logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ktoś otworzył z zewnątrz zamknięte okno?

martinpl 09 Lut 2006 20:24 2868 7
  • #1 2281875
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 36
    wiem ze pytanie nie zwiazane z elektronika, ale jak narazie elektroda zawsze mi pomagala i dlatego tez i tym razem tu sie zwaracam

sytuacja wyglada tak ze do domu na dzialce ktos mi sie wlamal poprzedniej nocy (na 100% wszedl przez okno, padal snieg i slady ida tylko do tego okna, przy drzwiach nawet nie stal nikt od kilku dni), dzis tam zajezdzam - okno otwarte, zero sladow uzycia sily fizycznej, futryny nie zarysowane, bolce w zamku cale, zawiasy proste, ale jednak ktos wszedl bo narobil balaganu i zginelo kilka rzeczy, w tym kosiarka za 1300zl :|
    jak to zrobil zlodziej? okno jest plastikowe, 5 komorowe, standardowe, marki w tej chwili nie pamietam, ale one wszystkie na podobnych profilach sa robione, podobno jak namarzaja to mozna je stukajac otworzyc, to prawda?

prosze o jakas opinie lub cos, a jak cos moze byc potencjalna informacja dla zlodzieja, to zeby im zycia nie ulatwiac to prosze o wiadomosc prywatna

prosze o pomoc...
  • Pomocny post
    #2 2282147
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 670
    Witam

Myslę, że temat należałoby pzrenieść do działu Zabezpieczenia ..

Miałem podobną sytuację po której zaraz klient kazał zainstalować sobie alarm.
    Okno w domku - PCV - zostało wystawione i bez najmniejszych śladów zniszczenia oparte o ścianę. W domku były wiertarki i inny sprzęt - jednak złodziej potrzebował tylko zlew i kibelek ;) i to znikło.
    Fachowcy twierdzili, że tego typu okna wystawia się w kilka minut...

Pzdr
  • #3 2282456
    intelsat
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    zbyt dużo nie wiem w tym temacie ale pewne typy okien pcv da się otworzyć z zewnątrz na 100% . Złodziej z góry wie które są do ruszenia. Otwarcie prawdopodobnie zajmuje kilka minut
  • #4 2282484
    martinpl
    Poziom 27  
    dziekuje za zabranie glosu, a moze ktos wie jak sie przed tym zabezpieczyc? jak to prawda ze takie okno sie domenotuje w kilka minut to jak one dostaja jakis atest?

prosze o przeniesienie temu do dzialu Zabezpieczenia
  • #5 2286139
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    Musisz założyć w oknie zawiasy antywyważeniowe.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #6 2286735
    martinpl
    Poziom 27  
    czy da sie je zamontowac w kazdym standardowym plastikowym oknie? i jaki jest szacunkowy koszt?
  • Pomocny post
    #7 2287289
    embros
    Poziom 24  
    Ocena: 53
    Witam!
    O ile się orjentuje to tak. Musisz popytać u producenta okien. W moim przypadku nie wiedziałem że założyli mi blokady. Wyszło dopiero przy próbie włamania. Nie mogli otworzyć okna u mnie więc poszli do sąsiada i otworzyli okno przy pomocy łużki do kół.
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #8 2900121
    martinpl
    Poziom 27  
    zamontowalem alarm, a na zime bede blokowac okna swoim patentem :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem włamania do domu przez plastikowe, pięciokomorowe okno PCV, które zostało otwarte z zewnątrz bez śladów użycia siły fizycznej, z nienaruszonymi bolcami zamka i zawiasami. Uczestnicy potwierdzili, że niektóre typy okien PCV można otworzyć z zewnątrz w kilka minut, co stanowi poważną lukę bezpieczeństwa. Zalecane jest stosowanie zawiasów antywyważeniowych, które utrudniają otwarcie okna od zewnątrz. Montaż takich zabezpieczeń jest możliwy w standardowych oknach plastikowych, jednak warto skonsultować się z producentem. Dodatkowo sugerowano instalację alarmu jako skuteczną ochronę przed włamaniem. Wskazano, że złodzieje często wykorzystują proste metody, np. podważanie okna przy pomocy narzędzi takich jak łyżka do kół. Autor planuje blokować okna na zimę własnym sposobem oraz zainstalował alarm.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA