logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apel o poprawność ortograficzną w postach na forum - szacunek dla języka

aldus 11 Cze 2002 22:21 1319 3
REKLAMA
  • #1 19247
    aldus
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich uczestników tego forum i osoby jedynie czytające posty. Ten post nie ma związku z monitorami, ale dotyczy tematu jak najbardziej aktualnego na tym forum. Chodzi o ortografię. Panowie litości!!! Nie chcę nikogo urazić, rozumiem też, że posty pisze się szybko - wiadomo, czas to pieniądz. Nie chcę też powiedzieć, że wszyscy uczestnicy robią błędy. Miejmy jednak choć trochę szacunku dla języka, którym się posługujemy. Nie usprawiedliwiajmy się stwierdzeniem, że tekst napisany z pominięciem zasad ortografii też zostanie zrozumiany. Umiejętność komunikowania się i precyzyjnego przekazywania wiadomości to gwarancja, że zostaniemy właściwie zrozumiani, a o to przecież chodzi na tym forum.
    Pozdrowienia, Aldus.
  • REKLAMA
  • #2 19362
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Niektórzy bywalcy tego forum sugerowali kiedyś, że prawdziwy fachowiec nie musi znać słowniczka ortograficznego na pamięć, ja popieram Aldusa, forum jest publiczne, wypadałoby zwracać uwagę na to, co się pisze.
  • REKLAMA
  • #3 19385
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Popieram kolegę Aldusa w tym temacie. Będę bardziej brutalny chociaż zdaję sobie sprawę że to nie dotrze do ludzi którzy mienią się serwisantami a są po prostu niedouczonymi absolwentami(gimnazjum,technikum,liceum,uczelni itp.), a co gorsze nie chcą bądź nie zależy im na tym aby "wydorośleć".Oczywiście można serwisować sprzęt mając wiedzę techniczną i z tego żyć, ale poza profesją człowiek coś sobą stanowi i pozostaje w kręgu najbliższych,znajomych a nawet tych szarych użytkowników z których żyje. Jeżeli nie przykłada się wagi do ortografii to można oczekiwać rownież niedbałości w wykonywaniu codziennych czynności. Nie mam zamiaru zmieniać oblicza tego środowiska ale taka jest prawda i jeżeli ktoś nie chce tego zauważyc to jego sprawa.Tak jak każdy mam prawo wyrazić swój pogląd.
    Zgadzam się z Aldusem,że to nie jest temat na to forum,ale trudno oprzeć się pokusie włączenia w dyskusję.
  • #4 19542
    mdcs
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 45
    ...tak... a ja przy okazji zaapeluję o staranie się w utrzymywaniu miłej atmosfery na forum. Bardziej od błędów ortograficznych zasmucają mnie niemiłe odpowiedzi na posty. Ludzie... nawet jeśli się ktoś pomyli to czy trzeba go od razu degradować? Szczególnie dziwne jest mądrzenie się nie mając racji. Wszyscy tutaj to tylko ludzie... lecz nie wszyscy kulturalni...
    Pozdrawiam... m d c s
REKLAMA