logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2: Brak dostępu do Internetu przy dwóch kartach sieciowych

Andzio 09 Lut 2006 22:19 26435 9
REKLAMA
  • #1 2282598
    Andzio
    Poziom 12  
    Na komputerze mam dwie karty sieciowe. Jedna jest do wewnętrznej sieci lokalnej, druga do wyjścia na Internet. Na kompuerze jest zainstalowany Windows XP SP2, Cel2200, 1 karta sieciowa Realtek wbudowana w płytę, druga 3Com na PCI obie 10/100 Base-T. Problem polega na tym, że po starcie systemu, kiedy obie karty są włączone mam dostęp do wewnętrznej sieci loklanej, a nie mam dostępu do sieci Internet - za pomocą drugiej sieciówki (nie idą pingi do pierwszego rutera, ani do urządzenia dostępowego, strony www nie otwierają się itp.). Kiedy wyłączę pierwszą sieciówkę automatycznie dostają dostęp do sieci Internet. Chodzi o to, żeby dostęp do Internetu był po włączeniu komputera (dostęp do wewnętrznej sieci loklanej nie jest tak bardzo istotny). Zamiana kart sieciowych nie wchodzi w rachubę, ponieważ dostęp do Internetu i wewnętrznej sieci jest dozwolony dla określonych adresów MAC i nie ma co kombinować. Czy ktoś wie, czy w XP jest robione, że któraś z kart sieciowych jest domyślna? Czy dwie karty na jednym kompie powinny działać bezproblemowo tzn. jednoczesny dostęp do Interntu i wewnętrznej sieci, czy jest to specyfika Windows-a, że przy dwóch kartach się knoci?
    Na pewno na komputerze nie ma włączonej zapory, nie ma także firewall-a, ani innych blokad. Karta z dostępem do Internetu ma przyznawany adres IP i DNS-y dynamicznie, z kolei ta używana do sieci wewnętrznej ma statycznie przypisany adres, bramę i DNS-y.

Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 2282694
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    A mógłbyś opisać jak masz skonfigurowane obie karty we właściwościach połączeń? To ułatwi sprawę.
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #3 2282777
    [GD]-Zami
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Obie karty powinny dzialac na raz . Ja mam tak ze wpiete sa dwie karty z jednej mam internet a druga to wewnetrzna siec ( drugi komputer ) od czasu do czasu musze przeslac pliki co nie blokuje mi internetu na 1 komputerze , internet caly czas dziala . Kart moze byc wiecej ;) i dziala to bez zarzutu .
    W ustawieniach 2 karty mam wpisane tylko statyczny adres IP oraz maske podsieci moze wywal ta bramke i dns .
  • #4 2282911
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Andzio napisał:

Na pewno na komputerze nie ma włączonej zapory, nie ma także firewall-a, ani innych blokad. Karta z dostępem do Internetu ma przyznawany adres IP i DNS-y dynamicznie, z kolei ta używana do sieci wewnętrznej ma statycznie przypisany adres, bramę i DNS-y.

Na 100% masz ustawioną taką samą podsieć na obu kartach.
    Wklej wynik polecenia

ipconfig /all

Ustaw na sieciówce lokalnej IP z innej podsieci niż dostajesz z DHCP dla karty "internetowej".
    np. 192.168.10.1 / 255.255.255.0

Dodatkowo nie wpisuj niczego w pola DNS i brama dla karty obsługującej siec wewnętrzną.
  • #5 2283671
    Andzio
    Poziom 12  
    Nistety podsieci są diametralnie różne.
    Poniżej

Microsoft Windows XP [Wersja 5.1.2600]
    (C) Copyright 1985-2001 Microsoft Corp.

C:\Documents and Settings\rarendarski>ipconfig /all

Konfiguracja IP systemu Windows

Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : RArendarski
    Sufiks podstawowej domeny DNS . . . . . . :
    Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Nieznany
    Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
    Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
    Lista przeszukiwania sufiksów DNS : zak.com.pl

Karta Ethernet HIS:

Sufiks DNS konkretnego połączenia : zak.com.pl
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : Karta Realtek RTL8139 Family PCI Fas
    t Ethernet NIC
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-E0-18-E9-F8-E9
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
    Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.2.2
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.2.1
    Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 10 lutego 2006 08:20:21
    Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 12 lutego 2006 08:20:21

Karta Ethernet ZAK:

Sufiks DNS konkretnego połączenia :
    Opis . . . . . . . . . . . . . . : 3Com OfficeConnect 10/100 Network In
    terface Card (3CSOHO100B-TX)
    Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-04-75-B3-32-F6
    DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
    Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 172.22.1.147
    Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
    Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.22.20.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 172.22.5.135
    172.22.7.83

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno. Najśmieszniejsze jednak jest to, że po włączeniu i wyłączeniu karty do wewnętrznej sieci wszystko wraca do porządku. Czyli działają obie. Niestety po restarcie komputera wszystko wraca do stanu początkowego, czyli działa sieć wewn. a nie działa Internet.
  • Pomocny post
    #6 2283733
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Usuń 2 poniższe wpisy :

Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.22.20.1
    Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 172.22.5.135
    172.22.7.83

i wszystko powinno działać.

Tak na marginesie - skąd wytrzasnąłeś takie DNS'y ?

Dodano po 4 [minuty]:

Andzio napisał:
    Jeszcze jedno. Najśmieszniejsze jednak jest to, że po włączeniu i wyłączeniu karty do wewnętrznej sieci wszystko wraca do porządku. Czyli działają obie. Niestety po restarcie komputera wszystko wraca do stanu początkowego, czyli działa sieć wewn. a nie działa Internet.

To akurat jest całkiem normalne.
    Windows nie potrafi używać 2 bram domyślnych jednocześnie. Jak wyłączasz połączenie lokalne to ustawia domyślny routing na 192.168.2.1.
    Nie zmienia tego ponowne załączenie połączenia.

Przy starcie wybiera na domyślny routing bramę z połączenia lokalnego, ponieważ jest szybciej niż dane uzyskane z serwera DHCP.
  • REKLAMA
  • #7 2283897
    Andzio
    Poziom 12  
    Te śmieszne DNS są z naszej wewnętrznej sieci. Poprzez wewnętrzną sieć można też wyjść do Internetu, ale przez serwer proxy + firewall. Niestety Internet w tej sieci działa katastrofalnie, więc wszyscy kombinują jak mogą :D.

Dodano po 1 [godziny] 27 [minuty]:

Zlikwidowanie bramki domyślnej w konfiguracji karty sieciowej do sieci lokalnej usprawniła całą sytuację :D:D:D. Dzięki za pomoc. Temat uważam za zamknięty :D
  • REKLAMA
  • #8 4386592
    ziemson

Poziom 16  
    Ocena: 4
    Mam podobna sytuacja jak kolega, ktory rozpoczal watek. Ja mam jednak pytanie z innej beczki. Siec LAN mam w pracy i jest mi potrzeba do pracy tylko w sieci lokalnej. Mam natomiast dodatkowo dostep do wlan. Ustawilem wiec recznie IP i maske dla lan bez bramy, a na wlan wszystko na auto. Oczywiscie wszystko dziala jak powinno po lan mam tylko siec lokalna a po wlan dostep do internetu. Mam tylko obawy, ponieaz nasz admisnistrator nie wie o istnieniu wlan i boje sie o ew. knsekwencje. Czy jest mozliwosc, ze administrator zauwazy, ze moj komp jest podlaczony do dwoch sieci? Potencjalnie narazam firme na niebezpieczenstwo, mam wiec obawy:)
    Konto firmowe:
    PTControl Z.Smyk, R.Karczewski Sp.J.
    Montwiłła 55, Grodzisk Mazowiecki, 05-825
  • #9 5249026
    Dyklu
    Poziom 11  
    Odświeżę temat, bo chciałbym spytać czy jest taka techniczna możliwość że jak mam w kompie 2 karty sieciowe i obie podłączone do internetu (z różnych sieci) to na jednej bedą mi chodziły stronki, poczta, gg a z drugiej bedze ciągnął torrent, emul czy coś... ???
    1. karta - LAN a druga WLAN
  • #10 7226733
    sterydall
    Poziom 11  
    Dyklu napisał:
    Odświeżę temat, bo chciałbym spytać czy jest taka techniczna możliwość że jak mam w kompie 2 karty sieciowe i obie podłączone do internetu (z różnych sieci) to na jednej bedą mi chodziły stronki, poczta, gg a z drugiej bedze ciągnął torrent, emul czy coś... ???
    1. karta - LAN a druga WLAN

przyłączam się do pytania

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na komputerze z systemem Windows XP SP2 zainstalowano dwie karty sieciowe: wbudowaną Realtek RTL8139 oraz 3Com PCI, obie 10/100 Base-T. Problem polegał na braku dostępu do Internetu, gdy obie karty były aktywne – dostęp do sieci lokalnej działał, ale połączenie internetowe przez drugą kartę nie funkcjonowało (brak pingów do routera i urządzenia dostępowego, brak ładowania stron WWW). Po wyłączeniu karty lokalnej Internet działał poprawnie. Przyczyną było ustawienie bramy domyślnej i serwerów DNS na obu kartach, co w Windows XP powoduje konflikt, gdyż system nie obsługuje jednoczesnego korzystania z dwóch bram domyślnych. Rozwiązaniem było usunięcie bramy domyślnej i wpisów DNS z karty sieciowej do sieci lokalnej, pozostawiając je tylko na karcie internetowej. Dodatkowo zalecano, aby adresy IP obu kart należały do różnych podsieci, co było spełnione. Po tych zmianach dostęp do Internetu działał poprawnie przy włączonych obu kartach. W dyskusji pojawiły się także pytania o możliwość jednoczesnego korzystania z dwóch kart sieciowych do różnych celów (np. LAN i WLAN) oraz o wykrywalność takiej konfiguracji przez administratorów sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA