logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD-Deck Synchro Pioneer - ile pinów w przewodzie 2,5mm jack?

dayus 10 Lut 2006 13:31 5246 6
REKLAMA
  • #1 2284620
    dayus
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Mam magnetofon kasetowy Pioneera z obsługa CD-DECK SYNCHRO.
    I czekam na przesylke CDeka Pioneera.

W magnetofonie jest wejscie CD-DECK SYNCHRO,a w CDeku wyjscie.
    Wiem,ze sa to wtyczki 2,5mm jack.
    Tylko nie wiem,czy 2 kabel starcza, czy raczej trzeba wiecej (3,4)?

Ma ktos schemat takiego wejscia/wyjscia, albo wie jakie piny sa potrzebne.
    gdybym mial jzu CDeka to miernikiem mozna by bylo sprawdzic na jakich pinach plynie napiecie,ale nei mam. A kabel chcialbym jzu zrobic, bo mam troche wolnego czasu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2314537
    dayus
    Poziom 21  
    Jest napisane,ze to kabel SR. Sr nie jest to czasem kabel to kontroli? Poniewaz z tylu sa jeszcze 2 wejscia/wyjscia. A SR w Pioneerze to system bezprzewowdowej obsługi.

Wsadzilem wtyczke mono do wejscia w magnetofonie i mierzylem miernikiem przejscia z 2 pinów w wejsciu magnetofona mam przejscie,ale z 3 pinu nie umiem znalesć przejscia na wtyczce mono(na minusie tej wtyczki powinno byc, nawet gdyby to bylo stereo,czy trio)
  • REKLAMA
  • #4 2315376
    zcu01
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Ten kabel to jedna żyła w ekranie,podłączony do jacka 2,5mm.Ekran to masa, żyła to koniec gorący.
  • REKLAMA
  • #5 2315641
    dayus
    Poziom 21  
    To tak mialem zrobione.Niestety nie zalaczalo mi odtwarzania w CD. Zaraz bede to przerabiał na 3,5mm stereo. ZObaczymy jakie bede efekty.

Dodano po 3 [godziny] 42 [minuty]:

Zainstalowalem wejścia w MC i CD 3,5mm stereo, popodlaczalem piny, wydaje mi sie,ze wszystko OK.

W MC i Cd sa 3 piny w tych wtyczkach, wszystkie je podlaczylem.

Da sie wlaczyc CD-Synchro na magnetofonie,lecz magnetofon nie zalacza PLAY w CD. Gdy skonczy sie pierwsza piosenka na CD, magnetofon wylacza nagrywanie.

Czy wszystkie DECki i CDeki pioneera sa ze soba kompatybilne?

Oryginalne wejscia w CD i MC byly na jacka 2,5mm ale jakiegos dłuższego, ktorego w Polsce nei da sie kupic :(
  • #6 2316817
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    ... tak wiec jeszcze raz - SR oznacza SYSTEM REMOTE - mozesz pilotem od receivera albo wzmacniacza obslugiwac magnetofon i inne komponenty np: CD), ktore sa "kompatybilne". urzadzenia maja znaczek SR! z tego co pamietam - ten pilot musi byc skierowany na wzmacniacz albo receiver, bo tylko te urzadzenie obsluguje pozostale komponenty (CD, Tape), poza tym nie mozna pomylic IN z OUT. jesli uzywasz cyfrowego polaczenia ze wzmacniaczem (TOS-LINK albo digital) wtedy nie mozna obslugiwac SR pilotem CD-player`a. wszystkie urzadzenia tzn. CD, tape i wzmacniacz/receiver musza byc jednoczesnie podlaczone. experymenty z innymi albo z "niekompatybilnymi" urzadzeniami nie prowadza do niczego, albo sa tylko "polsrodkiem". poza tym - wydaje mi sie, ze funkcja CD-synchro dziala TYLKO kiedy cd player jest zaprogramowany - tzn. przez PGM. w "normalnym" trybie nie ma synchronizacji. to tlumaczy fakt, ze po jednej piosence zatrzymuje sie - sproboj z programowaniem. jesli ktos wie lepiej, albo ma instrukcje obslugi - prosze o sprostowanie - nie mam chwilowo nic z nowych pioneerow. mam jedynie klasyki - jak np: tx-608, ct-f600 i sa-508 z 1979 roku. pierwsze "home" cd player`y pochodza z 1982-83 roku, byly bez pilota, ze nie wspomne o cd-synchronizacji... jak moj poprzednik "zcuo1" juz wczesniej wspomnial - do cd-synchro jest potrzebny "mono" jack - z innymi do tej pory sie nie spotkalem... albo jestes w "nie tej dziurce" :cry:
  • #7 2317039
    dayus
    Poziom 21  
    Jacków w moim CD z tyłu mam aż 3.
    Dwa jacki sa 3,5mm IN/OUT do SR.
    Jeden jack 2,5mm do CD-Deck Synchro (juz przerobiony na 3,5mm)

No ale dlaczego ma byc mono,skoro są 3 calkiem inne wyprowadzenia? Napsialem jzu w dziale schematy, o schemat do tych 2 urzadzen,wtedy bylo by mi łatwiej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy kabla do połączenia CD-Deck Synchro w magnetofonie Pioneer z odtwarzaczem CD tego samego producenta. W magnetofonie jest wejście CD-DECK SYNCHRO na wtyczkę 2,5 mm jack, a w odtwarzaczu CD wyjście. Pojawiły się wątpliwości, ile żył powinien mieć kabel – czy wystarczy przewód dwużyłowy (mono), czy potrzebne są trzy lub cztery żyły. Jeden z użytkowników zmierzył przejścia w wejściu magnetofonu i stwierdził, że kabel to jedna żyła sygnałowa i ekran jako masa. Jednak takie połączenie mono nie uruchamia odtwarzania CD. Próba zastosowania kabla 3,5 mm stereo z trzema pinami pozwoliła na włączenie funkcji CD-Synchro, ale magnetofon nie uruchamiał automatycznie odtwarzania CD. Wskazano, że funkcja CD-Synchro działa tylko przy kompatybilnych urządzeniach Pioneer i wymaga programowania (PGM) w odtwarzaczu CD. System SR (System Remote) umożliwia zdalne sterowanie pilotem wzmacniacza lub receivera, który kontroluje pozostałe komponenty, ale wymaga odpowiedniego połączenia i kompatybilności urządzeń. Oryginalne kable 2,5 mm jack do CD-Deck Synchro są trudne do zdobycia na rynku polskim. W magnetofonie i odtwarzaczu CD są także gniazda 3,5 mm jack do systemu SR, które mają trzy piny. Schematy połączeń i dokładne wyprowadzenia pinów nie zostały udostępnione, co utrudnia samodzielne wykonanie kabla.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA