logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

współpraca: 89cx051 i eeprom ?

iop_2 10 Lut 2006 21:04 1155 6
REKLAMA
  • #1 2286536
    iop_2
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam
    Znalazlem taki oto dokument. I mam pytanie czy jesli podlacze tak jak na tamtym schemacie ten uklad i eeprom to czy przy takim kodzie w C:

void main(void){
    int w;
    while(1){
    //tutaj sobie przypisuje wartosci w
    putchar(w);
    }
    }
    to co bedzie w w zostanie wyslane do tegoz eepromu ?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • doc0507.pdf (125.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2286783
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Tak, pod warunkiem, że funkcja putchar będzie zapisywała do tej pamięci :) a znając życie to ta funkcja robi całkiem coś innego (wysyła znak przez łącze szeregowe) więc nie. Mógłbyś chociaz pokazać ciało funkcji putchar (o ile sam ją pisałeś ewentualnie masz dostęp d jej kodu źródłowego)
  • REKLAMA
  • #3 2286816
    iop_2
    Poziom 11  
    A wiec to jest tak:
    wszystko jest robione na kompilatorze raisonance.. I tam tez symuluje uklad 89c51 a putchar jest wziety ze zwyklego "stdio.h". I jak np dam "w = 65" to przy symulowaniu, na UART wuwala mi "AAAAAAAAA..." . Wiec jak nie bedzie dzilac? :(
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2286863
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Nie, nie będzie no bo niby jak? UART to jedno a EEPROM na I2C to drugie.
    http://mikrokontrolery.net/8051_kurs_04.htm <- tu masz przykładowe I2C pisane dla chyba właśnie dla Raisonance, poczytaj PDFa od swojego EEPROMa i spróbuj jeszcze raz.
  • REKLAMA
  • #5 2288561
    iop_2
    Poziom 11  
    Wymagany jest plik naglowkowy I2C.H ktorego nie mam :(
    Pozdrawiam
  • #6 2288854
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    iop_2 napisał:
    Wymagany jest plik naglowkowy I2C.H ktorego nie mam :(
    Pozdrawiam

Czy to tak ciężko napisać te kilka linijek :?:

Piotrek
  • #7 2289890
    iop_2
    Poziom 11  
    Juz mam spokojnie ;)
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy współpracy mikrokontrolera 89C51 z pamięcią EEPROM oraz sposobu zapisu danych do EEPROM za pomocą funkcji putchar w języku C. Funkcja putchar standardowo wysyła znak przez interfejs UART, a nie zapisuje danych do pamięci EEPROM, dlatego bez odpowiedniej implementacji nie zapisze wartości zmiennej do EEPROM. Wskazano, że UART i EEPROM (komunikacja I2C) to różne interfejsy i do zapisu do EEPROM konieczne jest użycie protokołu I2C oraz odpowiednich funkcji. Podano link do przykładowej implementacji I2C dla mikrokontrolera 8051 w kompilatorze Raisonance. Autor zgłosił brak pliku nagłówkowego i2c.h, jednak ostatecznie potwierdził, że problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA