logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy stary konwerter zadziała z nowym tunerem cyfrowym na Hotbird?

Tank26 13 Lut 2006 19:39 1017 6
REKLAMA
  • #1 2298366
    Tank26
    Poziom 2  
    Witam.

Posiadam czteroletnią antene satelitarną analogową ustawioną na astre.
    Chciałbym kupić jakiś taniutki tuner cyfrowy na allegro. Przestawić antene na hotbirda i cieszyć sie kilkunastoma polskimi kanałami.
    Ale zastanawiam sie czy konwetrer będzie będzie działał z nowym tunerem ? Czy musze kupić też nowy ?
  • REKLAMA
  • #2 2298394
    Polmaster
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.Kolego niestety konwenter musisz zakupić nowy bo ten co masz napewno nie będzie współpracował z tunerem cyfrowymKoszt jest niezbyt wysoki mniejwięcej w przedziale 40-70 pln.Jeszcze pytanko jaką kwotę możesz przeznaczyć na nowy tunek to może coś doradzę.

---------------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB
  • REKLAMA
  • #3 2298688
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Nie koniecznie konwerter jest do wymiany od kilkunastu lat robia konwertery uniwersalne więc może działać.Musisz sprawdzić w praktyce,jeżeli nie bedzie działać to wtedy kupisz nowy konwerter koszt 20zł (Polmaster troche przesadził z tymi kosztami 40-70zł)
  • REKLAMA
  • #4 2298811
    Polmaster
    Poziom 13  
    Co do ceny to wydaje mi się że nie przesadziłem bo pisałem cenę jakie można spotkać w sklepie.Wiem że jest możliwość kupna taniej bo sam kupowałem ale tutaj chodziło mi o cenę w sklepie.Nieistotne.Ale kolega pajo21 podsówa dobry pomysł żeby sprawdzic w praktyce.Może któryś twój znajomy ma dekoder cyfrowy to podłączu siebie i będziesz miał jasność sprawy.Pozdro!!!

---------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB
  • #5 2298881
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Polmaster napisał:
    Co do ceny to wydaje mi się że nie przesadziłem bo pisałem cenę jakie można spotkać w sklepie.Wiem że jest możliwość kupna taniej bo sam kupowałem ale tutaj chodziło mi o cenę w sklepie.Nieistotne.Ale kolega pajo21 podsówa dobry pomysł żeby sprawdzic w praktyce.Może któryś twój znajomy ma dekoder cyfrowy to podłączu siebie i będziesz miał jasność sprawy.Pozdro!!!

---------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB

Niewiem w której puszczy mieszkacz ale w moim mieście konwerter inverto kosztuje w "sklepie" 20zł. :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
  • REKLAMA
  • #6 2298904
    Polmaster
    Poziom 13  
    Zmieniamy temat?Nieistotna jest cena kolega zadał pytanie to postarajmy sie mu pomóc.Będzie musiał wymienić konwenter lub nie wtedy sie przekona ile kosztuje ale to będzie już jego wydatek.Pozdro!!!

-------------------------------------

HEVET 800 ASTRA+HB
  • #7 2300724
    aval
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Najprawdopodoniej nie trzeba zmieniać konwertera. Zresztą podłącz nowy tuner i zobaczysz. Jeżeli będzie źle działać, zawsze zdążysz dokupić nowy konwerter.
    Z naszej praktyki wynika, że kilkuletnie konwertery sprawują się dobrze przy przejściu na tuner cyfrowy.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz analogowej anteny satelitarnej ustawionej na Astrę planuje zakup taniego tunera cyfrowego i przestawienie anteny na Hotbirda, zastanawiając się, czy stary konwerter będzie kompatybilny z nowym tunerem cyfrowym. W dyskusji pojawiły się różne opinie: część użytkowników sugeruje konieczność wymiany konwertera na nowy, dedykowany do odbioru sygnału cyfrowego, z cenami od około 20 do 70 zł w zależności od sklepu i modelu. Inni wskazują, że nowoczesne konwertery uniwersalne produkowane od kilkunastu lat mogą działać z tunerami cyfrowymi, więc warto najpierw przetestować obecny konwerter z nowym tunerem, a dopiero w przypadku problemów dokupić nowy. Praktyka użytkowników potwierdza, że kilkuletnie konwertery często sprawdzają się przy przejściu na odbiór cyfrowy. Zalecane jest podłączenie tunera i sprawdzenie działania przed zakupem nowego konwertera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA