logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór wzmacniacza do głośników 180W 8 Ohm, modele z lat 90-tych do 400 zł

WOJTEK-BO 10 Lut 2006 00:57 1848 5
REKLAMA
  • #1 2283281
    WOJTEK-BO
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.
    Potrzebuję wzmacniacz,który poradzi sobie z głośnikami o mocy 180 W-8 Ohm.Preferuje raczej modele oparte na tranzystorach (początek ,połowa lat 90-ch),bez żadnych pilotów,wyświetlaczy itp bajerów.Musi być "prosty",żeby w przypadku awarii nie trzeba było wymieniać połowy "bebechów".Nie mam raczej doświadczenia w tej kwestii,ale z opinii na różnych forach widzę,że stare dobre Made in Japan to dobry wybór.No i jeszcze cena-max do 400 zł.Znalazłem kilka ciekawych modeli na Allegro:
    Pioneer A-616
    Akai AM-47
    Onkyo Integra A-8450
    Z góry dziękuję za każdą FACHOWĄ poradę bo prawdę mówiąc to już się gubię przeglądając dziesiątny z kolei wzmacniacz:|Jedni piszą,że jest np bardzo dobry i wart swojej ceny a zaraz ktoś inny twierdzi,że to szajs i nigdy by go nie kupił.Takie opinie naprawdę bardziej szkodzą jak pomagają.Pozdrawiam i liczę na Waszą pomoc.

Ps.Za tydzień robię imprezę i muszę coś zakupić.:D
  • REKLAMA
  • #2 2283891
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    A zakup sobie końcówkę mocy Hollywood 2x200W za 350zł na Allegro... ? Sam kupiłem i jestem b. zadowolony, podłączam pod to mikser i śmiga aż miło. Co do wzmacnaczy z serii "estrada lat 90" to może trochę starszy, ale jednak...eltron 100 U . Dlaczego? 1. Tani 2. Niezawodny 3. Jak się spsuje to naprawisz go bardzo szybko i TANIO.
    Z tych co wymieniłeś to polecałbym jednak Onkyo Integra, ponieważ jego dużą wytrzymałośc gwarantuje sam prestiż firmy... Akai gra jakby ktoś jeździł piłą mechaniczną po głowie a Pioneera nie lubię (po tym jak 3 razy z rzędu upaliła się końcówka).
  • REKLAMA
  • #3 2284163
    BARNI_GDYNIA
    Poziom 19  
    Ocena: 22
    przedewszystkim zalezy jak chcesz eksploatowac ten wzmacniacz , czy chcesz na nim napier**** muzyką czy chcesz sobie z kultura posłuchac muzyki :) mi osobiscie nie robi ruznicy czy wzmacniacz ma byc na tranzystorch czy na hybrydach ale to juz indywidualna sprawa nie zakładaj z góry ze wzmacniacz sie upali i bedzie problem z naprawą , jezeli bedziesz go dobrze uzywał to problemów nie bedzie :) z tych trzech wymienionych modeli najbardziej przychylny jestem ONKYO , akai tez fajny wzmacniacz ale to jednak według mnie nie to samo :) a co do pioneera jakos tez nie mam przekonania z założenia :) polecam również wzmacniacze firmy technics pewnie tez nawet znalazł bys jakąś starsza wersje yamahy - tez nie sa złe te wzmacniacze :) ,co do opini kolegi wyżej to o hoolywodach juz było gadane na elektrodzie i to nie mało :] jak narazie nie znalazłęm ani jednej pozytywnej opini na temat tego wzmaka a co do eltrona to uwazam ze za 400 złoty mozna jednak zainwestowac w sprzet pare półek wyższy niż eltron...... pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #4 2284640
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Jedni lubią rybkę , inni pipkę , jeszcze inni Holyłódź . Ale to jeszcze nie powód , aby pisać bzdury o pile mechanicznej . Z wymienionych wzmacniaczy akurat Akai ma najbardziej neutralne brzmienie . Pioneer jest bardziej mataliczny , z podbarwioną górą i dobrze kontrolowanym basem . Napisz może jakie masz kolumny , to będzie łatwiej coś doradzić .

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2285098
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    ja polecam pioneera jest bardzo mocnym wzmacniaczem cos kolo 2x120w sin sam planuje kupic lecz model wyzej :) a co do hoolywoda to STANOWCZO NIE POLECAM to co siedzi w srodku to smiech na sali wieksze radiatory ma 20letnia unitra
  • #6 2287305
    WOJTEK-BO
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    No więc tak,żeby się nie wymądrzać to powiem krótko o co mi chodzi.
    Kolumny mam firmy CAT,trójdrożne, w sinusie 180 watt,muzycznej 300,impedancja 8 ohm,28-22000 hz.Średnio raz w miesiącu prowadzę jakies imprezy typowo taneczne.Do wzmacniacza potrzebuję podłączyć mikser i laptop.Jestem takim okazjonalnym "didżejem" dlatego nie chcę się rzucać na jakieś drogie okazy.Sam mam w domu amplituner Onkyo i jestem z niego bardzo zadowolony,ale nie chcę go targać po imprezach bo mi szkoda.Przeglądam oferty na allegro,ale niestety nie mam czasu na licytację i czekanie do końca.Lubię konkretnie wiedzieć ile mam zapłacić a nie zawsze jest taka możliwość.Wzmacniacz nie będzie eksploatowany nadmiernie.Zależy mi na tym żeby się nie "męczył" przy tych kolumnach.Opisałem to jak laik,ale w innym razie bym tu nie trafił:D

Dodano po 58 [minuty]:

Żeby zawęzić poszukiwania przeglądnąłem sobie na allegro modele Onkyo i kilka jest dosyć ciekawych.Może niech ktoś sie pofatyguje i doradzi mi,który z nich jest najbardziej godny uwagi .
REKLAMA