logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak łączyć elementy na płytce uniwersalnej, by uniknąć zwarć?

Archon_elektroda 10 Lut 2006 22:39 2196 7
  • #1 2287090
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    Witam. chciałbym zacząć swoją przygodę z elektronika i mam zamiar jak na razie zlutować kilka układów na płytkach uniwersalnych ale mam pytanie jakimi drucikami i po jakiej stronie łączy te elementy i jak najlepiej rozmieścić elementy na płytce aby nie było poźniej problemu np. ze zwarciem.
    Proszę o wyrozumiałość i kilka porad.[/img]
  • #2 2287190
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Gęstość upakoania elementów na płytce może być różna. Zależy od ilości miejsca i rozmiarów urządzenia, jakie chciałbyś uzyskać.
    Elementy łączymy specjalnym drucikiem w izolacji teflonowej (kynar), przewlekając go od strony elementów. Powodzenia.
  • #3 2287393
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    A gdzie to dostać(kupić) i ile to mniej więcej kosztuje?
  • #5 2287853
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    Dzięki bardzo. Myślałem że to jest droższe ale to jest tanie jak barszcz. Jeszcze raz dzięki
  • #6 2322420
    Archon_elektroda
    Poziom 10  
    A czy mógłbyś mi przysłać obrazek jakiegoś przykładowego połączenia tym kabelkiem
  • #7 4769810
    kam_jan
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam! Odświeżam temat, gdyż mam jedną wątpliwość. Czy kynar jest używany bez względu na wartości prądów w układzie, czy są jakieś ograniczenia?
  • #8 4770582
    Wojtek41
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Prąd ograniczony jest podobnie jak w innych przewodnikach gęstością. ( dla miedzi około 4A na mm kwadratowy powierzchni ) W przypadku kynaru nie jest on zbyd duży. Dlatego obwody zasilające prowadzi się zazwyczaj grubszymi przewodami. Dostosowanymi do wielkości przepływającego prądu.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/G%C4%99sto%C5%9B%C4%87_pr%C4%85du

Podsumowanie tematu

✨ Do łączenia elementów na płytce uniwersalnej zaleca się stosowanie cienkiego drutu w izolacji teflonowej, znanego jako kynar, który przewleka się od strony elementów. Gęstość upakowania elementów zależy od dostępnej przestrzeni i rozmiarów urządzenia. Kynar jest tani i dostępny na giełdach elektronicznych oraz w sklepach internetowych. Prąd maksymalny, jaki może przenieść drut kynarowy, jest ograniczony gęstością prądu dla miedzi, wynoszącą około 4A/mm², dlatego do obwodów zasilających stosuje się przewody o większym przekroju, dostosowane do natężenia prądu. W celu uniknięcia zwarć ważne jest odpowiednie rozmieszczenie elementów i prowadzenie połączeń od strony elementów, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń i zwarć.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA