. Wiec gdzie tu logika??
    Moze one roznia sie gruboscia, i wtyki zaciskane BNC nie zmiejszcza sie na Rg6 ? wiec musze zastosowac rg58

4. Co jest lepsze: kamera z podswietlaniem IR, czy sama kamera a obok halogen reagujacy na ruch ktory i tak rozswietli caly teren. Tzn chodzi mi o to w ktorym przypadku bedzie lepszy obraz. Bo nie wiem na jakie kamery sie zdecydowac.
  • #12 2597977
    kfiat
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    przy zastosowaniu kamer 12 V faza nie ma najmniejszego znaczenia.
  • #13 2598815
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    kfiat napisał:
    przy zastosowaniu kamer 12 V faza nie ma najmniejszego znaczenia.

Dlaczego nie? - a jeżeli zasilacze będą wpięte pod różne fazy? chodzi o separację w transformatorze ? - a jak zasilacz przetwornica - także nie będzie problemu?

Pzdr
  • #14 2602069
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    freddd napisał:
    [b]
    1. czy moge zasilac kamery bezposrednio z linii 12V komputera? to chyba wygodne rozwiazanie, bo zadnych dodatkowych zasilaczy nie musze podlaczac, wystarczy ze do kazdej z kamer pociagne osobny kabel 2-zylowy. A zasilacz komputerowy spokojnie pociagnie te dodatkowe kilka amperkow.

Kilka amperków... ?? ile kamer chcesz podłączyć? (max z grzałką musisz liczyć 0,3A przy 12V) jaki zasilacz masz w komputerze? Podejrzewam, że jego moc dobierałeś pod konkretny pobór prądu podzespołów komputerowych, jeżeli kupiłeś gotowy zestaw - to wogóle zapomnij o "zapasie" w zasilaczu.

freddd napisał:

2. jaki kabel uzyc do zasilania? z tego co znalazlem to 2x0.5mm, ale moze warto grubszy? czy nie warto?
    czy musi to byc linka, np. glosnikowy. Czy moge uzyc druta, takie jak kable telekomunikacyjne sprzedaja nieraz w szpulkach.

Na jaką odległość? Czym dłuższa "nitka" musisz zwiększać przekroje przewodów - tym bardziej dla napięcia 12V - które na długich odcinkach spada i zaczynają się perypetie z obrazem z kamer i ich pracą. Telefoniczne - takich na pewno osobiście bym nie położył - dla czujki alarmowej owszem ale nie dla kamery z obudową.

freddd napisał:

3. Jaki kabel BNC?? Z tego co znalazlem to RG6 jest o wiele lepszy niz RG58/59. Natomiast Rg6 jest tez tanszy, bo szpulka 100m kosztuje ok 30zl, a RG58 conajmniej 2x wiecej. Wiec gdzie tu logika??
    Moze one roznia sie gruboscia, i wtyki zaciskane BNC nie zmiejszcza sie na Rg6 ? wiec musze zastosowac rg58

Kabel BNC? - czy przewód koncentryczny? - do 50metrów możesz najtańszy pojedyńczo ekranowany - powyżej tego staram się zakładać dobre przewody antenowe - kiedyś poruszany był tu temat przewodu (jakości), jego długości i wpływu na obraz - opinie i przypadki były b. różne. Lepiej "dmuchać na zimne" - wszystko zależy od miejsca ich instalacji, tzn obecności innych źródeł zakłóceń.

freddd napisał:

4. Co jest lepsze: kamera z podswietlaniem IR, czy sama kamera a obok halogen reagujacy na ruch ktory i tak rozswietli caly teren. Tzn chodzi mi o to w ktorym przypadku bedzie lepszy obraz. Bo nie wiem na jakie kamery sie zdecydowac.

"Cały teren" - ... ;) wystarczy taki oświetlacz podczerwieni: http://www.aldom.pl/katalog_produktow/cctv/promienniki_podczerwieni/rs20230________/

Musisz określić jaki obszar obserwacji Cię interesuje.
    Jak halogen nie zareaguje na ruch, albo zostanie wyłączony prąd ... ? Miejsce obserwowane powinno być oświetlone cały czas.

Napisz konkretnie co ma być chronione, obiekt, jego wielkośc, znaczenie.
    Pzdr
  • #15 2602371
    freddd
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    kasprzyk napisał:

ile kamer chcesz podłączyć? (max z grzałką musisz liczyć 0,3A przy 12V) jaki zasilacz masz w komputerze?

dzieki za odpowiedzi!
    do 16 kamer, ale ze wzgledow finansowych bede je stopniowo dokupywal.
    zasilacz w komputerze (barton 2800+) mam Tagan 480W wiec ma duza nadwyzke mocy.
    Niestety caly komputer już zuzywa jak narazie ok. 140W :( wiec w przyszlosci chce kupic Dell'a PIII933 ktory ma zasilacz 110W i napewno bedzie zuzywal polowe tego co moj aktualny komp.

Cytat:

Na jaką odległość? Czym dłuższa "nitka" musisz zwiększać przekroje przewodów -

tez tak teraz znalazlem w necie, zeby lepiej nie oszczedzac na kablach zasilajacych po spadek juz o 1V moze spowodowac pogorszenie sie obrazu. Kamery bede mial na roznych odleglosciach, kilkanascie metrow, ale 70-80tez, wiec kupie 1mm^2

Cytat:

Kabel BNC? - czy przewód koncentryczny? - do 50metrów możesz najtańszy pojedyńczo ekranowany - powyżej tego staram się zakładać dobre przewody antenowe - kiedyś poruszany

teraz juz wiem, tylko pelny miedziany, czyli rdzen miedziany, i oplot tez miedziany, koszt ok 60zl za 100m.
    I tez znalazlem ze musi byc rg-58, 75ohm, i wtyki BNC tez musza byc 75ohm, tylko jak je rozpoznam bo z wygladu chyba wogole sie nie roznia od tych 50ohm.

Cytat:

"Cały teren" - ... ;) wystarczy taki oświetlacz podczerwieni: http://www.aldom.pl/katalog_produktow/cctv/promienniki_podczerwieni/rs20230________/
    Musisz określić jaki obszar obserwacji Cię interesuje.
    Jak halogen nie zareaguje na ruch, albo zostanie wyłączony prąd ... ? Miejsce obserwowane powinno być oświetlone cały czas.

wow! niezla cena za ten oswietlacz :D
    gdyby tylko nie bariery celne to sprzet najlepiej by bylo zamawiac z honk-kongu, cala elektronika tam tania jak barsz, kilkakrotnie mniej niz u nas.

rzeczewiscie.. musi byc ciągłe podswietlenie bo przeciez inaczej kamera nie wykryje zadnego ruchu.. o tym nie pomyslalem. Czyli pozostaje mi ekonomiczne podswietlanie zarowkami energooszczednymi i zastosowanie czulych kamer B/W 0,02 lux. A halogeny wlaczajace sie na ruch to jako dodatkowe oswietlenie.
    Na terenie gdzie bede to instalowal sa rozne budynki i krzaki, wiec musi byc duzo kamer bo jest duzo zakamarkow, i nie wystarczy tylko jedna lampa IR.
  • #16 2602498
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Witam

Ja zamierzam zakupić taką kamerę: http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/flypa...=&ps_session=26a4c038740fcd83421b3b84c07d0d2e

Oświetlacze podczerwieni - to drogi interes - diodowe zużywają mniej prądu - jednak ich żywotność jest stosunkowo krótka i ceny wysokie.

Dlatego lepiej pomyśleć o czułej kamerze + oświetlenie lampą czy halogenem.

Pzdr

A przebitka cenowa .... na tym sprzęcie w Polsce to masakra.. ;)
  • #17 2671301
    PRAKTYKANT
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    freddd --->

Witam…Mam dla ciebie niemiłą niespodziankę…
    Piszesz że chcesz zainstalować system który jak zrozumiałem będzie tobie wykrywał ruch na zewnątrz obiektu..
    Ja u siebie tak zrobiłem karta DVR 200kl/s 8 kamer kamery czarnobiałe z bardzo dobrym obiektywem ( obiektyw nieraz ważniejszy niż sama kamera )oświetlenie lampami energooszczędnymi 18w i widać jak wdzień , o wykrywaniu ruchu nie pomyślałem ze będzie on wyzwalany prawie wszystkim!!! Tak tu w kilku punktach napisze jakie :
    W nocy :

1.światła przejeżdżającego samochodu
    2.wiatr poruszający krzakiem , papier kulający się po ziemi itd.
    3. moja zmora to pająki robią sobie sieć na kamerach bo ciepło im tam i każdy ich ruch ALARM.!! trza chodzić z miotłą i sciągać blech..
    4. Deszcz , śnieg , liście itd.
    5.Przelatujący nietoperz –tu można pocudować z czułością detekcji ale niewiele można zrobić kiedy chce się mieć pewność że wykryje nam intruza ubranego z reguły w jakieś ciemne rzeczy a system wykrywania ruchu działa na zmianę jasności obrazu

W dzień :
    j/w
    1. Zmiana światła słonecznego przy wietrznej pogodzie i chmurach ( masakra )
    Więc system detekcji w tych tak zwanych programach dozorujących nie nadaje się kompletnie do stosowania na zewnątrz..
    Ja już zaczynam cudować z barierami podczerwieni które można podłączyć do systemu i na pewno nie będzie tyle fałszywych alarmów na które się człowiek uodparnia i potem nie reaguje.

Ogólnie działa to ok..ale wykrywanie ruchu …
    Pozdrawiam..

Podsumowanie tematu

✨ Do podłączenia 6 kamer do komputera najprościej użyć ośmiowejściowej karty rejestrującej, dostępnej m.in. na stronach dipol.com.pl, delta.poznan.pl czy Allegro. Kamery należy połączyć kablem koncentrycznym 75 Ω (np. RG-58 lub RG-6) z wtykami BNC oraz osobnym kablem zasilającym 12 V, najlepiej o przekroju minimum 1 mm², z pełnym miedzianym rdzeniem i oplotem, aby uniknąć spadków napięcia i pogorszenia jakości obrazu. Zasilanie kamer powinno pochodzić z jednego punktu, aby uniknąć problemów z różnicą faz i potencjałów, co może powodować zakłócenia. W przypadku dłuższych odległości (powyżej 50 m) zaleca się stosowanie wysokiej jakości przewodów antenowych. Obiektywy kamer dobiera się w zależności od miejsca instalacji: szerokokątne (2,8-12 mm) do pomieszczeń, a z auto irysem do zastosowań zewnętrznych. Jakość kamer powinna wynosić minimum 480 linii, a regulowane obiektywy są obecnie dostępne w przystępnych cenach. Alternatywą dla kart są rejestratory typu Stand-Alone z różną liczbą wejść, często działające na Embedded Linux, oferujące standardy TCP/IP, USB i FireWire, jednak ich cena jest wyższa. Do oświetlenia nocnego lepiej stosować czułe kamery z oświetleniem halogenowym niż drogie oświetlacze podczerwieni. Przy wyborze sprzętu warto zwrócić uwagę na jakość kabli i zasilaczy, a także na odpowiednie dopasowanie impedancji (75 Ω) w kablach i wtykach BNC. Oprogramowanie do rejestracji obrazu zależy od używanego sprzętu, często dostarczane jest wraz z kartą lub rejestratorem. W dyskusji pojawiły się linki do sklepów i forów tematycznych, które mogą pomóc w doborze i konfiguracji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA