logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-P6300 - poziome paski na wydruku, czy to uszkodzony bęben?

gienek 1 12 Lut 2006 00:27 1880 7
REKLAMA
  • #1 2291695
    gienek 1
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Witam Serdecznie!
    Mam problem z drukarką Panasonic KX-P6300 a raczej z samym kardridżem bo przkładałem go do dwóch różnych drukarek i efekt jest ten sam. Rozebrałem cały kardrridz na części, wyczyściłem wszystkie części, dałem nowy toner i jest to samo. Usterka wygląda w ten sposób że po poskładaniu wszystkiego i zrobieniu wydruków próbnych prawie cała kartka była czarna i tylko jaśniejsze poziome paski co obrót bębna. ktoś mi podpowiedział ze bęben sie naświetlił przy naprawie i trzeba poczekać kilka godzin, faktycznie na drugi dzień wydruki już są trochę lepsze, już nie brudzi całej kartki a tylko są 3 poziome ciemniejsze paski szerokości ok. jednego centymetra jakby na bębnie był wzdłuż pasek który odbija sie co obrót bębna. Jeszcze poczekałem dobę ale pasek juz pozostał i po zrobieniu kilku wydruków sie powiekszył. Bęben jest stary ale nie wygląda żle, listwa czyszcząca była obracana ale nic to nie zmieniło. Czy bęben jest uszkodzony bo zakup nowego to ponad 100zł i trzeba jeszcze przekładać zębatki .
    Jak otwarłem pokrywę podczas drukowania to stwierdziłem że smugi które są na wydrukach widoczne są już na bębnie i teraz nie wiem czy jest żle czyszczony przez listwy lub sam bęben jest tych miejsczach zużyty. Poradzcie co robić,
    pozdrawiam,
    Gienek.
  • REKLAMA
  • #2 2292081
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    do wymiany listwa - to ona odpowiada za sypanie . obracanie nic nie pomoże .
    jak wymiana listwy nie wystarczy to bęben do wymiany.

P.S. dlaczego bierzesz sie za naprawianie czegoś niemając podstawowaej wiedzy ?
  • REKLAMA
  • #3 2292198
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    Najlepiej kup nowy moduł, bo naprawa raczej nic nie da, jeżeli moduł jest już wyeksploatowany.
  • #5 2292230
    stempel72
    Poziom 20  
    Ocena: 8
    gienek nie miałem zamiaru Cię urazić. Zrobisz jak uważasz. Często tanie naprawy drogo kosztują, a w tym wypadku i problemie z pasami raczej bym nie regenerował tego modułu tylko kupił nowy, lub używany sprawny.
    Problem nie leży w bębnie tylko jego ładowaniu.
  • REKLAMA
  • #6 2292347
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 928
    kolego stempel najprawdopodobniej to nie Ty tylko ja uraziłaem autora .
    "Po to jest Elektoda żeby się czegoś nowego nauczyć, ja się znam dobrze na innych rzeczach ."

nie biore sie za naprawianie samochodów ( wole kopiarki, drukarki i komputery ) choć jest taki dział - jednak żeby coś robic trzeba znac podstawy, forum w tym przypadku nie pomoże
  • #7 2292457
    gienek 1
    Poziom 18  
    Sorry Stempel, to nie dla Ciebie kierowałem cierpkie słowa a dlaTwojego przedmówcę który napisał ze jak się na czymś nie znam to niech sie za to nie biorę czy podobne brednie. Nie lubię takich przemądzałych gości którzy traktuję Elektrodę jak ring bokserski a przecierz powołana została dla zupełnie innych celów.
    Pozdrawiam,
    Gienek.
  • REKLAMA
  • #8 2324124
    gienek 1
    Poziom 18  
    Witam Serdecznie!

Drukarka naprawiona, głównym winowajcą okazał się jednak bęben.
    Listwa póżniej trochę brudziła ale odkleiłem ją , i przykleiłem silikonem drugą stroną, było trochę problemów żeby równo ją dokleić ale zrobiłem kreskę foliopisem i pod światłem równo ją ułożyłem.
    Zamykam temat i dziekuję wszystkim,
    Gienek.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z drukarką Panasonic KX-P6300 dotyczył poziomych pasków na wydrukach, które pojawiały się mimo wymiany tonera i czyszczenia kartridża. Po rozłożeniu i czyszczeniu elementów problem utrzymywał się, a paski nasilały się z każdym wydrukiem. Dyskusja wskazała, że przyczyną może być uszkodzony bęben światłoczuły, a nie listwa czyszcząca, której obracanie nie przyniosło efektu. Zalecano wymianę modułu bębna, gdyż regeneracja w przypadku wyeksploatowanego bębna jest mało skuteczna. Ostatecznie autor potwierdził, że problem rozwiązała wymiana bębna oraz poprawne zamocowanie listwy czyszczącej, którą przykleił silikonem odwrotnie, co poprawiło jakość wydruków i wyeliminowało paski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA