logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ferguson FTV28FW1 - obraz rozciągnięty i zrolowany, brak dźwięku na SCART

arko 09 Lut 2006 22:54 1461 7
REKLAMA
  • #1 2282781
    arko
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Telewizor jak w temacie chassi 11AK45B5. Klient mowi ze stalo sie to wszystko jednoczesnie i nagle.
    Na kazdym programie obraz jest rozciagniety w prawa strone ale nierownomiernie. Mniej wiecej widac to na zdjeciu (zdjecia byly zrobione po odbiciu od szyby na scianie). Po przelaczeniu na SCART obraz jest zrolowany kilkukrotnie i nie ma tresci obrazu ani dzwieku.
    Wymienilem mnostwo kondensatorow, cewki, STV9379FA i nic to nie zmienilo.
    Ostatnio wykosztowalem sie na procesor (VDP3130Y B2), bo juz nie mialem pomyslu ale to tez byl chybiony strzal.
    Wszystkie napiecia sa w porzadku bez zaklocen.

W chwili obecnej nie mam zielonego pojecia gdzie mam szukac usterki. Walczyl ktos z czyms podobnym?????
    Bede bardzo wdzieczny za kazda podpowiedz.
    Załączniki:
    • Ferguson FTV28FW1 - obraz rozciągnięty i zrolowany, brak dźwięku na SCART scart.jpg (18.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Ferguson FTV28FW1 - obraz rozciągnięty i zrolowany, brak dźwięku na SCART text.jpg (50.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2282919
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    A podstawiałeś zawartość pamięci ??
    Czy regulacje w trybie cos daja ??
  • REKLAMA
  • #3 2283031
    arko
    Poziom 15  
    Pamieci nie podmienialem bo nie mam zawartosci. Jesli ktos ma wsad to z checia sprawdze. Jesli wsadze czysta to nie wiadomo czy ruszy telewizor i jak to pozniej wszystko poustawiac....
    Nic nie moge znalesc to tego modelu i nie mam pojecia jak wejsc w tryb serwisowy :cry:
    Jakis Thomson chyba powinien pasowac?
  • REKLAMA
  • #5 2326776
    arko
    Poziom 15  
    Troche z nim powalczylem ale ciagle nic...
    Podstawilem pusta pamiec ale tv nie chcial ruszyc.
    Odlaczylem tranzystor od korekcji (9NQ20T) i obraz byl prawidlowy ale pomniejszony. Sygnal na jego bramce wydaje sie prawidlowy.....

Ma ktos pomysl jak to ugrysc????
    Pozdro
  • REKLAMA
  • #7 2341745
    arko
    Poziom 15  
    Kondensator wymieniony i napewno dobrze wlozony.
    Na pustej pamieci nie rusz, a wsadu nie mam do podstawienia.

Ciagle stoi i czeka na naprawe........
  • #8 2658276
    arko
    Poziom 15  
    Problem udalo sie rozwiazac.

Podstawilem pamiec z podobnego chassi.
    Troche dodatkowych regulalcji + wymiana wszystkich elek w zasilaczu.

Temat zakonczony

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Ferguson FTV28FW1 z chassis 11AK45B5 wykazywał problem z obrazem rozciągniętym nierównomiernie w prawo na wszystkich programach oraz z obrazem zrolowanym i brakiem dźwięku na wejściu SCART. Wymieniono wiele kondensatorów, cewek oraz układ STV9379FA, a także procesor VDP3130Y B2, jednak problem pozostał. Wszystkie napięcia były stabilne i bez zakłóceń. Próby podmiany pamięci EPROM nie powiodły się z powodu braku oryginalnego wsadu, a telewizor nie uruchamiał się na pustej pamięci. Po odłączeniu tranzystora korekcji (9NQ20T) obraz był prawidłowy, lecz pomniejszony. Wskazano na możliwość problemu z kondensatorem C619 (1uF/400V) lub konieczność podmiany EPROM. Ostatecznie problem rozwiązano przez podstawienie pamięci z podobnego chassis, wykonanie dodatkowych regulacji oraz wymianę wszystkich elektrolitów w zasilaczu, co przywróciło prawidłową pracę telewizora.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA